Kaip jaučiasi jauni žmonės Lietuvoje?

Būseną, kaip jaučiasi jaunimas Lietuvoje, parodo statistika. Lietuva pagal emigraciją pirmauja Europos Sąjungoje. Iš 720 tūkstančių emigravusių 73,6 procentai buvo 15–44 metų amžiaus. Gniuždantys skaičiai!

Šiandien emigrantų dėka Bendrasis vidaus produktas (BVP) auga vidutiniškai 5–6 proc. Tai dauguma jauni, darbingo amžiaus žmonės, išvykę ieškoti geresnio gyvenimo užsienyje, nes valdžia nesudarė sąlygų dirbti ir gyventi oriai savo Tėvynėje. Emigrantai kasmet valstybės biudžetą papildo 2 milijardais eurų. Jie padeda Lietuvoje likusiems savo artimiesiems, bet ko jie sulaukia viešojoje erdvėje? Dažniausiai pasmerkimo. Tie žmonės, kurie taip elgiasi, tiesiog nesupranta emigrantų indėlio mūsų valstybei ir to fakto, kad daugelis išvyko tikrai ne savo noru.

Mūsų jaunimas taip pat žudosi daugiausiai, jaunos šeimos vis dar gimdo per mažai vaikų, dėl ko gimstamumo-mirtingumo rodiklis yra neigiamas (pvz., 2019 m. gimė 27 729, o mirė 38 281 žmonės). Apie gimstamumo problemas, jaunų šeimų padėtį ir paslaugų trūkumą neseniai tekstą publikavo Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Kodėl socialdemokratų ir konservatorių valdžios vangiai sprendė jaunimo problemas?

Žmonės dažnai svarsto, klausia „kodėl“ ir teisėtai piktinasi. Šiuos klausimus galite kelti socialdemokratų ir konservatorių partijų valdžioms, kurios beveik visą nepriklausomybės laikotarpį pasikeisdamos valdė Lietuvą. Būtent šių politinių jėgų sprendimai suformavo valdžios požiūrį į mūsų jaunimą ir nulėmė masinę emigraciją. Jaunimas tiesiog nusispjovė ant tokio valdžios požiūrio ir emigravo.

Tačiau, panašu, ir dabartinė valdžia per menkai myli jaunimą. Karantino padariniai ir įvesti apribojimai labiausiai smogė jaunuoliams. „Žmogaus studijų centras“ ir „Baltijos tyrimai“ neseniai atliko tyrimą, kuris parodė, kad karantinas labiausiai neigiamai paveikė 18–29 metų jaunuolius. Ištirta, jog jų streso lygis buvo aukštesnis nei vyresnių asmenų. Jaunimas patyrė daugiau nerimo, liūdesio ir pykčio negu kiti žmonės.

Bet praeitį palikime istorijos puslapiuose ir kalbėkime, ką galime padaryti, kad situacija keistųsi. Darbo partija kartu su išsilavinusių, naujos kartos politikų komanda siūlo aiškų kelią ir konkrečius sprendimus, kaip pagerinti jaunų žmonių padėtį Lietuvoje.

Kodėl Lietuvos vaikų ir jaunimo sveikata viena prasčiausių Europos Sąjungoje ir kaip tai pakeisti!?

Mūsų komandos vizija – užtikrintos sąlygos jauno žmogaus gyvenimo ,,startui“, sudarytos sąlygos jaunimui kurti savo verslą ir subalansuota fizinė bei psichinė jaunimo sveikata.

Lietuvoje vaikų ir jaunimo sveikatos rodikliai vieni prasčiausių visoje Europos Sąjungoje. Kodėl?

Tokia padėtis susiklostė dėl to, kad vaikų ir jaunimo sveikatai ilgą laiką nebuvo skiriamas pakankamas dėmesys. Tik tada, kai vaikams atliekant sveikatos patikras prieš mokslo metus gydymo įstaigas užplūdo vaikai su aukštu nutukimo laipsniu ar iškrypusiu stuburu, pradėta rimčiau kalbėti apie šias problemas.

Šiandien jaunoji karta turi daug pasirinkimo laisvės, kas yra sveikintina, tačiau kartais tą laisvę jauni žmonės išnaudoja netinkamai. Pastaruoju metu ypač ryškėja naujosios XXI amžiaus priklausomybės nuo cigarečių pakaitalų, įvairių narkotinių medžiagų ir alkoholio. Visa tai žaloja jaunuolių emocinę ir fizinę sveikatą.

Sporto ir sveikatingumo ugdymo politika turi būti orientuota į patrauklų skatinimą aktyviai sportuoti, judėti, sveikai maitintis ir būti kuo daugiau gamtoje. Tas privalo būti daroma nuo mažų dienų – nuo darželio iki universiteto. Dėl to šiandien mes siūlome pasitelkti privačias iniciatyvas bei kurti ir plėtoti jau esamas, unikalias sveikatos priežiūros metodikas jaunimui, kurių pagrindu siūlome diegti individualizuotas kūno kultūros pamokas mokyklose, pritaikant jas kiekvieno vaiko poreikiams.

Tokių metodikų pagalba formuosime pozityvius įpročius vaikams ir jaunimui. Prevencinėmis programomis didinsime motyvaciją užsiimti aktyvia fizine veikla, domėtis ir rūpintis savo sveikata, aktyviai judėti. Sveikos mitybos svarba ir įgūdžių formavimas turi vykti nuo darželinio amžiaus. Svarbiausia – didinti vaikų ir jaunuolių sąmoningumą. Turime ne draudimais bei kitais griežtais ribojimais stengtis užkirsti kelią žalingų įpročių plitimui, bet pasitelkiant mokslų įrodytus, kūrybingus, patrauklius jauniems žmonėms ir inovatyvius švietimo būdus.

