Jau keletą dienų Baltarusijoje vyksta protestai prieš Aleksandro Lukašenkos suklastotus prezidento rinkimus. Tūkstantinės minios išėjo į gatves ne tik Minske, Gardine, Breste, Mogiliove, bet ir mažesniuose miesteliuose. Streikuoja gamyklos. Valdžia prieš protestuotojus siunčia kariuomenę ir miliciją, kurios naudoja kovinius šaudmenis. Yra aukų, šimtai sužeistų ir tūkstančiai areštuotų ir kankinamų.

Aš didžiuojuosi lietuviais ir lenkais

Didžiuojuosi, kad šią lemiamą ne tik Baltarusijai, bet ir visam mūsų regionui, akimirką Lietuva ir Lenkija sėkmingai išlaiko geopolitinės brandos ir įžvalgos egzaminą.

Gitanas Nausėda ir Andrzej Duda pirmieji kreipėsi į Baltarusijos valdžios institucijas, kad jos visiškai pripažintų ir laikytųsi demokratinių standartų bei susilaikytų nuo smurto. Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos Respublikos ministras pirmininkas Mateusz Morawiecki paragino nedelsiant surengti Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje.

Lietuvos prezidentas taip pat pasiūlė trijų punktų planą, kaip sureguliuoti padėtį Baltarusijoje. Lietuva suteikė politinį prieglobstį Sviatlanai Cichanouskajai. Mūsų sienos atviros taip pat kitiems politiniams pabėgėliams iš kaimyninės šalies. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ragina imtis politinių sankcijų Baltarusijos atžvilgiu.

Antikomunistinės tradicijos mano šeimoje lėmė, kad devintojo dešimtmečio pabaigoje aš pirmiausia įsitraukiau į lenkų atgimimo judėjimo veiklą Lietuvoje, o vėliau prisijungiau prie Sąjūdžio veiklos. 1990 m. kovo mėn. tapau Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos deputatu, kuri 1990 m. kovo 11 d. paskelbė apie nepriklausomos Lietuvos valstybės atgimimą.

Buvau vienas iš Kovo 11-osios akto signatarų. Šiandien aš visa širdimi palaikau baltarusius, kovojančius už laisvę.

Nes mes, lenkai, visada buvome ir vis dar esame priekinėse kovotojų už laisvę gretose. Už laisvę mūsų ir jūsų. Tadas Kosciuška ir Kazimieras Pulaskis kovojo už JAV laisvę, Jozefas Bemas vadovavo Vengrijos sukilimo ginkluotosioms pajėgoms, Lenkijos lakūnai gynė Didžiąją Britaniją „mūšyje dėl Britanijos“. Didžiuojuosi, kad ir Baltarusijos lenkai (kaip ir suimtasis Arciom Tkačuk, kampanijos „Katalikas neklastoja“ prieš Lukašenkos rinkimų klastojimą organizatorius) yra tarp kovotojų už laisvę!

Tomaševskis vis dažniau kalba kaip kažkokio Rusijos aljanso lyderis

Deja, nei Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), nei Lietuvos lenkų sąjunga nepaskelbė jokio pareiškimo dėl įvykių Baltarusijoje, tarp kitko ir dėl Baltarusijos lenkų likimo. Portalo 15min.lt puslapiuose tarė žodį europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, bet galbūt geriau būtų, jeigu išvis nekalbėtų. Kadangi, pasak Tomaševskio, „Lukašenka yra stiprus lyderis“, „palaikymas yra didelis“, sankcijos nereikalingos, nes Baltarusijoje „viskas bus gerai“ o dėl visko kaltas yra... ministras Linkevičius, kuris yra „per daug kategoriškas“. Ir apskritai, pasak LLRA-KŠS lyderio, mūsų rytinė kaimynė turi svarbesnių problemų nei rinkimų klastojimas ir taikių demonstrantų žudynės – „islamizacija“ ir „anarchizacija“ (sic!).

Mes, lenkai, visada buvome ir vis dar esame priekinėse kovotojų už laisvę gretose. Už laisvę mūsų ir jūsų. Tadas Kosciuška ir Kazimieras Pulaskis kovojo už JAV laisvę, Jozefas Bemas vadovavo Vengrijos sukilimo ginkluotosioms pajėgoms, Lenkijos lakūnai gynė Didžiąją Britaniją „mūšyje dėl Britanijos“.
Česlav Okinčic

Esant tokiai situacijai, nenustebau, kad Rusijos aljanso (LLRA-KŠS koalicijos partnerės) lyderė Tamara Lochankina net nepaskelbė jokių pareiškimų apie situaciją Baltarusijoje, o tik išvertė Tomaševskio žodžius į rusų kalbą. Kadangi Tomaševskis iš tikrųjų vis dažniau kalba kaip kažkokio Rusijos aljanso lyderis, o ne Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos...

Tuo metu, kai Europos Parlamento pirmininkas David Sassoli ragina Lukašenką susilaikyti nuo smurto, neabejotinai iš EP delegacijos ryšiams su Baltarusija pirmininko pavaduotojo tikėjomės kitokių pareiškimų. Mes greičiau tikėjomės, kad jis aktyviai palaikys Baltarusijos opozicionierius kovojant su represiniu režimu. Kaip tai daro Tomaševskio kolegė iš EP, Europos konservatorių ir reformistų frakcijos europarlamentarė Anna Fotyga, kuri daro viską, kas įmanoma, sudarydama aljansus Baltarusijos, kovojančios už laisvę, naudai.

Bet kokiu atveju laimės laisvė

„Jis gerai pasakė“, – pagyrė savo vadovą LLRA-KŠS pirmininko pavaduotojas, „inžinierius- ginekologas“ (kaip jį vadina jo kolegė-koalicijos partnerė Irina Rozova), Seimo narys ir LLRA–KŠS ir Rusų aljanso koalicijos bendro sąrašo lyderis artėjančiuose Seimo rinkimuose Zbignevas Jedinskis. Ir pridūrė, kad Baltarusijoje taikius demonstrantus mušanti ir žudanti milicija „gina konstituciją“...

LLRA-KŠS lyderiai eilinį kartą pasirenka iš anksto prarastas pozicijas. Nes negalima sustabdyti Revoliucijos. Ją trumpam galima pristabdyti ginklais ir šaudmenimis, kankinimais, tačiau Laisvė bet kokiu atveju laimės.
Česlav Okinčic

Nežinau, kas lėmė tokią konservatyvią ir bailią LLRA-KŠS lyderių poziciją. Tai, kad jų partijos laimėti rinkimai Vilniaus krašte dažnai nėra daug skaidresni ir kokybiškesni nei Baltarusijoje? Noras įtikti rinkėjams, kurie žiūri Rusijos ir Baltarusijos vyriausybinius televizijos kanalus? Tikras susižavėjimas diktatoriumi Lukašenka ir noras sekti jo pavyzdžiu?..

Nepaisant priežasčių, tokia pozicija yra klaida. Ši pozicija yra liūdnai pagarsėjusios tradicijos, pradėtos dar 1990 m., tęsinys, kai tuometiniai taip vadinamos organizuotos Lietuvos lenkų bendruomenės vadovai tvirtai palaikė prosovietinę autonomiją bei susilaikė balsavime už mūsų šalies nepriklausomybę. LLRA-KŠS lyderiai eilinį kartą pasirenka iš anksto prarastas pozicijas. Nes negalima sustabdyti Revoliucijos. Ją trumpam galima pristabdyti ginklais ir šaudmenimis, kankinimais, tačiau Laisvė bet kokiu atveju laimės.

Zhive Belarus!