Praėjusią savaitę Vilniaus vadovas Remigijus Šimašius stovėdamas priešais Lietuvos Vyriausybės duris paskelbė apie Nacionalinio stadiono, oficialiai vadinamu Daugiafunkciniu kompleksu, „nužudymą“. Ir dėl to, anot R. Šimašiaus, kalta Vyriausybė ir valstiečių-žaliųjų partija. Taip Vilniaus vadovas reagavo į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) raštą, įpareigojantį, cituoju: „Suteikiančiąsias institucijas (Vilniaus miesto savivaldybės administraciją ir Švietimo mokslo bei sporto ministeriją (VMSA ir ŠMSM): 1. nutraukti Koncesijos suteikimo procedūras.“

Už Daugiafunkcinio komplekso projektą nuo 2013 m. visada buvo atsakingos dvi institucijos – Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybė bei jos institucijos. Tad nesunku, jei skaitomi dokumentai, perskaityti VPT rašte, vėlgi cituoju: „Tarnyba, susipažinusi su VMSA pateiktais dokumentais, nustatė, kad Koncesijos sutartis (ir visi su ja susiję dokumentai (priedai) buvo rengiami kelerius metus ir jų rengimo procese dalyvavo VMSA, Kūno kultūros ir sporto departamentas, ŠMSM, LR finansų ministerijos bei VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (toliau – CPVA) atstovai, kiti ekspertai.‘‘

Todėl VPT „Vertinimo išvadas“ galima vertinti kaip Vilniaus miesto savivaldybės ir Finansų bei Švietimo ministerijų 7-rių metų darbo nesėkmę. Tuo tarpu R. Šimašius visiškai be pagrindo apkaltino Vyriausybę, vedamas vieno tikslo – permesti atsakomybę kitiems. Svarbu būti pirmam feisbuke... Per 7-erius metus VMS ir Vyriausybės bei ekspertų darbas mokesčių mokėtojams jau kainavo šimtus tūkstančių eurų!

Koks skirtumas tarp Vilniaus mero ir feisbuko mero?

Vilniaus meras pirmiausiai perskaitytų VPT išvadą, kurioje aiškiai surašytos pastabos, iš kurių dvi yra esminės. Pirma, cituoju: „Apibendrinant galima teigti, kad Suteikiančiosioms institucijoms iš Koncesininko perėmus visą statybų finansavimo riziką, toks šalių susitarimas nebeatitinka Įstatyme nustatytų reikalavimų ir negali būti kvalifikuojamas kaip Koncesijos sutartis.“

Antra: VPT mato rizikas dėl Projekto įgyvendinimo ir mokėjimų, nes sudarytas „tiesioginis susitarimas“ numato, kad Finansuotojas finansuoja Projekto bendrovę anksčiau negu de facto atliekami darbai. Todėl kyla grėsmė, kad Koncesijos sutartis nebus įgyvendinta visa apimtimi dėl sunkaus atsiskaitymo mechanizmo bei naujų dalyvių įsitraukimo į Projekto įgyvendinimą.

Vilniaus meras susitiktų su Premjeru ir jo komanda, kurie yra projekto partneriai ir finansuotojai, kartu apsitartų, kaip pašalinti trūkumus ir persiderėtų sutartį. Taip būtų ištaisytos savos klaidos ir atsižvelgta į VPT pastabas. Po to meras kartu su Premjeru padarytų bendrą spaudos konferenciją, pristatytų, kad projektas išgelbėtas, Sostinė turės geriausią Nacionalinį stadioną regione, sporto centrą bei kitus visuomeninius projektus.

Vilniaus meras, suprantama, dalintųsi politiniu rezultatu ir viešai pasakytų, kad be Premjero ir Vyriausybės komandos pastangų Vilnius Nacionalinio stadiono neturėtų...

Kaip elgiasi feisbuko meras? VPT išvados neperskaito, nepasitaria net su Vilniaus administracijos direktoriumi Povilu Poderskiu, kuris tuo metu, kai meras ruošiasi žygiui prie Vyriausybės durų, laksto po ministerijas ir bando įtikinti, kad savivaldybė VPT pastabas ištaisys.

Feisbuko meras su savimi pasiima ne teisininkus, ne ekonomikos patarėjus, o tik viešųjų ryšių patarėją ir žygiuoja prie Vyriausybės durų, kur jau laukia sukviesta žiniasklaida išklausyti didžiosios žinios: „Vyriausybė „nužudė“ nacionalinio stadiono projektą...“

Komiškai atrodo šalies Sostinės vadovas priešais Vyriausybės duris, darantis skambius ir dar melagingus pareiškimus, kurio į vidų niekas net neįleidžia. Suprantama, atėjo ne Vilniaus, o feisbuko meras.

Kad šis projektas merui R. Šimašiui buvo labai svarbus tik feisbuke liudija ir tas faktas, kad jis net nebuvo šio Vilniui svarbaus projekto darbo grupės vadovais. Ir tą aiškiai parodo VPT išvada, atsiųsta ne merui, ne administracijos direktoriui, o savivaldybės darbuotojai A. Karpickienei. Kitaip tariant, projektas neturėjo atsakingo asmens priežiūros, o buvo vairuojamas nuo galinės automobilio sėdynės. Ir kaip toliau reiks dirbti feisbuko merui kai konfliktuojama su Vyriausybe, nuo kurios sprendimų priklauso visi pagrindiniai Sostinės projektai.

Kartu priminsiu R. Šimašiui, kad VPT išvados realiai atspindi tai, kas buvo svarstoma Tarybos posėdyje ir apie ką kalbėjo Lietuvos Laisvės sąjungos frakcija bei kiti tarybos nariai. VPT užkliuvo Vilniaus miesto savivaldybės susitarimas su „BaltCap Infrastructure“, kuris sutiko suteikti projekto įgyvendinimui reikalingą finansavimą 22 metų terminui, kurio dydis iki 102 mln. eur su PVM, palūkanos net 6,87 procentų, iš kurių beveik pusė yra politinė sutarties vykdymo rizika – 2,93 proc. (VMS 1,93 proc., o Centrinės valdžios – 1 proc.). Štai kaip brangiai įvertintas nepasitikėjimas valdžia, už kurią mokėsime mes – mokesčių mokėtojai.

Miesto taryba pritarė pasiūlymui, kad tokius brangius pinigus reikia pakeisti į pigesnius, ir tokių galimybių tikrai yra, nes Valstybė ar Vilniaus miestas gali pasiskolinti ženkliai pigiau. Ir taip būtų ištaisytos klaidos, kurių nenorėjote išgirsti Tarybos posėdyje, bet teks gavus VPT vertimą.

Nacionalinio stadiono ir Daugiafunkcinio komplekso projektą galimą išgelbėti ir net padaryti ženkliai geresniu. Bet reikia pradėti dirbti ne feisbuke ir ne su propagandistais, o tikrais specialistais.