Jūs kada nors girdėjote, ką lietuviai kalba apie estus tarpusavyje? Ne tie žmonės, kurie vertina ekonomikos rodiklius ar korupcijos indeksą, ar užsienio investicijų pinigus, bet ką šneka žmonės buitiniu lygiu?

„Jiems viską suomiai padarė ir sutvarkė“. Dar girdėjau tokį variantą, kad „jiems suomiai padeda, nes jie kaimynai, o mūsų kaimynai tai lenkai ir baltarusiai, tai tą ir turim“. Tiesą sakant, Estijos kaimynai dar yra ir latviai, ir rusai, bet negirdėti, kad estai dėl to skųstųsi. Skųstis, kad bloga korta paėjo – čia mūsų, lietuvių, darbas. Skundimasis yra mūsų specialybė, mūsų charakterio stuburas ir tai, ką mes darome geriausiai.

Mūsų problema yra ta, kad mums ne tik per Kūčias gyvuliai kalba – mums ir likusias metų dienas viską lemia horoskopai, istorinė neteisybė ir bloga lemtis. Mums visada viskas nesiseka. Ne todėl, kad rankos augtų iš subinės, bet tiesiog Dievas mus myli mažiau.

Lietuviai į nieką panašaus neišaugo, kaip buvo paaugliai, taip ir liko. Vaikštome ir aiškiname visiems, kad kitiems geriau sekasi, o mus skriaudžia.
Andrius Užkalnis

Dar prieš trisdešimt metų, Lietuvos nepriklausomybės aušroje, vienas anglų žurnalistas rašė, kad lietuviai kiekviena proga primena, kad jie po penkiasdešimties metų okupacijos ir todėl jiems viskas labai sunku. Lietuviai tada buvo kaip paaugliai, kuriems viskas ne jų kaltė, jie stengiasi, bet niekas nesigauna, bet kalti ne jie. Paauglius paprastai kenčia ir toleruoja, nes žino, kad dauguma jų išaugs į normalius žmones, kurie prisiima atsakomybę ir yra gyvenimo šeimininkai.

Lietuviai į nieką panašaus neišaugo, kaip buvo paaugliai, taip ir liko. Vaikštome ir aiškiname visiems, kad kitiems geriau sekasi, o mus skriaudžia.

Net ponia iš aguonų lauko (skamba gerai, kaip kanapių pasėlių generolienė), apie kurią rašė „Delfi“, skundžiasi, kad pas ją šniūrais važiuoja žmonės, ir ar galėtų juos kas nors sulaikyti. Tai pastatykite, ponia, kasą gale lauko, imkite po penkis eurus už bilietą, ir tegu sau fotografuoja. Taip visas pasaulis veikia. Ko jums ta savivaldybė, jūs pati žiūrėkite, kaip pinigus pasiimti. Pas jus eina eurai, o jūs jiems net dėžutės nepastatote. Net Trakuose, kur žmonės labai iš lėto galvoja, jie ten moka pastatyti ženklą, pastatyti kėdę ir rinkti pinigus už automobilio statymą savo kieme. Nes ten vasarą statymo vietų trūksta, ir galima tas vietas nuomoti.

Ūkininkams visada blogai – mažas derlius, nėra ką parduoti, didelis derlius, nėra kur dėti, kurorto verslininkai vėl kas vasarą kalba apie blogiausią vasarą gyvenime, ir visi tik vaikšto, skundžiasi ir zyzia vieni kitiems, užuot dirbę ar kažką sugalvoję. Klausykit, jeigu net aš galiu užsidirbti, restoranus vertindamas, knygas rašydamas, koldūnus parduodamas ir žurnalą leisdamas, tai negi jūs už mane ne protingesni? Jums turėtų būti lengva, ar jūs sakote, kad nesugebate to, ką sugeba Užkalnis? Jūs ką, už Užkalnį lėtesnio proto? Turėtų būti gėda.

Mes Lietuvoje viskuo ir visaip nuskriausti, nieko mums neteko, ateikit pagailėkit mūsų. Viskas, ką galime parodyti, tai KGB rūmai, Genocido muziejus, Grūto parkas – lietuviai yra kaip tie elgetos prie Aušros vartų, kurie tikisi sau gailesčio ir euro.
Andrius Užkalnis

Taip pat lietuviams ir su estais: paklausyk lietuvio, tai estai tokie lėti, tokie stabdžiai, bet kažkodėl viską padaro greičiau už mus, geriau už mus ir uždirba daugiau. Kažin kodėl? Jau nekalbant apie vokiečius, iš kurių irgi lietuviai juokiasi, kokie, girdi, ten primityvūs alų geriantys paprastuoliai, o vis tik kažkodėl tie vokiečiai mums pardavinėja automobilius, baseino siurblius ir viską iš eilės, čia mes jiems mokam pinigus, o ne jie mums. Kodėl? Nes mes tik mokam kalbėti, kokie kiti nevykę, o mes tai šaunuoliai, bet nevykėliams sekasi, o mus, šaunuolius, nuolatos skriaudžia.

