5 didžiausi Antiastravinio sąjūdžio rėmėjai: Vytautas Landsbergis – 1 200 EUR; Petras Auštrevičius – 1300 EUR; Vidmantas Janulevičius – 2 954,86 EUR; Paulius Valiūnas – 500 EUR; Žygimantas Pavilionis – 200 EUR.

Iš viso iki liepos 1 d. gauta paramos: 6 861,39 EUR.

Išlaidos: 6 776,61 EUR.

Likutis: 84,76 EUR.

Paramos davėjų iš viso: 14 asmenų, iš jų 13 fizinių asmenų, 1 juridinis asmuo (Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjunga). Dauguma lėšų išleista Sąjūdžio įkūrimui. Tai mūsų asmeninės Sąjūdžio narių savanoriškos aukos, neturinčiomis nieko bendro su mums mestais šmeižto kaltinimais.

Neva apie neskaidrius finansus R. Karbauskis kalba kaip apie realų faktą: „Kadangi pinigai galėjo būti pervedami iš JAV... jaučiu pareigą informuoti Jo Ekscelenciją ambasadorių apie galimai neskaidrius veiksmus.“ Seimo daugumos lyderis apie savo galimus įtarimus, o iš tiesų melą, informuoja kitą valstybę. Netikėtas precedentas valstybės užsienio politikoje. Apie R. Karbauskio motyvus parašysime kituose straipsniuose, o šiandien Jums papasakosime apie Kubą, jos anticastro kongresmenus ir jų santykį su Lietuva.

JAV Valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo jokia kita tema nėra parašęs Lietuvai tokio padėkos laiško, kurį Lietuvos vadovai gavo šių metų pradžioje dėl ES-Kubos sutarties ratifikavimo blokavimo, tikėdamas, kad tai padės ES įtikinti paremti ir demokratinius pokyčius Kuboje, suderinti savo poziciją Kubos atžvilgiu su JAV, kur ir galėtų pasireikšti Lietuvos išskirtinis vaidmuo ir įtaka.

Laisvos nuo komunizmo Kubos kilmės kongresmenai ir jų įtaka

Kubos kilmės kongresmenai disidentai yra vieni įtakingiausių grupių JAV Kongrese, tradiciškai vadovaujantys visai Lotynų (ispanakalbių) grupei Kongrese, antrai pagal savo įtaką ir svorį. Tradiciškai katalikai Kubos kongresmenai disidentai yra įsitikinę antikomunistai, nes visi jie yra vienaip ar kitaip nukentėję nuo komunistinio Castro režimo, todėl nuosekliai remia visas Lietuvos pastangas, įtvirtinant laisvę ir demokratiją Lietuvos rytų kaimynystėje, pasisako prieš Putino agresiją Ukrainoje, Sakartvele, Moldovoje.

Jie buvo vieni svarbiausių įvedant sankcijas bei Magnickio įstatymus Kongrese, sustabdant karinį Rusijos-Prancūzijos bendradarbiavimo projektą („Mistral“), inicijuojant sankcijas prieš „Nord Stream 2“ ar kovojant su vertikalių Rusijos monopolijų („Gazprom“) įsitvirtinimą Europoje, pasisakydami už JAV suskystintų dujų eksportą į Europą, taip pat pasisakydami prieš Lukašenkos režimą (atitinkamai ir prieš tokius Rusijos-Kinijos-Baltarusijos autokratinius projektus kaip Astravas), už didesnį JAV karinį buvimą Lietuvoje.

Ši grupė yra viena svarbiausių Baltijos šalių, Lenkijos, Ukrainos grupių Kongrese partnerė ir net narė (nemažai Kubos kongresmenų kaip Mario Diaz-Balart dalyvauja Baltijos grupėje, kuriai vadovauja kongresmenas Šimkus, Kubos Senatoriai kaip Marco Rubio ar Menendez yra ir vieni didžiausių lietuvio Senatorių Durbino draugų (ypač užsienio politikos klausimais, nes vidaus politikoje jie ne visada sutaria). Jie turi labai stiprius ryšius su Kongreso vadovais (pvz., paskutinį JAV Kongreso speakerio Boehnerio vizitą į Lietuvą 2015 m. kaip ambasadorius JAV Ž. Pavilionis organizavo su didžiausia jų pagalba ir palaikymu).

