Turiu du klausimus išminčiams, kurie nusprendė skirti net 100 milijonų eurų ir kompensuoti 50 proc. prarastų nuomos pajamų turto valdytojams.

1. Tarkim, esate kirpykla prekybos centre „Nekropolis“. Nebegalite mokėti nuomos mokesčio – neturite pajamų! Kodėl Vyriausybė nekompensuoja Jums 50 proc. prarastų pajamų, kad galėtumėte toliau mokėti nuomą? Bet tuo pačiu atrodo normalu pasirūpinti, kad nuomotojas „Nekropolis“ užsitikrintų bent 50 proc. savo pajamų. Fantastika.

Netgi sudaromas toks vaizdas, kad yra „Nekropoliui“ yra teisinga imti bent 20 proc. pajamų mokestį iš neveikiančios kirpyklos, nepaisant „force majeure“ dėl karantino – Vyriausybė reikalauja 30 proc. nuolaidos nuomai ir 50 proc. nuomos sumoka pati, o nuomininkui lieka susimokėti 20 proc.

2. Jei esate smulkus verslininkas – kirpykla – kažkur užkampyje nuosavose patalpose, tai tada Vyriausybė nekompensuos jums JOKIŲ praradimų, nes tiesiog tokio kaip nuomos mokesčio nemokėjote.

Lietuvos bankas rašo, kad net 2/3 smulkaus verslo veikia būtent nuosavose patalpose. Tada kodėl jie neturi teisės analogiškai, 50 proc. nuomos mokesčio vertės subsidijai? Juk jie subsidiją gautų, jei, tarkim, fiktyviai išsinuomotų patalpas patys sau – kaip kad patalpų nuomos ir prekybos veiklą atskiria stambūs prekybos centrai. Kaip tai galima paaiškinti?

Delfi padarė analizę, kad trys daugiausia nuomos sutarčių turintys nuomotojai Lietuvoje yra Rakauskams priklausanti įmonė, prekybos centrus Kauno „Akropolį“ valdanti bendrovė, ir „Linas Agro group“. Sveikinu.

Ir dar vienas stebuklas. Prieš mėnesį pati Vyriausybė rekomendavo savivaldybėms atleisti verslą nuo NT mokesčio – be abejo, tai parama ir tiems, kurie savo turtą subnuomoja, tad ir priežastis mažinti nuomos mokesčius. Vilniaus miestas vertėsi per galvą, norėjo paskatinti drąsiau mažinti nuomos mokesčius ir atleido nuo NT mokesčių prieš tris savaites, visam karantino laikotarpiui.

Po mėnesio Vyriausybė atsibunda – imasi kompensuoti prarastus nuomos mokesčius. Bet gerbiamieji – tuomet nekilnojamo turto nuomotojai gauna dvigubą kompensaciją, pirmą kartą galėdami nemokėti NT mokesčių, o antrą kartą – gaudami negautų nuomos mokesčių kompensaciją. Ar Vyriausybė siūlo savivaldybei dabar atšaukti nuomotojams suteiktą atleidimą nuo NT mokesčių?