Pasvarstykime kartu. Laisvės sąjūdis Baltarusijoje bei Aleksejaus Navalno nuodijimas verčia mus dažniau kalbėti apie Kremliaus ir Europos Sąjungos diplomatinius ryšius. Po įsikišimo į Sirijos konfliktą, nusikalstamos Krymo aneksijos ir chuliganiško karo Donbase pradžios, ES santykiai su Rusija, rodos, pasiekė visišką krachą. Ir štai 2020-ieji, Rusijos konstitucinis referendumas Putiną paverčia de facto diktatoriumi. Dabar jau joks naujas Putino triukas skirtas jo valdžiai išsaugoti mūsų nebestebina.

Tačiau mane labai stebina kitkas. Tai – Europos kraštutiniai dešinieji, atseit, tradicinių vertybių gynėjai, kurie ne tik, kad nebijo atvirai flirtuoti su Kremliaus valdžia, bet ir naudojasi jos metodologija – politine korupcija, hibridine agresija ir dezinformacija. Quo vadis, Europa?

Eilinis pilietis Lietuvoje kaip ir bet kurioje kitoje ES valstybėje, balsuodamas už kraštutinius dešiniuosius (kurie, girdi, pasisako „už tradicines vertybes“), net baisiausiame sapne nesapnuoja to, kad kai kurie iš jų favoritų nepadoriai flirtuoja su Kremliumi. Nes tai tikrai tiesiogiai neatsispindi jų viešoje retorikoje.

Bet pereikime prie faktų. Europos Parlamente šią vasarą buvo įkurtas naujas komitetas pavadinimu Specialusis komitetas užsienio šalių kišimosi į visus demokratinius procesus Europos Sąjungoje, įskaitant dezinformaciją, klausimais (INGE). Šio komiteto svarbiausia užduotis – kovoti prieš dezinformaciją, hibridinę agresiją ES politikoje, nelegalius finansus. Nors tai yra visiškai naujas komitetas, kuris susirinko darbui dar tik porą kartų, į jo ratus jau dabar yra kaišiojami pagaliai. Ir spėkite, kas tai daro?

Kokia Europos Parlamento frakcija nemano, kad dezinformacija Europoje yra svarbi problema? Ogi naujoji dešiniųjų frakcija „Identitetas ir demokratija“ (ID), kuri vienija Matteo Salvini, Marine La Pen, Vokietijos kraštutinius dešiniuosius „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir kitus nacionalistus iš Austrijos, Suomijos ir Danijos. Jei primiršote – tai šutvė demagogų, kurių svarbiausias tikslas yra įvairiausiais būdais kenkti Europos Sąjungos institucijoms.

Dažnai mums yra aiškinama, kad didžiausios grėsmės Europos Sąjungai glūdi už jos sienų. Iš pradžių tai buvo migrantai, o dabar – „kinų užneštas“ virusas. Tačiau ar susimąstome, kad aukščiausiose ES institucijose jau dabar yra žmonių, kurie daro viską, kad demokratija Europoje būtų sunaikinta.

Štai dar pirmojo INGE komiteto susitikimo metu ID frakcijos parlamentaras Nicolaus Festas kolegų paklausė: „Kokių turite įrodymų, kad užsienio šalys kišasi į demokratinius procesus Europos Sąjungoje?“ Jo nuomone, nėra jokių įrodymų, kad Rusija, Kinija ar Iranas veikia demokratinius procesus ES. Kyla klausimas: ar ID frakcija nemato užsienio valstybių keliamų grėsmių ES ar tiesiog nenori jų matyti?

Šiuo metu Austrijos „FPO“ bei Italijos „Lega Nord“ partijos, kurios prisidėjo prie ID frakcijos Europos Parlamente įkūrimo, palaiko tiesioginius ryšius su Rusijos valdančiąja partija „Vieninga Rusija“. Abi minėtos partijos su „Vieninga Rusija“ netgi pasirašė bendradarbiavimo sutartis – „FPO“ (2016 11 26), „Lega Nord“ (2018 11 28).

Ekspertų nuomone, „Vieninga Rusija“ pati diktavo bendradarbiavimo sutarčių sąlygas, taigi, D. Medvedevas šiuose susitarimuose turėjo galios viršenybę. Tuo tarpu, kaip rašė laikraštis „Washington Post“, prancūzų kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen yra gavusi net 11 milijonų eurų vertės paramą iš Rusijos bankų. Šios moters euroskeptiškos ir antiamerikietiškos pažiūros, savaime suprantama, yra naudingos visiems demokratijos priešams. Jos retorika pasidarė tiek palanki Putinui, kad ji buvo net keletą kartų pakviesta viešėti į Maskvą. Čia Le Pen susitiko su Rusijos parlamentarais (2015 m.), o netrukus ir su pačiu prezidentu (2017 m.).

Akivaizdus ir Italijos kraštutinių dešiniųjų flirtas su Kremliumi. ID frakcijos Europos Parlamente narys, mano jau minėtas italas M. Salvini niekad negailėjo gražių žodžių Rusijai, kurioje jis, kas be ko, lankėsi net 31 kartą (tarp 2014 ir 2019 metų). Būdamas Italijos vidaus reikalų ministru, M. Salvinis viešėjo okupuotame Kryme, tokiu būdu pažeisdamas ir Ukrainos, ir ES įstatymus.