Dažnai JAV Prezidento rinkimų rezultatai priklauso nuo „swinging state“ Floridos, kur didžiausią įtaką turi būtent Kubos kilmės kongresmenai ir disidentai (jų yra apie 2 mln., tačiau žinant jų įtaką visiems Lotynų rinkėjams, Kubos disidentų ir kongresmenų balsai yra ypač svarbūs bet kokiam JAV Prezidentui). Kubos kongresmenai padarė labai daug, kad Prezidentas Obama sustabdytų savo „perkrovimo politiką“ su Rusija ir atvertų Baltųjų rūmų duris Lietuvos Prezidentei Grybauskaitei 2013 m.

Kubos problemos esmė JAV

Nuo pat Castro komunistų įvykdyto perversmo Kuboje, ši valstybė buvo tiesioginis Sovietų Sąjungos ekspansijos abiejose Amerikose įrankis. Per šio režimo saugumo struktūras buvo ir yra palaikomi visi komunistiniai autokratiniai režimai bei jų perversmai Lotynų Amerikoje (paskutinė jų intervencija – Venesueloje, kur be Kubos saugumo tarnybų palaikymo režimas neišsilaikytų) ir Afrikoje. Kubos komunistinis režimas yra pagrindinis nelegalios ginklų prekybos, narkotikų, taip pat šiuolaikinės vergystės tinklo organizatorius bei tarpininkas su panašiais režimais Afrikoje ar Azijoje, palaiko tiesioginius ryšius su teroristinėmis organizacijomis „Hezbollah‘, Iranu, nekalbant apie Kiniją ir Rusiją.

Sovietų Sąjungai subyrėjus, komunistinis režimas aktyviai stengėsi „pakeisti“ savo ilgalaikį donorą (Sovietų Sąjungą) Europos Sąjunga, kur šį siekį labai palaiko senieji Kubos kolonizatoriai ispanai, šioje erdvėje istoriškai konkuravę su JAV. Tam tikros politinės jėgos Ispanijoje vykdo ypač aktyvią Kubos komunistų palaikymo lobizmo kampaniją Europos Sąjungoje. Atitinkamai, Kubos režimas kartu su Rusija, Kinija, Iranu yra seniausias istorinis JAV priešininkas, bandantis visomis jėgomis kovoti prieš laisvės ir demokratijos erdvės plitimą Lotynų Amerikoje ir Afrikoje. JAV Kubai taiko griežtas sankcijas.

Lietuvos politika Kubos atžvilgiu

JAV ypač vertino, kad Lietuva dėl savo senos istorinės patirties visada tvirtai stovėdavo seniausios pasaulyje demokratijos – JAV – pusėje, ir iki 2013 m. buvo paskutinė šalis ES, kuri nepalaikė diplomatinių santykių su komunistine Kuba. Būtent ši išskirtinė Lietuvos politika leido JAV Kongrese Lietuvai pelnyti didelę įtaką. Tai buvo ypač svarbu, kuomet prasidėjo Rusijos agresija Ukrainoje bei kuomet Lietuva siekė JAV paramos sprendžiant savo saugumo problemas (2012 m. su Kongreso parama patvirtinti NATO gynybos planai Lietuvai) ar energetinio saugumo iššūkius (JAV visa savo politine jėga rėme „Litpolink“, „Swedlink“ elektros jungčių statybą, „Gazprom“ išvarymą iš Lietuvos, suskystintų dujų terminalo bei Visagino projektą, blokuoja „Nord Stream 2“ projektą).

