Žuvinto biosferos rezervatas – valstybės saugoma teritorija, kuri yra įtraukta į Pasaulinį UNESCO programos biosferos rezervatų tinklą ir yra vienintelė Lietuvos vietovė, esanti Pasauliniame UNESCO biosferos rezervatų tinkle. Žuvinto biosferos rezervato dalis saugoma kaip Ramsaro konvencijos teritorija.

Gamtinis rezervatas saugo didžiausią Lietuvoje pelkinį kompleksą – aukštapelkę, tarpines pelkes ir žemapelkes, kartu su itin sekliu, apaugusiu augmenija Žuvinto ežeru, kuris yra labai svarbi paukščių perėjimo ir apsistojimo migracijų metu vieta.

Gamtiniuose rezervatuose ūkinė veikla yra draudžiama, o lankytis juose be specialaus leidimo yra griežtai draudžiama. Žinoma, draudžiama tik iki tol, kol ministras nusprendžia padaryti dovaną savo apygardos rinkėjams, numatydamas teisę žvejoti Žuvinto ežere. Šiandien žvejyba rezervate, rytoj medžioklė zoologijos sode? Ministre, ar turite ribas?

„Valstietis“, žinoma, neigia, kad numatoma teisė su rezervatu besiribojančių kaimų gyventojams žvejoti Žuvinto rezervate yra susijusi su rinkimais, tačiau tai – daugiau negu akivaizdu. Jei išties norima leisti žmonėms pažvejoti Žuvinto ežere, tokią teisę reiktų suteikti visiems, o ne keliolikos kaimų gyventojams, gyvenantiems ministro rinkimų apygardoje.

Tiesa, nenutiko nieko tokio, kodėl reikėtų keisti rezervato nuostatas ir numatyti galimybę žvejoti ežere. Nei žuvies padaugėjo, nei ji į krantus lipti pradėjo. Net atvirkščiai, mokslinių tyrimų duomenimis, ešerių ir lydekų populiacija ežere mažėja.

Iš esmės ministras turi dėkoti Vyriausybės kanceliarijos Teisės grupės teisininkams, kurie sustabdė šį kvailą sprendimą ir taip apsaugojo Mažeiką nuo pašalinimo iš būsimų rinkimų dėl rinkėjų papirkinėjimo. Nors, kita vertus, gamta tokiu VRK sprendimu džiaugtųsi.

Mielas ministre, suprantu, kad kadencija į pabaigą ir reikia spėti priimti pačius absurdiškiausius įnorius ir pageidavimus, tačiau, susimildamas, galvokite, ką darote, nes kažkam po Seimo rinkimų reikės gaišti laiką ir visas šias nesąmones taisyti.