Prieš pat e-sveikatos komą, taigi pačiu laiku, Lietuvą ištiko Prezidento žodžiai, kad valstybės prioritetas nuo šiol – žemės ūkis. Kaip žinoma, Ekscelencija Brazauskas valstybės prioritetu antai buvo paskelbęs Gariūnų turgų. Seimas gi neseniai įstatymu įtvirtino trečią tautinės valstybės prioritetą – sostinės turgaus aikštę.

Tarp Gariūnų, agrooligarchų ūkių ir turgaus aikštės kaip Buridano asilas, o gal kaip Karbauskio karvė maklinėjanti Lietuva visas valstybines e-paslaugas prašiko (atleiskit, bet joks kitas veiksmažodis čia nelimpa) per gerą pusvalandį.

Prieš pat e-sveikatos komą, taigi pačiu laiku, Lietuvą ištiko Prezidento žodžiai, kad valstybės prioritetas nuo šiol – žemės ūkis. Kaip žinoma, Ekscelencija Brazauskas valstybės prioritetu antai buvo paskelbęs Gariūnų turgų. Seimas gi neseniai įstatymu įtvirtino trečią tautinės valstybės prioritetą – sostinės turgaus aikštę.
Rimvydas Valatka

Registrų centro serverinė, kaip ir dera drąsiai turginei žemės ūkio šaliai, buvo įrengta ne tai rūsyje, ne tai jam prilygstančioje skylėje. Po to valstybinio lygio lietaus Lietuvą dar ištiko žinia, kad e-sveikata atsarginio serverio neturi.

Lietuva – ne kokia e-Estija, čia visos kortos – su traktoriais ir kombainais. Valstybė beveik savaitę pratraukė be e-parašo, e-receptų, e-ligos istorijų ir daug kitų nuo jų priklausančių reikalų. Ligoniai staugė, kai kur paspardė poliklinikų duris, bet kas tie ligoniai? Netrukus gaus po 200 ir nusiramins. Tai galim ir ilgiau.

Kitoje valstybėje jau po kelių valandų po e-sveikatos užsilenkimo virtualūs laidotuvių vainikai būtų išsiuntinėti Prezidentui, premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui. O laikinasis Valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas kaip minimum per 8 val. būtų kreipęsis į Generalinę prokuratūrą ir STT, prašydamas kuo skubiausiai ištirti, kieno valia per 40 mln. pinigų kainavusi ir taip jau neišnešiota e-sveikata buvo paleista ant garbės žodžio.

Lyg tyčia Registrų centrui vadovauja buvęs STT vadas. Iki tol visur matęs tik sukčius ir iždo vagis, varpais ir jis neskambino. Ir gerai darė. Nėra čia ko panikos kelti. Priešą ir opoziciją informuoti, kokia tikroji padėtis valstybėje.

Kodėl nebuvo atsarginio e-sveikatos serverio, Urbanavičius sakė nežinantis. Ačiū Dievui, yra dar reikalų, kurių, pasirodo, STT nežino.

Šiaip tai paleisti e-sveikatą be atsarginio serverio lyg ir būtų valstybinis nusikaltimas. Bet tai kokioje nors kitoje mums nepriimtinoje valstybėje. Ten tikrai jų Verygą, ir ne tik jį, teistų.

Laikinasis Valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas, priskyręs e-sveikatos praradimą jerundos kategorijai, kiekvieną dieną po pietų iš Susisiekimo ministerijos Gedimino prospekte, lydimas to juokingo jaunuolio ar jaunuolės, tvarkingai vaikščiojo į Sveikatos apsaugos ministeriją Vilniaus gatvėje.
Rimvydas Valatka

Lietuvoje, priešingai, žmonės vis labiau vertina alkoholio ministrą už jo atgrubnagišką darbą, išskirtinį dėmesį kiniškiems generikams, uniformoms ir minedams, jo reitingai kyla. Tauta, kuri šitaip myli atgrubnagius, iš principo atmeta politikų atsakomybę ir teisingumą kaip tokius.

Todėl nieko neįvyko nei po 8 valandų, kaip ilgiausią tokios sistemos neveikimo laiką nurodė Krašto apsaugos ministerija, nei po 88 valandų.

Premjeras atostogavo kaip atostogavęs. Palangoje šventė 50-čio jubiliejų. Sveikatos apsaugos ministras tęsė liežuviu sunkiai užtarnautas storas penkių savaičių atostogas.

Laikinasis Valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas, priskyręs e-sveikatos praradimą jerundos kategorijai, kiekvieną dieną po pietų iš Susisiekimo ministerijos Gedimino prospekte, lydimas to juokingo jaunuolio ar jaunuolės, tvarkingai vaikščiojo į Sveikatos apsaugos ministeriją Vilniaus gatvėje. Dirbo su popieriais.