Deja, 2012 m. į valdžią sugrįžus socialdemokratams, galimai, dėl asmeninių ir komercinių interesų (apie tai atskirai) jie šią strateginę jungtį sulaužė – atkūrė diplomatinius santykius su komunistine Kuba. Nepaisant to, JAV kubiečiai Kongresmenai (kaip ir dauguma kitų JAV Kongresmenų) ir toliau remia visų svarbiausių Lietuvos nacionalinių interesų įgyvendinimą ir šiuo metu labai vertina, kad Lietuva priešinasi ES-komunistinės Kubos sutarties ratifikavimui, kuria ES iš esmės suteikia visą finansinę ir ekonominę paramą Kubos režimui mainais nereikalaudami prašyti esminės pažangos Kuboje demokratijos ir žmogaus teisių srityse. Kuboje iki šiol šimtai politinių kalinių, nėra jokios spaudos, susirinkimų ar rinkimų laisvės, o ES atvirumas Kubai tik suteikia galimybę režimui pratęsti savo egzistavimą ir tolimesnes represijas.

Kokia prasmė yra šiandien Lietuvai remti JAV šiuo klausimu?

ES ši sutartis nėra tiek svarbi, kiek ji yra svarbi JAV ir Lietuvai. Reikia suprasti, kad žmonių, prisimenančių Lietuvos istoriją ir jos kovą už laisvę, JAV Kongrese lieka vis mažiau. Šiais metais, tikėtina, traukiasi Kongresmenas Jonas Shimkus, ateina nauja karta politikų, kurie nėra taip motyvuoti, kurie gerai nežino Lietuvos istorijos subtilybių ir jos istorinių ryšių su JAV, okupacijos nepripažinimo politikos, gerai nepažįsta lietuvių emigracijos JAV, lietuviškos Čikagos, kuri natūraliai mažėja, nes dabartinės lietuvių emigracijos bangos jau plūsta kitur – į Jungtinę Karalystę, Airiją, kontinentinę Europą.

Tuo tarpu JAV lotynų grupė daro vis didesnę įtaką. Ispanų kalba tampa vis labiau dominuojančia, daugelio analitikų teigimu, jau ne JAV Rytų krantas ir Čikaga, bet vis labiau JAV Vakarų krantas, San Francisku, Los Andželu, kur dominuoja ispanakalbiai ir kur JAV susitinka su Kinija, yra JAV ateitis. Būtent todėl 2015 m. mūsų iniciatyva Lietuva įkūrė savo generalinį konsulatą JAV, būtent todėl Lietuvai ryšiai su lotynų/Kubos kilmės kongresmenų grupe ir juos beveik visu JAV Kongresu strategiškai yra labai svarbus. Turėdama tokį išskirtinį vaidmenį Kubos klausimu, Lietuva nutiesia tiltus į ateities JAV politiką, gali ir toliau sėkmingai išlaikyti savo įtaką Kongrese ir bet kokio JAV Prezidento administracijoje, prašyti ateities JAV politikos kartų toliau remti visus svarbiausius Lietuvos geopolitinės svarbos interesus, įskaitant ir Lietuvos apginamumą.

M. Jovaiša ir kaip jis susietas su Kuba? Asmeninis lėktuvas keičiamas į užsienio politiką?

Ž. Pavilionis: „Apie Marių Jovaišą buvau daug girdėjęs dėl jo sėkmingos veiklos fotografuojant Lietuvą („Neregėta Lietuva“). Sugalvojau surengti jo parodą ir Lietuvos ambasadoje Vašingtone, kuomet sužinojau, kad Marius panašų albumą leidžia ir apie komunistinę Kubą. Pradžioje kiek nustebau, tačiau pamaniau, kad Kubos vaizdai gali patikti ir mano draugams Kubos kongresmenais, todėl jo parodą Lietuvos ambasadoje savo iniciatyva „padailinau“ ir informacija apie Kubos režimo nusikaltimus.

Kiek supratau, Kubos režimas sureagavo į šią parodą labai griežtai – areštavo Mariaus lėktuvą Kuboje, kuriuo buvo daromos nuotraukos ir perdavė M. Jovaišai žinią, kad lėktuvą atiduos tik tada, kai Lietuva atkurs diplomatinius santykius su komunistine Kuba. Staiga iš Lietuvos pradėjo sklisti gandai, kad Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komitetas keičia ilgametę politiką Kubos atžvilgiu. Pradžioje negalėjau patikėti, kad Lietuva ryšis šiam sprendimui, tuo labiau, kad 2013 m. artėjo Lietuvos pirmininkavimas ES ir Vilniui Vašingtono parama turėjo labai rūpėti.

