Daug vilčių dedame į jaunus mokslininkus ir jie mūsų nenuvilia. Dėl jų kovoja daugelio pasaulio valstybių mokslo įstaigos. Mums svarbu, kad jaunieji mokslininkai savo talentą galėtų išnaudoti čia, Lietuvoje. O tam reikia ne tik atlyginimų, bet ir galimybės įsigyti nuosavą būstą. Dabar daugelio mokslininkių atlyginimai nėra dideli, o ir žymi dalis jų yra gaunami per terminuotas sutartis. Tokia „kredito istorija“ neįkvepia bankų suteikti paskolos būstui. Panašiai gyvena ir kiti Europos sąjungos mokslininkai.

Siūlau sukurti valstybės paskolų garanto gauti kreditui sistemą, leidžiančią jauniems mokslininkams, tiek Lietuvos, tiek Lietuvoje dirbantiems užsieniečiams, gauti kreditą įsigyti būstą. Tai padaryti mokslininkas galėtų tik įsipareigojęs nustatytą laiko tarpą (pavyzdžiui, 10 metų) dirbti Lietuvos mokslo įstaigoje kaip pagrindinėje darbovietėje. Ši sistema leistų pristabdyti „protų nutekėjimą“ iš Lietuvos bei pritrauktų talentingus jaunus mokslininkus iš kitų šalių. Šio pasiūlymo įgyvendinimas ypač palengvintų humanitarinės srities mokslininkų gyvenimą, kurie yra menkai finansuojami ir turi nedidelę galimybę papildomai užsidirbti iš tarptautinių projektų.

Šio pasiūlymo įgyvendinimas nepareikalautų didelių lėšų, lyginant su antikriziniu paketu, o jo nauda ateičiai – neabejotina.