Kas galėjo pagalvoti.

Nespjaudyk į politinį šulinį jakeliūnais, nes gali tekti iš jo kibirais semti ir gerti, tuo pat metu dar su dirbtine šypsenėle aiškinant tautai, koks tyras ir skanus tas prispjaudytas vandenėlis, kuriame plaukioja pusketvirtų metų žalvalstiečių skrepliai.

Kol Veryga, eidamas bene trečias gretutines pareigas, meistravo medalį-gyvatę nekenčiamiems medikams kaip kompensaciją už Medikų dieną, Skvernelis praskolino Lietuvą taip kaip Kubilius.

Paskaičiuokime, kurmiai.

Kubiliaus valdymo pabaigoje Lietuvos skola – 13,5 mlrd. eurų. Butkevičius iš Gedimino 11 išėjo palikęs 15,7 mlrd. eurų skolos, nors valstiečių perimta Finansų ministerija sakė, kad „atsižvelgus į pritaikytas finansines išvestines priemones, 2016 m. gruodį skola siekė tik 14,5 milijardo.

Po Skvernelio Lietuvos skola perlips 22 mlrd. eurų. Tai pusė šalies BVP! Jei tik, žinoma, užteks tų 5 mlrd., kuriuos Seimas leido pasiskolinti. Taip taškantis skolintais pinigais, kaip dabar taškosi 3N koalicija – Naisiai, Narkevičius ir Nausėda – gali ir neužtekti.
Tie 120 eurų, kuriuos 3N koalicija paskelbė dovanosianti kiekvienam šalies vaikui (kai kuriems – po 200), nėra jokia dovana. Tai pati tikriausia valstybės skolos našta, tų ponų užkraunama kiekvienam paaugliui, vaikui, kūdikiui ir naujagimiui.

Nespjaudyk į politinį šulinį jakeliūnais, nes gali tekti iš jo kibirais semti ir gerti, tuo pat metu dar su dirbtine šypsenėle aiškinant tautai, koks tyras ir skanus tas prispjaudytas vandenėlis, kuriame plaukioja pusketvirtų metų žalvalstiečių skrepliai.

Tą paskolą kiekvienas vaikas užaugęs turės grąžinti su procentais. Tai – danajų dovana. Tuos pinigus išleis tėvai. Negana to, į medinį 3N arklį kiekvienam šalies vaikui bus įvaryti ir tie 200 eurų, kurie rugpjūtį kaip dovana bus išdalinti senjorams už būsimą lojalumą valstiečiams.

Kiekvienas šalies vaikas, įskaitant naujagimius, užaugęs turės grąžinti ir tuos 200 senelių ir prosenelių eurų. O jei visai tiksliai, daugiau, nes turimų vaikų skaičius – mažesnis nei senjorų. Taip 3N ponai kiekvienam šalies vaikui užkrovė papildomą kokių 450 eurų skolos naštą. Plius prie tų 7 500, kurie metų gale ir taip garantuoti.

Bet juk tai tik pradžia. Lietuva laikosi ant eksportinės pramonės, kuriai pasaulinio karantino eržkėtrožės dar priekyje. Juokinga klausytis, kaip prekybos centrų savininkai suokia apie atpigintas lietuviškas prekes ir šūkį „Perki prekę lietuvišką – gelbėji Lietuvą!“

Skamba romantiškai, bet drauge ir suicidiškai. Jei taip elgsis ir kiti pasaulyje, Lietuvai greit teks čiulpti nykštį, nes mes pirmiausia gyvenam iš to, ką pramonė eksportuoja.

Bet grįžkim prie skolintų pinigų. Skvernelis su pinigu elgiasi panašiai kaip įkalęs bičas „In vino“ pusę trečios nakties SMS paėmęs greitąjį kreditą ir sustaugęs: „Kelneri, šampano! Statau visiems!“

Finansų ministras jau pripažino, kad šįmet gali tekti skolintis iki 7 mlrd. eurų. Bemaž tiek pat, kiek skolos per visus valdymo metus mums užrovė Kubilius. Pasitikslinkim: visas biudžetas su ES parama – tik 11,5 milijardo. Didžiausias fiskalinis deficitas ES garantuotas.

Bet grįžkim prie skolintų pinigų. Skvernelis su pinigu elgiasi panašiai kaip įkalęs bičas „In vino“ pusę trečios nakties SMS paėmęs greitąjį kreditą ir sustaugęs: „Kelneri, šampano! Statau visiems!“

Žiūrim, ką turim? Absoliučiais dydžiais skaičiuojant, Skvernelis bus praskolinęs Lietuvą gal net labiau nei Kubyyylius. Bet tai juk karantinas, force majeure, taip elgiasi visas pasaulis?

Taip, be abejo. Tik kuo šitas forsmažoras skiriasi nuo Kubiliaus forsmažoro, už kurį Skvernelio jakeliūnai jam peisus šitiek metų rovė? Lietuvą ištiko krizė, kokių pasaulis nebuvo matęs 80 metų. Ekonomika smuko 15 proc., o Kirkilo kabinetas, aktyviai talkinant Seimo opozicijai, iždo aruodus paliko kaip iššluotus.