Neatsilieka ir Vokietijos kraštutiniai dešinieji (AfD partija). Jų ryšiai su Rusija yra plačiai žinomi. Štai AfD parlamentaras Markus Frohnmaieris jau kurį laiką kontaktuoja su Rusijos valdžia. Kaip rašė „Der Spiegel“ laikraštis, Rusijos valdžios atstovai, pasinaudoję M. Frohmaier politine sėkme Vokietijoje, tikėjosi įgyti „visiškai kontroliuojamą parlamentarą Bundestage“.

Taigi, jokių klausimų kilti nebegali: ID frakcija Europos Parlamente yra pilna dešiniųjų oportunistų, kuriems svarbiausia užduotis – kenkti ES institucijoms. Tai žmonės, kuriems kova už europiečių saugumą ir jų tradicijas, yra tik būdas gauti rinkėjų balsų, tik figos lapelis, slepiantis jų užmojį nuolat silpninti ES.

Argi ne juokinga, kad INGE komitetas Europos Parlamente turi tris narius iš ID frakcijos? Juk viena iš šio komiteto užduočių yra lokalizuoti užsienio šalims naudingus interesų konfliktus politinėse kampanijose. Kaip INGE nariai gali efektyviai dirbti, jeigu pačiame komitete egzistuoja ryškus interesų konfliktas? ID frakcijos nariai, kurie yra patys tiesiogiai prisidėję prie Rusijos kišimosi į ES politiką, prie šio komiteto net artyn neturėtų būti prileidžiami. Juk tai politiniai apsimetėliai, kurie, Putinui paliepus, tą pačią minutę parduotų savo meilę demokratinėms vertybėms.

Ar dar reikia daugiau įrodymų, jog Rusija kišasi į ES politiką? Kas jau kas, bet mes, lietuviai, puikiai žinome, kad rusiškų televizijos kanalų grupė RT nuolat skleidžia prorusišką dezinformaciją. Neseniai Lietuva net priėmė sprendimą uždrausti RT žinias. Visiems gerai žinoma problema, tačiau tai tik lašas vandenyne. Rusijos „troliai“ ir „hakeriai“ 2014 m. trikdė rinkimus Ukrainoje, 2017 m. persekiojo kandidato į Prancūzijos prezidentus E. Macrono kampaniją, 2016 m. padėjo „Brexit“ šalininkams JK ir Donaldo Trumpo prezidentinei kampanijai JAV. Jie bandė diskredituoti Lenkijos politikus (2019 m.), o šiuo metu skleidžia dezinformaciją apie COVID-19 situaciją ES.

Kaip kraštutinių dešiniųjų kuriamos „fake news“ plauna ES piliečių smegenis puikiai įrodo pavyzdys su „RT Deutsch“ įdėtu melagingu straipsniu apie Aleksejaus Navalno nuodijimą. Nepatikimas turinys nesutrukdė jam tapti antru populiariausiu straipsniu Vokietijoje. Na, o koronaviruso invazijos metu atsirado tiesiog idealios sąlygos dezinformacijai skleisti. Tuo puikiai naudojasi tokie tinklalapiai kaip „Sputnik“ ir kiti.

Jų „Argumentus“ visi žinome mintinai: 1. Koronavirusas buvo sukurtas JAV laboratorijose; 2. Koronavirusas visiškai nepavojingas; 3. Kaukės nepadeda apsisaugoti nuo viruso ir t. t. Tiesa, žiūrėti toli nereikia – mums tuos pačius „argumentus“ dėsto ir iš Rusijos propagandos paveikti mūsiškiai „žinovai“, antai, kaip Goda Juocevičiūtė.

Baltarusijos laisvės protestams prasidėjus, dezinformacijos irgi buvo su kaupu. Štai Rusijos valdžios valdomas „RIA Novosti“ žinių portalas pradėjo skleisti klaidingą informaciją apie Lenkijos troškimą atkartoti Maidano situaciją Minske. Šis straipsnis buvo peržiūrėtas beveik 100 000 kartų.

Ar dar kam nors kyla abejonių, jog dezinformacija įtakoja mūsų visų gyvenimus? Koronaviruso pandemijos metu ji tiesiogiai įtakoja mūsų visų sveikatą, todėl negalime būti abejingi.

Paradoksas, bet didžiausias pavojus Europos Sąjungai, pasirodo, yra patys „europiečiai“. Tai – dešinieji parsidavėliai, kurie padeda suinteresuotoms šalims skandinti mus dezinformacijos ir prasimanymų liūne. Rusija 0 tik viena iš šalių, kurių įtakai jie pasiduoda. Kaip teigia žymus Rusijos aktyvistas Vladimiras Kara-Murza, po A. Navalno, Baltarusijos ir Chabarovsko įvykių demokratinis perversmas Rusijoje nenumaldomai artėja. Bet Putinui pasitraukus, deja, ES problema išliks ta pati: mes turėsime dešiniųjų demagogų (ID, AfD, FPO) šutvę, kurie ir toliau it koks vėžys iš vidaus naikins ES institucijas. Taip jau yra su politinėmis prostitutėmis – jeigu jomis nesinaudos Rusija, greitai atsiras kitas užsakovas.

Prieš apsisprendžiant už ką balsuosime rinkimuose į Seimą , o vėliau į Europos Parlamentą, privalome žinoti realią situaciją ir pažvelgti tiesai į akis. Neapsigaukime besiklausydami kalbų apie „tradicines vertybes“ ir „globalizmo baubą“, nes kai kurie nesąžiningi politikai taip pudruoja savo tikrąją – „laisvo elgesio“ prigimtį.