Seime buvo pateikta Ramūno Karbauskio jau ne kartą žiniasklaidai paskelbta įstatymo pataisa, kuria Lukiškių aikštė būtų atimta iš Vilniaus miesto savivaldybės ir perduota Gyventojų Genocido ir rezistencijos tyrimo centrui.

Keista, bet pats projekto iniciatorius nepanoro iš Seimo tribūnos paaiškinti projekto teikimo motyvų, nors buvo Seimo salėje.

Vietoj iniciatoriaus „reikalą“ pristatė „valstiečių“ atstovas Arūnas Gumuliauskas. Deja, bet argumentų kalbėtojas pritrūko. Paklaustas esminio klausimo, ar nors vienoje Europos sostinėje didžiausia centrinė aikštė priklauso ne savivaldybei, o mokslinio tyrimo institutui, į jį neatsakė.

Kam skirta tokia R. Karbauskio iniciatyva? Daliai patriotiškai nusiteikusių žmonių apmulkinti. Tam pasitelkiamas apsimestinis „valstiečių“ lyderio patriotizmas bei tariamas noras tinkamai išspręsti Lukiškių aikštės klausimą.

Jei tie jo norai būtų tikri, o ne skirti patriotiškai nusiteikusių žmonių balsams prieš rinkimus pritraukti, tai jis seniai galėjo tą klausimą išspręsti. Tam turėjo visus ketverius metus.

Ne opozicija, o R. Karbauskis, nepamirškime, vadovauja Seimo Kultūros komitetui. Šis komitetas vykdo Lukiškių aikštės klausimo parlamentinę kontrolę.

Ne kas kitas, o R. Karbauskis keleriems metams savo komitete užblokavo mūsų frakcijos narių parengtą Lukiškių aikštės įstatymo projektą kol galiausiai, prieš rinkimus, pats įregistravo labai panašų įstatymo projektą. Beje, ne kas kitas, o R. Karbauskio deleguoti ir prižiūrimi Kultūros ministrai organizavo Lukiškių aikštės memorialo konkursą ir tvirtino jo nugalėtoją.

Kodėl dabar, kai Seimas priėmė ir Prezidentas pasirašė įstatymą, kokio norėjo Ramūnas Karbauskis, turėtume kaip jis bailiai įsivaizduoti, kad Vilniaus miesto savivaldybė gali jo nevykdyti? Ar Seimas turėtų susitaikyti, kad savivaldybės gali nevykdyti įstatymų, jei jie joms nepatinka? Ar dėlto turėtume priimti sprendimą perduoti Lukiškių aikštę institucijai, kuriai pagal vykdomas funkcijas yra netinkama?

Manau, kad valstybėje yra sukurti reikiami teisiniai mechanizmai, kurie gali priversti visus subjektus vykdyti įstatymus. Jeigu savivaldybė sumanytų priiminėti aktus, kurie prieštarautų įstatymui, turi atitinkamai reaguoti R. Karbauskio suformuota Vyriausybė.

Tikiuosi, kad Seimo nariai nepraras sveiko proto ir nepritars tokioms pseudopatriotiškoms R. Karbauskio iniciatyvoms. O rinkėjams tai bus gera proga dar kartą įsitikinti ir prisiminti, kuo „valstiečiai“ užsiiminėjo visus tuos ketverius valdymo metus.

O po rinkimų suformuota vyriausybė ne „audringos veiklos imitacijomis“ kaip R. Karbauskis, o konkrečiais veiksmais, manau, tinkamai išspręs Lukiškių aikštės klausimą.