Demokratijos turi trūkumų, ir rimtų. Protestai JAV atskleidžia, kiek daug problemų turi viena iš seniausių pasaulio demokratinių valstybių: įsišaknijęs rasizmas ir milžiniška socialinė nelygybė yra turbūt ryškiausios.

Ar vienu iš demokratijos etalonų laikomos Švedijos anti-covid strategija, grįsta ir istoriškai susiformavusiu dideliu pasitikėjimu tarp valdžios ir piliečių, neparodo, kad galbūt švedams trūksta kritinio mąstymo, nes jie pernelyg nekvestionuoja vyriausybės politikos?

Lietuvos demokratija kenčia ne tik nuo itin mažo tarpusavio pasitikėjimo tarp valdžios ir piliečių, bet ir kritinio mąstymo trūkumo.

Daugelyje demokratijų laisva vadinama žiniasklaida yra veikiama stambiojo verslo interesų. Istorija vis dar dažnai arba dar labiau ideologizuojama.

Tačiau demokratija vis tiek yra žymiai geriau nei autokratija. Nebūtina net cituoti V. Čerčilio.

Paradoksalu ir apmaudu, kad praėjus jau daugiau nei 30 metų nuo Šaltojo karo pabaigos ir Fukuyamos paskelbtos „demokratijos pergalės“, demokratija pralaimi. Lotynų Amerikoje, Vengrijoje, Honkonge.

Anti-covid priemonės demokratijai irgi nepadeda: didėja piliečių sekimas (grindžiant viruso židinių identifikavimu), auga socialinė atskirtis (dėl didėjančio nedarbo ir skurdo) ir lyčių nelygybė (nes karantino sąlygomis moterims užkraunama triguba našta dirbti iš namų, rūpintis vaikais ir buitimi; dėl tokios apkrovos mažėja jų galimybės darbo rinkoje).

Taip, civilizacijos istorija iš tiesų nejuda tiesia linija aukštyn, ji banguoja, krenta žemyn, vėl kyla arba ne ir t.t. Turbūt vėl reikia kitokios nei covid krizės, kad demokratija pasaulyje progresuotų, o ne regresuotų.

Vis dėlto, geriau yra nesitaikstyti su tokiais istorijos kaprizais, kurių galima išvengti arba kuriais galima atsikratyti. Geriau, kad pačios demokratinės valstybės laiku imtųsi priemonių apsaugoti savo demokratijų kokybę, o tarptautinės organizacijos – atitinkamų išorinių svertų.

Socialinė lygybė, lyčių lygybė, kitos žmogaus teisės yra ypač pavojuje, nes jos ypatingai veikia konsoliduotų ir brandžių demokratijų kokybę. Jei situacija čia blogės, bus blogai ir demokratijai, ir ekonomikai, ir gerovei.

Pavojai demokratijai ar jos kokybei vyriausybių ir tarptautinių organizacijų turi būti vertinami taip pat ritmai, kaip ir Covid-19 pavojus mūsų sveikatai. Nerizikuokime.