O Prezidentas turbūt švilpavo vainiką rūtų. Ant kalno mūrai joja lietuviai. Kaip visiems nuo žilagalvio senelio iki kūdikio yra žinoma, jie labai ilgai tą vainiką neša. Kol prijoja uošvės dvarelį, Jūros šventę ar dar ką malonesnio.

Ne pikdžiugai, o tik tam, kad įrėmintume Brazausko, Nausėdos ir Seimo paskelbtus valstybės prioritetus, palyginkime, kas dėjosi ant Lietuvos, kai Šimašius ant grindinio pliko šiek tiek smėlio pabėrė.

Seimas vieningai, surėmus pečius kraujo kerštą trumpam pamiršusiems konservatoriams ir valstiečiams, priėmė antismėlinį įstatymą. Kuriame numatyta kiekviena smulkmena. Kaip ir kada likviduoti smėlį, ką ir kur statyti. Premjeras skubos tvarka raportavo, kad pats asmeniškai nušvilps aikštę iš miesto, ir iškart – be jokių konkursų ir komisijų – pastatys, kas ir turi valstybėje visokeriopai stovėti.

Pats Prezidentas su svita atvyko prie smėlio dėžės, kraipė galvą ir šiaip ir taip. Paskui parašė ilgą traktatą apie smėlio dėžę paneigiantį įstatymą, kuris esąs labai blogas, bet užtat jis, Prezidentas, esąs labai geras, todėl blogą įstatymą ir pasirašąs.

Tauta taip pat neliko abejinga. Rengė mitingus prie smėlio dėžės ir kitur, rašė peticijas, net savo kakutį kai kurie piliečiai, negailėdami savęs, po kelis šimtus kilometrų vežė eksponuoti į smėlio dėžę. Štai kas yra prioritetas.

Arba štai jau įpratom, kad kiekvieną mielą rytą valdžia mums tvarkingai praneša, kiek Lietuvoje žmonių iš viso buvo susirgę koronavirusu. Šį rytą tokių buvo 2008. O 80 iš jų buvo numirę.

Nors absoliuti dauguma tų, kurie kažkaip tai nenumirė, seniausiai sveiki kaip ridikai, nebepabėgti jiems iš Alkoholio ministerijos ir Verygos statistikos. Nei rytoj, nei per kasdien žadamą antrąją pandemijos bangą. Visus jus valdžia amžiams suskaičiuos.

Bet tu paklausk tų ponų, kiek žmonių šįmet Lietuvoje mirė nuo kitų ligų, ir sužinosi, kad niekas to kažkaip tai nežino. Ne prioritetas tai.

Vėlgi paimkim tą patį Registrų centro vadovą, kuris raportavo nežinantis, dėl ko Lietuva neįsigijo atsarginio e-sveikata serverio. Užtat vos tik perėmęs Registrų centrą buvęs STT agentų vadas kone tą pačią dieną raportavo premjerui, kad žurnalistai – jūs tik įsivaizduokit – nieko nemoka už Registrų centro duomenis.

Taigi esame priversti konstatuoti, kad Lietuvą vėlgi pačiu laiku ištiko pasverti ekonomikos ir inovacijų ministro žodžiai, jog atsakomybės klausimas dėl neveikiančių Registrų centro sistemų yra paskutinėje vietoje.
Rimvydas Valatka

Teismas aną savaitę priminė, kad premjeras, gavęs savalaikį Urbanavičiaus signalą, anuomet iškart surengė slaptą ministerių pasitarimą, kurio metu negailėjo linksmų būdvardžių žurnalistams. Dabar tai jau jis jiems parodys, kur blezdingos žiemoja. Neparodė. Ne todėl, kad tą pasitarimo įrašą skubiai sunaikino, kad priešams į rankas nepkliūtų, o premjeras ir jo ekspatarėjas visaip apsimelavo. Kaltos tik vis dar pasitaikančios teisėjos, nebijančios STT keršto.

Iš tiesų, kaip teismas drįso pripažinti, kad Vyriausybė pažeidė žurnalistų teisę gauti, rinkti ir skleisti informaciją? Čia tau ne kokia jerunda. Čia vis dar pasitaikantys rimti trūkumai, leidžiantys kai kuriems žurnalistams kaišioti savo knyslę ten, kur nepriklauso.

O kas ta e-sveikata? Vis tiek tauta dėl valdžios užvirtos košės, kaip Lietuvoj yra įprasta, apkaltins daktarus. Kam klius, kam neklius, o gydytojams kliūva prie visų valdžių.

Taigi esame priversti konstatuoti, kad Lietuvą vėlgi pačiu laiku ištiko pasverti ekonomikos ir inovacijų ministro žodžiai, jog atsakomybės klausimas dėl neveikiančių Registrų centro sistemų yra paskutinėje vietoje.

Žirafa didelė. Jai geriau matyti. Vainikus dėkite tvarkingai – abipus karsto. Bebras Gustas su tautiškai aprėdyta šokėjėle dieną naktį budi kojūgalyje. Su vainiku rūtų.