Tuo metu Skvernelis su Šapoka jau po karantino įvedimo pasišokinėdami gyrėsi, kiek jie prikaupę rezervų. Vaižganto Mykoliuko stiliumi – kai noriu linksmai groju, kai nenoriu, tinginiauju – vystydamas lašinukų teoriją jiems antrino aukštai Nausėda.

Dabar jau nebesigiria. Net Skvernelį, regis, aplankė nušvitimas, kad skirtumas tarp jo ir Kubiliaus padėties tėra toks, kad mes dabar euro zonoj, todėl gali skolintis pigiai. Kol kas gali.

Todėl nebeužsiminkit Seimo valstietijai apie Jakeliūno komisiją. Pats Jakeliūnas mikčioja aiškindamas, kaip Skvernelis praskolindamas Lietuvą viską daro gerai. Jakeliūno komisijos grąžinimas iš politinio Hado karalystės būtų nelyg pačios raganos, be jokios inkvizicijos, susikrautų laužą prie Mažvydo bibliotekos, prisirakintų prie stulpo ir stoiškai susidegintų.

Paskolų ėmimo ir dovanų dalijimo herojai vis į laikrodį pasižiūri: ar pavyks pratraukti iki rinkimų, kad tauta nesuprastų, jog ir Skvernelis – iš tokio pat molio kaip Kubilius. Išskyrus Prezidentą, žinoma. Tas išvis neaišku, kur žiūri.

Jei žiūrėtų į kitas šalis, kaip pas mus kartais madinga, būtų pamatęs, kad milijardų pravalgymo varžybose Skvernelio kabinetas, startavęs su milijardu milijonui, bet ypač pasijungus naujajai daugumai 3N forma, duoda kruopų visiems.

Ar išvis užsimintume apie tuos 200 eurų, jei jie būtų mokami iš pinigų, nubrauktų nuo Nausėdos, Skvernelio, Karbauskio, Vasiliausko, Seimo valstietijos ir valdininkijos, STT agentų, prokurorų? Plotume atsistoję, jei Skvernelis būtų padaręs bent tai, ką padarė Kubilius, – nurėžė algas politikams, valdininkams, prokurorams ir teisėjams. Blogai tik, kas su įsipareigojimu grąžinti.

Tarkim, siūlymas mažinti GPM. Gerai, kai mokesčiai gyventojams mažinami, jei mažinamos ir valdžios išlaikymo išlaidos, siekiant suteikti galimybę žmogui įsigyti meškerę. Bet daryti tai mėgdžiojant Kristų, kai iš sraigtasparnių mėtai voblą (džiovintą kuoją, kaip siūlo VLKK)?

Valdžios išlaidos per karantiną išaugo kaip niekada. Pasiekė įdūkį, bedarbiams dar nė nepradėjus šturmuoti darbo biržos. Kokia logika sumažinti GPM 5 proc., kaip siūlo Prezidentas? Juk daugiau gaus tie, kurie ir išsaugojo pajamas. O tiems, kurie liko be darbo, GPM sumažinimas – kaip nabašnikui kompresas.

Kokia dar ES šalis siūlo dėl karantino mažinti GPM? Kas dar, be Lietuvos ir Slovėnijos, moka priedus prie pensijų? Bet ir Slovėnijos pavyzdys kažin ar tinka. Pirmiausia tai slovėnų senjorai tuos pinigus jau gavo. Antra, ten valdininkams ir politikams buvo trečdaliu sumažintos algos.

Ar išvis užsimintume apie tuos 200 eurų, jei jie būtų mokami iš pinigų, nubrauktų nuo Nausėdos, Skvernelio, Karbauskio, Vasiliausko, Seimo valstietijos ir valdininkijos, STT agentų, prokurorų? Plotume atsistoję, jei Skvernelis būtų padaręs bent tai, ką padarė Kubilius, – nurėžė algas politikams, valdininkams, prokurorams ir teisėjams. Blogai tik, kad su įsipareigojimu grąžinti.

Kubilių krizė užklupo jau pirmąją dieną valdžioje. Ūkiškai žiūrint, manevro laisvės jis neturėjo. Išskyrus pasidavimą į nelaisvę TVF, kas tik iš tolo atrodė gražu. Skola tapo jo ir konservatorių kupra amžiams. Skverneliui nuskilo labiau. Praskolinti Lietuvą gali kadencijos pabaigoj.

Kol visi susigaudys, kad greit teks skolintis pensijoms mokėti, žiūrėk, jau ir po spalio 11-osios ar net 25-osios. Bet neskubėkim. Per likusias iki Seimo rinkimų antrojo turo 154 dienas dar daug valstiečių prispjaudyto vandens į aplinką išsilies. Patiems teks gerti iš oželio pėdos.

Tai gal net tie, kurių vaikystės svajonė – tapti kokiu Seimo kirkučiu, susiprotės nebekasti visą kadenciją antros duobės tiems, katrie pirmoje patys jau užsikasę? Kai esi Labai Mažo Protelio Meškiukas ir galvoji apie visokius dalykus, kartais paaiškėja, kad dalykas, kuris atrodė dalykiškas tau pačiam, pasirodo visai kitoks, kai kiti apie jį išgirsta.