Atmetus projektą Seimę – oficialiai kreipėmės su prašymu į Lietuvos Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą.

Prezidentas šį prašymą ir jo svarbą išgirdo, įvertino ir pakoreguotą mūsų projektą pateikė Seimui svarstyti dar sykį. Puiki žinia, kad birželio 9 dieną Seimas pritarė Prezidento siūlymui dėl vienkartinės išmokos skyrimo vaikams. Vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų bei vaikams su negalia bus išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka. Šie pinigai liepos mėnesį pasieks beveik 400 tūkstančių šeimų.

Atrodė, taškas istorijoje padėtas, bet staiga daug politinių jėgų nutarė prisiimti sau šio visuomenėje labai palaikomo ir laukto projekto autorystę ar nuopelnus už jį.

Ar svarbu, kieno autorystė, kai kalbame apie paramos vaikus turinčioms šeimoms projektą?

Mano giliu įsitikinimu, svarbiausia, kad šis svarbus projektas galiausiai priimtas. Kita vertus žmonės turi teisę žinoti tiesą. Kitaip politikoje viskas tampa bjauriai klampu ir supainiota. Seimui galutinai pritarus prezidento G. Nausėdos pasiūlytam vienkartinės išmokos vaikams skyrimui, į sumanymo autorystę pretenduojančių politikų ratas itin skubiai išsiplėtė.

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad ši idėja nėra tik prezidento. „Reikėtų gal pasakyti, kad mes pasiūlėme, kad vaiko pinigai būtų tokie, kokie dabar yra skirti, nes pirminis pasiūlymas iš Prezidentūros buvo kiek kitoks. Buvo siūloma padidinti vaiko pinigus tik socialiai remtinoms ir daugiavaikėms šeimoms, visiems Lietuvos vaikams nebuvo siūloma pinigus didinti“, – interviu „Delfi“ teigė R. Karbauskis.

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas taip pat ėmė tvirtinti, kad galėtų įsitraukti į varžytuves dėl įstatymo, numačiusio vienkartines išmokas vaikams, autorystės. Save su šiuo įstatymo atsiradimu, jo teigimu, sieja ir daugiau politinių jėgų.

„Ir aš galėčiau įsijungti į šias varžytuves dėl autorystes. Kaip skaičiau feisbuke, ir Darbo partijos atstovai rašė, kad čia jų idėja, kad tik Seimas realizavo. Neabejoju, kad tokių dar daugiau surastume. Aš tik priminsiu, kad būtent mūsų partija ir aš pats inicijavau vaiko pinigų padidinimą ir pačią idėją įtraukėme“, – „Žinių radijui“ teigė politikas.

Aš esu labai dėkingas valdantiesiems už jų balsus priimant projektą Seime. Vis tik autorystės klausimą palieku vertinti patiems skaitytojams...

Kodėl Darbo partija pasiūlė 200 eurų išmokas vaikams?

Kaip jau minėjau, kartu su kolegomis iš Darbo partijos pirmieji iškėlėme problemą, kad per karantiną labiausiai nukentėjo jaunos šeimos turinčios vaikų ir joms būtina padėti. Su kolega A. Mazuroniu registravome siūlymą visoms vaikus auginančioms šeimoms išmokėti po vienkartinę 200 Eur išmoką už kiekvieną vaiką, nepriklausomai nuo to, kiek vaikų šeima augina.

Iš tiesų karantino metu vaikų turinčios jaunos šeimos patyrė daugiausia nuostolių ir buvo nepelnytai pamirštos. Nemaža dalis tėvų negalėjo dirbti, nes neveikė darželiai, buvo būtina padėti pradinukams, kurie vieni nesusitvarkytų su nuotolinio mokymo iššūkiais. Dalis tėvų neteko darbo, dėl prastovų ženkliai sumažėjo šeimų pajamos. Tuo tarpu poreikiai nepakito ar netgi padidėjo: dalis šeimų turėjo įsigyti nuotoliniam ugdymui būtiną kompiuterinę techniką, vaizdo kameras, ausines, mikrofonus, keičiantis sezonams neišvengiamai teko pirkti vaikams naujus rūbus, avalynę, namuose likusiems mažiesiems buvo būtinos naujos lavinimo, ugdymo priemonės.

Būdamas Seimo nariu nuolat sulaukdavau šeimų skambučių, laiškų su prašymu padėti. Ypač sunkioje situacijoje atsidūrė vieniši tėvai. Jau balandžio mėnesį tapo akivaizdu, kad pagalba šeimoms, kurios augina vaikus – būtina. Dėl to nedelsdamas ėmiausi su komanda darbo ir buvo registruotas siūlymas paremti vaikus auginančias šeimas.

Verta pastebėti ir visiems priminti, kad iš pat pradžių šiam siūlymui buvo nepritarta Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete, o po to ir per Seimo posėdyje įvykusį balsavimą. Už siūlymą balsavo tik 28 Seimo nariai. Kiti arba susilaikė, arba balsavo prieš, nors jokia stipri argumentacija tokiam sprendimui nebuvo pateikta.

Šimonytės, Majausko ir Armonaitės balsai PRIEŠ liko „vieniši“ – Prezidento lyderystė įtikino Seimą

Džiugu, kad sutelkti tuščiai politikuojantį Seimą ir politines jėgas jame ėmėsi Prezidentas. Jo komandos paruoštas pakoreguotas mūsų siūlymas remti vaikus auginančias šeimas buvo išgirstas. Vienas pirmųjų tam pritarė LVŽS lyderis R. Karbauskis. Jį palaikė ir kiti Seimo nariai. Prieš balsavo tik konservatoriai I. Šimonytė, M. Majauskas bei Laisvės partijos vadovė A. Armonaitė.

Prezidento G. Nausėdos lyderystė įtikino Seimą ir vienkartinės išmokos pasieks vaikų tėvelius jau liepą. Tai iš tiesų svarbus sprendimas, padėsiantis tiek šeimoms, tiek ir mūsų šalies ekonomikai. Tėvus auginančios šeimos yra ta mūsų visuomenės dlais, kuri turi daugiausia vartojimo poreikių.

Daug tėvų man skambino, rašė ir dabar džiaugiasi, kad dabar galės geriau pasirūpinti vaikais. Ypatingai dėl to, kad daugeliui šeimų tampa prieinamos vaikų vasaros stovyklos, kurios nemažai kainuoja. Visą pavasarį prie kompiuterių praleidusiems vaikams būtinas kokybiškas poilsis gamtoje bei atitrūkimas nuo technologijų.

Būtų šaunu, kad kolegos Seimo nariai ateityje ir be Prezidento tarpininkavimo išgirstų gerų projektų autorius ir vertintų tik pasiūlymų įgyvendinimo naudą Lietuvos žmonėms. Partiniai nesutarimai neturi tapti esmine kliūtimi siekiant padėti tiems, kam to iš tiesų reikia.