Rugsėjo mėnesio pradžioje skridau su žmona į Liuksemburgą lankyti dukros su šeima. Kaip žinome, žmonės, lankęsi Liuksemburge, privalo 14 dienų saviizoliuotis. Grįždami mes, kaip tvarkingi Lietuvos piliečiai, internetu užsiregistravome Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) ir gavome kodą, kuris suteikia teisę oro uoste nepildyti privalomos anketos ir kirsti sieną greičiau. Tačiau jo, kaip ir anketų pildymo, neprireikė, nes dvi mergaitės, atlikinėjusios kontrolę, praleido mus net nepaklaususios.

Kai grįžome atgal ir pasiteiravome, kodėl neprižiūrite tvarkos, atsakymas buvo toks: „Ai, tai jūs vis tiek jau praėjote.“ Paklaustos kur, kada ir kokia tvarka galima atlikti ligos tyrimo testus, vietoje paruošto atsakymo į daugiausiai pasikartojančius klausimus, gavome atsakymą: „Nežinau, skambinkite telefono numeriu 1808 ir viską sužinosite.“

Tvarkingai saviizoliavomės savo namuose ir kantriai laukėme, kol praeis tos keturiolika dienų. Tada netyčia (kažkodėl tai negarsinama) sužinome, kad nejaučiant jokių simptomų, aštuntą saviizoliacijos dieną galima atlikti testą ir, jeigu testo atsakymas neigiamas, galima iš NVSC gauti leidimą palikti saviizoliaciją jau dešimtą dieną. Apsidžiaugiame ir skubiai registruojamės aštuntai dienai atlikti testą.

Išsamiai surašius visus duomenis (pavardę, vardą, gimimo metus, asmens kodą, gyvenamąją vietą, telefono numerį), gauname registracijos numerį, pagal kurį paskirtu laiku patikros punkte atliekame testus. Po paros (sakyčiau gan operatyviai) SMS žinute gauname neigiamą testo atsakymą. Skubiai, t.y. devintą saviizoliacijos dieną, puolu rašyti prašymą gauti leidimą palikti saviizoliacijos vietą. Deja, atsakymą gaunu ne dešimtą dieną, bet tik vienuoliktą dieną ir jis neigiamas, nes nepateikiau jiems testo rezultato pažymos.

Tarsi jie patys pagal pateikta pavardę, vardą ir testo registracijos numerį (pagal jį ir atsakymas buvo atsiųstas) negalėtų pasitikrinti savo sistemoje tyrimo rezultatų ir duoti leidimo. Be abejo, pažymos aš jiems pateikti negaliu, todėl vienuoliktą dieną siunčiu žinute gautą tekstą, kad rezultatas neigiamas (realiai gali surašyti, ką nori) ir tik dar po paros, t.y. tik tryliktą dieną, gaunu atsakymą/leidimą, kad gavus neigiamą rezultatą, suteikiamas leidimas palikti saviizoliacijos vietą.

Klausimas tada, kam visą tai reikėjo atlikti, jei vietoje dešimtos dienos leidimą gavau tik tryliktą dieną, kai, nieko nedaręs, jau keturioliktą dieną galėjau palikti saviizoliacijos vietą nieko neatsiklausus?

Tokia mano švieži patirtis, kaip dirba mūsų valstybės tarnautojai ir su tokiu valdininkų atsainiu požiūriu susiduriama kasdien, kas man yra nepriimtina ir su tuo žadu kovoti visomis išgalėmis!