Akivaizdu, kad ne už mūsų šalies verslą, kuris suvaržytas ir neturi pajamų. Ir ne už šalies darbuotojus, kurie negauna atlyginimų, o valdžios pažadėtas subsidijas gauna per verslą. Viskas stringa ir vyksta biurokratiškai lėtai. Ir ne už tuos, kurie dirba savarankiškai.

Gal už jaunimą, kuris nesaugo senjorų ar atvirkščiai? Visi nutilę ir pasislėpę karantino sukaustytoje šalyje. Valstybė uždraudė verslui dirbti ir tai – valstybės atsakomybė, ne verslo. Todėl valstybė privalo verslui kompensuoti negautas pajamas. Žmonės nėra kalti, kad valstybė taip nusprendė. Todėl valstybė kuo greičiau, vėliausiai iki mėnesio galo privalo išmokėti verslui negautas pajamas, kaip tai daro praktiškai visos pasaulio valstybės. Imtis politinės lyderystės ir atiduoti pinigus savo valstybės žmonėms.

Atrodo, būsime rimtai įklimpę į nūdienos problemas. Tačiau tai, kas dabar vyksta Lietuvoje – nėra mūsų valdžios sumanymas. Tai Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacija. Galėjome pasirinkti – klausyti arba ne. Pasirinkime klausyti ir vykdyti su kaupu ir netgi esame per daug stropūs vykdytojai.

Ar matėte, kad kitos šalies lyderiai spaudos konferencijose būtų su apsauginėmis kaukėmis ar mėlynomis pirštinėmis? Net tada, kai Lietuvoje buvo apsauginių priemonių trūkumas – jie nuo galvos iki kojų buvo su jomis ir toliau sėjo baimę šalyje.

Ką darysime? Siūlau konkretų veiksmą – nacionalinį susitarimą – 2020–2024 metų krizės išėjimo planą. Tikrą susitarimą tarp partijų, kuriame turi būti sudėti po rinkimų numatyti darbai ir veiksmai. Oponentai pasakys – buvo tokių susitarimų. Galiu atsakyti – buvo. Turėjome susitarimą stoti į NATO, į ES. Ir ką? Mes tą padarėme. Dar turėjome susitarimai skirti 2 proc. nuo BVP gynybai. Susitarėme ir padarėme. Todėl per artimiausius ketverius metus mes privalome susitarti dėl esminių dalykų:

1. Nekeisti mokestinės aplinkos – nedidinti mokesčių;

2. Neįvedinėti jokių naujų suvaržymų verslui;

3. Įvesti stabilumo i valstybės tarnybą. Jokių reorganizacijų;

4. Sveikata. Visiškai nepopuliaru, tačiau reikia užbaigti sveikatos apsaugos reformą.

Dabartinė krize tik dar kartą atskleidė, kad ne visos sveikatos įstaigos tinkamai pasiruošusios dirbti pandemijos sąlygomis.

Sklandi ir tikra parama verslui reikalinga šiandien. Rytoj bus kiti dalykai. Šiandien šaliai kaip niekada reikalingi drąsūs ir greiti sprendimai. Taip pat, kaip drąsiai viską uždraudėte ir sugriovėte – dabar atstatykite. Žmonės nėra atsakingi už tai, kokius sprendimus priėmėte. Galvokite ne apie tai, kad po pusės metų bus rinkimai, o apie tai, kas bus su mūsų šalimi ir jos žmonėmis jau artimiausiu metu.