Naujoji tvarka, pasak daktaro A. Verygos, inicijuota „įsiklausius į SAM pateiktus žmonių siūlymus ir įvertinus jų patiriamus nepatogumus, kai prie stalo reikėdavo būti su kauke, kol nevalgai ar ko nors negeri“. Iki šiol galioję prievolės tikrai buvo juokingos, bet ir dabartinė – ne ką logiškesnė. Ar sėdėjimas prie stalo sumažina riziką ką nors užkrėsti arba pačiam užsikrėsti? Pakeli sėdmenis nuo kėdės – užsidedi kaukę, nuleidi – nusiimi. Genialu.

Gal yra kokios slaptos Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos, paremtos viešai neskelbiamais tyrimais, kad tuo metu, kai sėdmenys prispaudžiami prie kėdės žmogaus kūno svorio, oras nustoja cirkuliuoti ir nebeiškvepiame virusų? O jei kėdės sėdimoji vieta ne itin sandariai prisispaudžia arba yra skylėta, gal vis tik kaukę dėtis reikėtų?

Jei jau pradėjau retorinius klausimus uždavinėti, tai gal ir nesustosiu. Pavasarį, kai buvo fiksuojama po 50-60 užsikrėtimų COVID-19 per dieną, reikėjo uždaryti ne tik mokyklas, bet ir parduotuves, restoranus bei riboti eismą tarp miestų. Aš pats šv. Velykų išvakarėse vežiau žmoną į darbą kitame rajono pakraštyje, tai prie Veisiejų mus stabdė pasieniečiai, prie Lazdijų – policijos pareigūnai. Specialiai vežėmės jos darbo sutartį ir keleto skirtingų sodybų nuosavybės pažymėjimų išrašus, kad galėčiau grįžti namo.

Rugsėjo viduryje susirgimų skaičius muša pavasarinius rekordus, bet šį kartą užtenka kaukių parduotuvėse. Tai ar dabar Vyriausybė ignoruoja pandemiją, ar pavasarį mus be reikalo buvo užkarantinavę ir visi ekonominiai nuostoliai buvo beprasmiai?

Tokie nemandagūs klausimai skatina abejoti, ar pelnytai Ekstremalios situacijos operacijų centro vadovas ir premjeras prisiskyrė sau pandemijos nugalėtojų titulus. Gal ir SAM valdininkams išdalintus medalius reikėtų grąžinti laikinai pasaugoti kokiame seife, kol paaiškės, kuris ten iš jų neįsipainiojęs į COVID-19 testų pirkimą išpūstomis kainomis? O pirmiausia – grąžinti Ginklų fondui nepelnytai įteiktą A. Verygai vardinį ginklą.

Nes tokioje situacijoje palikti pistoletą politikui, kuris užvakar jautėsi tautos gelbėtoju, o šiandien mato, kaip jo reputacija byra į šipulius, būtų tiesiog neatsakinga. Jo profesijos medikų šalyje tikrai nėra per daug, dar bus Lietuvai naudingas net ir tada, kai rinkėjų valia nebeliks valdžioje, o gal ir išvis politikoje.

Kuo mažiau laiko lieka iki rinkimų, tuo labiau valdantieji praranda savitvardą, bijo atsakinėti į žurnalistų klausimus, bando permesti sprendimų dėl vakcinos pirkimo priėmimą Prezidentūrai ir Valstybės gynimo tarybai. Net ir provincijos derliaus šventėse LVŽS kandidatai jau vis mažiau vaikšto iškelta galva, nes iš rinkėjų sulaukia ne padėkų už esą nuveiktus darbus, o pašaipių žvilgsnių.

Ramūno Karbauskio išdidžiai pristatytas leidinys apie didžiąsias Landsbergių nuodėmes nustebino net nuosaikesnius LVŽS šalininkus: negi tikrai jo partijai gresia toks sutriuškinimas, kad tenka imtis nuo Rolando Pakso išrinkimo prezidentu laikų nematytų purvinųjų politikos technologijų?

Rinkimų baigtis man jau daugmaž aiškėja, bet lieka dar vienas kvailas klausimas: kai dabartiniai valdantieji smarkiai prapils Seimo rinkimus, bet jų Sauliaus Skvernelio vyriausybė dar turės keletą mėnesių dirbti, kol bus suformuota nauja, ar Ekstremalios situacijos operacijų centro vadovas A. Veryga galės viską užkarantinuoti, kad naujai valdžiai nebūtų per saldu gyventi?