Visiems aplinkui visą laiką sekasi, tik mums ne. Norvegai turi naftos ir dujų, Britanija turėjo imperiją, Airija turi neaišku ką, turbūt, bulvių, bet šiaip jie ten kažką turi, Amerika apskritai atėmė šalį iš indėnų, tai irgi ne jų nuopelnas (ir dar daug kas Čikagoje, Klyvlende ir jų apylinkėse lietuvių rankomis pastatyta), italai yra tik Romos imperijos likučių surinkėjai, savo šalies jie nesukūrė, net Egipte arabai turi palikimą iš ten jau nebegyvenančių senųjų Egipto gyventojų, piramidės visokios ir sfinksai. Visiems jiems tiesiog sekasi.

O mes Lietuvoje viskuo ir visaip nuskriausti, nieko mums neteko, ateikit pagailėkit mūsų. Viskas, ką galime parodyti, tai KGB rūmai, Genocido muziejus, Grūto parkas – lietuviai yra kaip tie elgetos prie Aušros vartų, kurie tikisi sau gailesčio ir euro. Ką pasiekei, lietuvi? „Aš labai daug kentėjau“. Tai žinai, aš irgi kenčiu, pas odontologą į kėdę atsisėdęs, tai ar man dabar už tai ordiną duoti?

Mes visą laiką nuvertiname ir niekiname sėkmingus žmones, sakydami, kad jie nieko nepadarė, „tik buvo tinkamoje vietoje tinkamu laiku“ (čia taip man irgi sakė kažkokios inteligentijos kiaunės, literatūros institucijų raganos ir kūrybinių sąjungų vaidilutės, kurios taip aiškino fenomeną, kodėl toks durnius, kaip Užkalnis, yra skaitomiausias autorius Lietuvoje). A girdž, jeigu taip lengva, tai kodėl jūs, megztų sijonų aukos, visada esate netinkamu laiku netinkamoje vietoje? Pasižiūrėkite į tvarkaraštį, kada atvažiuoja autobusas, ir nueikite prie jo: kiekvieną sykį būsite tinkamoje vietoje tinkamu laiku, ir nuvažiuosite ten, kur jums reikia.

Parduotuvėje tu žinai, kuri iš 200 rūšių sūrio tau yra tinkamiausia. Tai kas per bėda išsirinkti politikus, ar ir jie už tave protingesni? Apskritai, ar nėra taip, kad visi už jus protingesni, ir taip gautųsi, kad jūs esate patys kvailiausi ir todėl neturėtumėte skųstis?
Andrius Užkalnis

Ir nustokite pavydėti kitiems žmonėms jų geresnės valdžios. Tai taip pat kvaila ir niekinga, kaip pavydėti kitiems, pavyzdžiui, jų pinigų. Kiti žmonės tuos pinigus užsidirbo, ir jei tau pinigai svarbūs, tai kodėl, po velnių, tau nepradėjus elgtis ir atrodyti taip, lyg jie tau būtų svarbūs, ir kodėl tau neėmus jų uždirbinėti? Ar Užkalnis už tave protingesnis? Negali būti, tu gi pats protingiausias, tau net tavo mama taip sakė.

Tai kokia problema išsirinkti tokią valdžią, kokios tau reikia? Tu sugebi išsirinkti automobilį salone arba turguje, kokio nori, tai kodėl su valdžia tokios problemos? Tu sugebi braškes turguje geriausias rasti. Parduotuvėje tu žinai, kuri iš 200 rūšių sūrio tau yra tinkamiausia. Tai kas per bėda išsirinkti politikus, ar ir jie už tave protingesni? Apskritai, ar nėra taip, kad visi už jus protingesni, ir taip gautųsi, kad jūs esate patys kvailiausi ir todėl neturėtumėte skųstis?

Nežinau, ar jums patiks ši žinutė. Bet turbūt nepakenks priminti, kad viskas yra mūsų pačių rankose. Ir bent jau tikrai metas liautis įsivaizdavus, kad estams viską suomiai suneša.