Į karantino metu namie užsidariusių moterų būklę dėmesį atkreipė net Popiežius Pranciškus, kuris antrą Velykų dieną savo maldoje ragino pastebėti sunkumus patiriančias moteris ir joms padėti.

Smurto prieš moteris atvejų daugėja visame pasaulyje. Ir Lietuvoje. Tiek Lietuvos policija, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ragina nuo smurto kenčiančias moteris netylėti ir pranešti apie tokius atvejus, o visiems smurtautojams primena, kad smurtas – nusikaltimas. Lietuvoje 8 iš 10 smurto artimoje aplinkoje atvejų aukos – moterys.

Pasaulinė, nerimą kelianti smurto augimo tendencija skatina ir mus skirti tinkamą dėmesį šiai problemai.

Pirmiausia, raginu visas moteris netylėti ir apie smurto atvejus nedelsiant pranešti. Klaidinga manyti, jog smurtavęs asmuo daugiau taip nebedarys ar kad institucijos nepadės.

Baimė kreiptis pagalbos atsiranda ir dėl viešo pasmerkimo, artimųjų nepalaikymo. Net
60 proc. smurtą patiriančių moterų nesikreipia pagalbos, nors smurtą artimoje aplinkoje, pagal Specializuotos kompleksinės pagalbos centro tyrimo duomenis, yra patyrusi arba patiria kas ketvirta šalies moteris.

Statistika šokiruojanti, todėl kviečiu policijos pareigūnus nelaukti pranešimo apie smurtą artimoje aplinkoje, bet ir patiems aplankyti rizikos grupėje esančias šeimas ar jau anksčiau nuo smurto nukentėjusias moteris.

Nepamirškime, kad pagalbą visą parą galima išsikviesti trumpuoju Bendrosios pagalbos centro numeriu 112.

Tačiau kuo pasitikėti ir kam skambinti, kai moterų teises pažeidinėja aukščiausi šalies valdžios pareigūnai?

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, atsakinėdamas į žurnalistų užduotą klausimą apie karantino metu neteikiamą abortų atlikimo paslaugą, buvo ironiškas ir pareiškė, kad karantino apribojimai, kuomet šios paslaugos neteikiamos, pasitarnaus šeimoms, o paskui ir moterims, kaip papildomas laikas skirtas apmąstymams, ar šios paslaugos tikrai reikia.

Tokį ministro pasisakymą griežtai pasmerkė Lietuvos žmogaus teisių centras ir Lygių galimybių plėtros centras. Per naktį kreipimąsi, kuriuo valdžia raginama užtikrinti teisės aktų vykdymą ir nėštumo nutraukimo paslaugos prieinamumą, pasirašė daugiau nei 2500 žmonių.

Moters sveikata, pirmiausia, yra jos pačios reikalas ir niekas kitas, išskyrus ją pačia, nežino gyvenimo aplinkybių, skatinančių priimti tokius sprendimus.

Galiausiai, pone Veryga, visur ir visada žmones raginantis būti supratingais, pats turėtumėte suprasti, kad nėštumo nutraukimo spendimas yra kiekvienos moters, o ne ministro reikalas.

Neabejoju, kad jei ne karantino laikotarpis, šalia Sveikatos apsaugos ministerijos šiandien stovėtų tūkstančiai moterų teisių gynėjų ir aktyvistų, o supratingesnis politikas jau tą pačią dieną būtų atsiprašęs visų šalies moterų ir nedelsiant atsistatydinęs.

Deja, Lietuvoje taip nenutiks. Kaip ir to, jog ponas Veryga dar kartą būtų paskirtas sveikatos apsaugos ministru.

Kviečiu poną Verygą išgirsti, ką sako tūkstančiai Lietuvos žmonių ir nedelsiant užtikrinti mūsų, moterų, teises į mūsų pačių sprendimus.

O kad moterų balsas būtų labiau girdimas, raginu nelikti abejingais valdžios šovinizmui ir pasirašyti peticiją už moterų teisę spręsti pačioms.