Tik tokiais būdais skatinant jaunimą rinktis sveiką ir ekologišką gyvenimo būdą jau greitu metu turėsime gerus rezultatus. Tada mūsų ateities visuomenė bus daug sveikesnė, laimingesnė ir susitaupys milžiniškos sumos biudžete, kurios nebus išleistos pacientų gydymui.

Deja, pastaruoju metu atlikti tyrimai rodo skaudžią dabartinę realybę – jaunimo tarpe nuolat daugėja psichikos sveikatos sutrikimų: nerimo, depresijos, perdegimo sindromo, ilgalaikio streso problemų.

Privalome skubiai spręsti šias problemas. Didelį dėmesį privalome kreipti į emocinės jaunimo sveikatos stiprinimą. Svarbu gerinti paslaugų prieinamumą: psichologo, psichiatro, socialinio darbuotojo ir pan. Ypatingas dėmesys turi būti skirtas jaunimui regionuose, kur tiek supratimas, tiek požiūris į šių problemų aktualumą dažnai būna nepakankamas. Šių problemų sprendimas ypatingai svarbus Covid-19 kontekste, nes karantinas ir įvairūs ribojimai dar stipriau paveikė jaunų žmonių psichiką.

Ar mėnesio pajamos viršys 2 tūkst. eurų?

Birželį SEB banko atlikto tyrimo duomenimis 20 proc. Lietuvoje apklaustų jaunuolių tikisi, jog po penkerių metų jų mėnesio pajamos atskaičius mokesčius viršys 2 tūkst. eurų. Ar toks optimistiškas jaunų žmonių lūkestis yra realus?

Įgyvendinus Darbo partijos programoje numatytus pasiūlymus šių skaičių galime tikėtis jau 2024- ųjų metų pabaigoje. Toks atlyginimas jauniems žmonėms taps realybe.

Šiandien dažnai bendraudami su jaunimu išgirstame, kad jie net neturi pakankamai informacijos ir nežino, kokias galimybes turi. Svarbu suteikti visokeriopą pagalbą ir konsultavimą jaunuoliams, norintiems kurti verslą. Dabar tas atliekama dirbtinai ir ta informacija yra sunkiai prieinama oficialiuose įvairių valstybės tarnybų tinklapiuose, kuriuos jaunimas mažai žino ir skaito.

Tad turime tikslingai naudoti Europos socialinio fondo ir Europos regioninės plėtros fondo lėšas ir nukreipti lėšas mažoms ir vidutinėms įmonėms, įdarbinančioms jaunimą, priimančioms į praktiką jaunus žmones, savo verslą pradedančius jaunuolius, suteikti mokestines ir administracines lengvatas jaunam verslui ir potencialiems verslininkams, siekiantiems savarankiškai dirbti ir kurti darbo vietas, sudaryti galimybes pasinaudoti valstybės ar savivaldybių garantijomis.

Kaip sukurti geresnes sąlygas jaunimui gyventi Lietuvoje?

Nebegalime daugiau prarasti jaunimo. Protų nutekėjimas, darbo jėgos trūkumas jau ir taip skaudžiai smogė Lietuvos intelektiniam ir ekonominiam potencialui. Darbo partijos programoje jaunimo emigracijos problemai spręsti yra skiriamas didelis dėmesys. Kadangi didžiausia dalis emigravusių žmonių yra jauno ir darbingo amžiaus, mes užtikrinsime palankias sąlygas gyvenimo startui: išlaikysime valstybės remiamas programas, kurios padeda jauniems žmonėms įsigyti pirmąjį būstą, kai jų pajamos nesiekia vidutinio lygio.

Būtina kompensuoti dalį pradinio įnašo bei suteikti nulines palūkanas per naujai kuriamą valstybinį banką. Nediskriminuosime nei vieno jauno žmogaus teritoriniu atžvilgiu dėl pagalbos būsto įsigijimui. Pavyzdžiui, Utenos savivaldybė neseniai buvo išbraukta iš tų savivaldybių sąrašo, kurioje gyvenančios jaunos šeimos gali kreiptis pagalbos įsigyjant pirmąjį būstą.

Dėl to tokia pagalba turi būti suteikta visoms jaunoms šeimoms Lietuvoje, kurių pajamos nėra didelės. Tai pati geriausia ir prasmingiausia valstybės investicija, kuri paskatins jaunas šeimas likti gyventi Lietuvoje.

Lietuvoje didžiuosiuose miestuose trūksta darželių. Užtikrinsime reikalingos infrastruktūros plėtrą – darželių, mokyklų, laisvalaikio zonų skaičiaus didinimas privalo atitikti realius žmonių poreikius sostinėje, Kaune ir kitose šalies vietose.

Aukštasis ir profesinis mokymas privalo būti nemokamas visiems gerai besimokantiems jaunuoliams. Tik tokiu būdu bus sudarytos sąlygos ir galimybės mokytis, įgyti profesiją nepriklausomai nuo socialinės padėties.

Tad artėja laikas apsispręsti, kur link pasuksime jaunimo politikos vairą. Jaunas žmogus turi būti vertinamas ir gerbiamas mūsų valstybėje. Darbo partija ir jos energinga komanda išrinkta į Seimą dės visas pastangas keisti požiūrį į jaunimą ir sudaryti realias sąlygas oriai gyventi, dirbti ir kurti Lietuvoje. Mes suprantame, kad kito kelio Lietuvai tapti gerovės valstybe paprasčiausiai nėra. Padėkite tam virsti tikrove. Kurkime tokią Tėvynę visi kartu.