Vienas sutrikęs dzūkelis pabėgo iš ligoninės Kaune su visu COVID-19 užkratu, tai jo medžioklei pasitelktos ne ką mažesnės pajėgos, kaip kadaise to jaunuolio su automatiniu ginklu, atvedusio Saulių Skvernelį į populiariausius politikus.

Bėglį pagavo Lazdijų rajone, bet labiausiai supanikavo Druskininkų meras, užsiieškojęs keturių kartu su ligoniu autobusu važiavusių Leipalingio miestelio gyventojų. Galima jį suprasti, nes kurortui mažiausiai reikia užkrato židinio šlovės. Todėl kiekvieną kaip nors su Druskininkais siejamą užsikrėtusįjį pertikrina iš naujo, kol pavyksta paneigti pradinę diagnozę, o dėl vieno tokio galimai infekuotojo vietinė valdžia net buvo įsivėlusį į ginčus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais.

Dabar dėl bėglio bendrakeleivių pats meras atšaukia savaitgalį prie Leipalingio dvaro turėjusią vykti Jotvingių šventę, pardavėjos vėl primena atsipalaidavusiems vasarotojams, kokiu tikslu ant grindų nubraižytos linijos, skiriančios vieną eilėje stovintį pirkėją nuo kito. Betrūksta, kad iš naujo pultumėm pirkti grikius, tualetinį popierių ir „Turisto pusryčių“ konservus.

Atostogaujantį Ekstremalios situacijos operacijų centro vadovą Aurelijų Verygą pavaduojantis keliukų ministras Jaroslavas Narkevičius kitą savaitę tikriausiai sugrąžins vieną kitą atsargų suvaržymą, gal net rekomendacijos dėvėti kaukes žmonių susibūrimo vietose vėl taps prievole. Būtinybę registruotis NVSC grįžusiems net iš Seinų „Biedronkos“ antai jau grąžino. Taip žingsnis po žingsnio iki rugpjūčio vidurio ar rugsėjo pradžios grįš visi suvaržymai, tik be oficialaus karantino paskelbimo. Nes medaliai už pergalę prieš COVID-ą jau išsidalinti, premijos persidirbusiems ministerijų valdininkams išmokėtos. Rinkėjai gali pradėti įtarinėti, kad viruso nugalėtojų triumfas buvo ne visai tikras, o šlovė – tik ankstyvos politinės kampanijos šou. Netikras, kaip netikra buvo mokslinės verygizacijos pergalė prieš alkoholį, netikri iki žalių kryžių nustekentų ūkininkų gelbėjimo pažadai, netikras kibernetinis saugumas, neatlaikęs ne Kremliaus hakerių, o tik šiltos vasaros liūties.

Naujasis Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius sako, kad atsakomybės klausimas dėl neveikiančių Registrų centro sistemų „yra paskutinėje vietoje“. Ar gali būti kitaip? Dar neįpratote, kad atsakomybės iš savo ministrų ir įstaigų vadovų šita valdžia reikalauja tik tada, kai susiruošia juos atliesti dėl politinių priežasčių. Tada ir ES pinigai būna blogai įsisavinti, ir žvyrkeliai ne taip asfaltuoti. Ištikimiesiems tai negresia.

Kas šitoje bebrų užtvankomis papuoštoje baloje uždavinėja per daug klausimų, yra arba slaptas konservatorius, arba, kaip tie Vilniaus universiteto mokslininkai, skaičiais įrodę verygizacijos neefektyvumą, slapta dirba alkoholio pramonei.

Net kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendžia, kad Vyriausybės pasitarimo įrašo reikalavę žurnalistai buvo teisūs, o jų teisė gauti informaciją pažeista, Vyriausybės tinklapyje išvystame ne premjero atsiprašymą, o kažkokį pasityčiojimą, pavadintą „Teismas nustatė, kad Vyriausybė nepažeidė pasitarimų garso įrašų darymo tvarkos“. Tarsi į rūmus Gedimino prospekte būtų perkeltos geriausios net po Aukščiausiojo Teismo nutarties Vijūnėlės dvarą vadinusių teisėtai pastatytu provincijos carukų komunikavimo tradicijos.

Kamufliažinio audinio kaukė vis dar kabo mano automobilyje ant posūkių svirtelės. Žinau, kad jos dar prireiks, kol sulauksiu skiepų arba persirgsiu. Pats laikas ir jums su ta mintimi susitaikyti ir atsipalaiduoti. Bus lengviau mėgautis dar likusiomis sparčiai trumpėjančiomis vasaros dienomis, susirinkti visas COVID išmokas, kompensacijas ir paramas. O rudenį apsispręsti, ar dar norime, kad šitie gelbėtojai toliau mus gelbėtų, ar paieškoti naujų, dar įžūliau meluojančių, kad iki Kalėdų būtų kuo nusivilti.