Valdančiųjų daugumos balsais šis, mano asmenine nuomone, labai klaidingas sprendimas, buvo priimtas.

Iš dabarties perspektyvos matau M. Jovaišos vaidmenį tiek tarp Lietuvos socialdemokratų, tiek valstiečių ir, kaip parodė „15min“ tyrimas, ir kandidato į Prezidentus Sauliaus Skvernelio rinkimų kompanijoje, kur paaiškėjo ir ryšiai su tam tikrais Rusijos piliečiais“.

Kodėl ir toliau mes turime padėti JAV dėl Kubos, neatsižvelgiant į ispanakalbės ES dalies politiką?

Tai yra tiesioginis išėjimas į JAV Kongresą ir JAV Prezidentą, ir todėl, kad sutampa mūsų esminės vertybės ir interesai, todėl, kad tai yra pamatai ateities Lietuvos ir JAV santykiams, todėl, kad įgydami tokį svertą, svarbų tiek JAV, tiek ES aukštajam atstovui ispanui Boreliui, mes galėtume labai aiškiai ir nedviprasmiškai pristatyti esminius savo interesus, taip pat ir Astravą.

Todėl, kad, galų gale, privalome padėti ir Kubos piliečiams, kurie kenčia vieno iš brutaliausių komunistinių režimų priespaudą jau beveik 6 dešimtmečius ir sunkiai suprantama, kodėl komunistinio režimo Kuboje interesai turėtų būti mums svarbesni už svarbiausio mūsų strateginio partnerio – JAV – interesus, nuo kurių tiesiogiai priklauso mūsų visų saugumas. Jeigu mes nesuprasime JAV interesų, tai kodėl JAV turi suprasti mūsų?

Žinoma, diplomatija yra kompromisų menas, ir Lietuva galėtų rasti tinkamą balansą tarp JAV ir ES interesų Kuboje, atsižvelgiant, žinoma, ir į Kubos piliečių interesus, tačiau tik su viena esmine sąlyga – kad visos pusės ne tik išgirs, supras, bet ir parems Lietuvos interesus.

Kokią įtaką šis R. Karbauskio kreipimasis gali padaryti JAV-Lietuvos santykiams?

Neabejotina, kad jokios, nors tai ir išryškina tikrą geopolitinę R. Karbauskio orientaciją.

Taip mes tikėjomės JAV Kongresmenų paramos, nes buvo planuojamas jų vizitas į Lietuvą į ketvirtą Prezidento Valdo Adamkaus vardo konferenciją. Deja, ją sugriovė pandemija. Mes tikėjomės jų politinės paramos JAV Kongrese, nes jie kaip niekas kitas JAV suvokia mūsų santykių su Baltarusija problematiką ir Astravo grėsmę.

Tai, kad R. Karbauskis šmeižia ir JAV išrinktus Kongresmenus neteisėtu finansavimu, yra tiesiog žema, labai nemalonu prieš mūsų ilgamečius partnerius JAV, taip JAV Ambasadorių, kad kai kurie Lietuvos oligarchai išdrįsta įtraukti JAV į savo rinkinius žaidimus, mesdami garbingiems kovotojams už Kubos laisvę, JAV Kongreso nariams kaltinimus, kurie, matyt, atitinka ne tik pačių kaltintojų postsovietinį mentalitetą, bet ir, galimai, kasdienę praktiką.

Matome tai kaip sąmoningą veiksmą, kuris pilnai atitinka „Rosatom“ interesus prieš Astravo paleidimą. Kažkas prieš rinkimus labai intensyviai formuoja Lietuvoje astravinę koaliciją, galimai paremtą dideliais neaiškios kilmės pinigais.

Norite sovietinės kultūros, norite Astravo – klausykite Astravo šalininkų, norite laisvės, nepriklausomybės ir integracijos į Kontinentinės Europos tinklus, norite apginti Lietuvą nuo melo ir agresijos – būkite su daugeliu laisvai mąstančių asmenybių vienijančiu Antiastraviniu sajūdžiu.