Tarpukario Kaune turguose ir krautuvėlėse buvo galima įsigyti produktų iš kanapių, tarpukario Vilniaus universitete buvo gaminami kanapių ekstraktai ir vykdomi moksliniai tyrimai. Tačiau sovietmetis kanapę pasodino už geležinės uždangos, kurios iki šiol nepavyksta sugriauti.

Pasvarstykime, kaip atrodytų Lietuva, kurioje kanapė yra legali tiek medicinai, tiek rekreacijai.

1. Suaugę ir vaikai, kuriuos kamuoja onkologinės ligos, autizmo sutrikimai, epilepsija, alzhaimeris, parkinsonas, migrena, depresija, stresas, nerimas, miego sutrikimai, uždegimai, pykinimas, diabetas ir kt. gali gauti legalią pagalbą, mažinančią ligų simptomus ir padedančią sveikti.

2. Lietuvos žemės ūkis, kanapių augintojai, perdirbėjai, produktų gamintojai, maisto papildų, vaistų ir kita pramonė turi milžiniškų plėtros ir eksporto galimybių. Tampame Europos čempionais kanapių auginime ir produktų gamyboje.

3. Lietuvoje pagaminami ne tik maisto papildai, vaistai ar rekreacinių kanapių gaminiai, bet ir kiti reikšmingi kanapių pramonės produktai – statybinės medžiagos, maistas, drabužiai.

4. Daugiau nei 1000 žmonių kasmet išvengia ikiteisminių tyrimų pagal Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnius už neteisėtų medžiagų disponavimą ir platinimą. Gali siekti karjeros aviacijoje, teisėsaugoje, kitur, kur su BK patirtimi, nepavyktų.

5. Lietuvos policija ir teisėsauga pagaliau turi daugiau laiko gaudyti organizuotus nusikaltėlius ir tikruosius narkobaronus.

6. Susitraukia juodoji narkotinių medžiagų rinka, platintojai netenka klientų ir darbo.

7. Legalios psichoaktyvios kanapės yra reguliuojamos valstybės, jų sudėtis kontroliuojama. Tampa labai sudėtinga gatvėje nusipirkti nuodų, nekaltai pavadintų “žole”. Reikšmingai sumažėja apsinuodijimų nuo psichoaktyvių medžiagų skaičiai.

8. Nepilnamečiai vaikai ir jaunimas sunkiai gauna psichoaktyvių medžiagų gatvėje, nes juodoji rinka susitraukia. Tokie rezultatai pastebėti 2018 m. kanapes rekreacijai legalizavusioje Kanadoje.

9. Rekreacinių kanapių licencijas išdavinėjančios Lietuvos savivaldybės tampa traukos centrais ir populiariais turizmo objektais, į Lietuvą plūsta turistai iš užsienio, jie gyvena mūsų viešbučiuose, turizmo sodybose, maitinasi kavinėse ir baruose, pramogauja kurortuose. Lietuvos regionuose pradeda nykti nedarbas ir auga investicijos.

10. Visi kanapių produktai yra apmokestinti įprastais mokesčiais – licencijos, PVM, ir kt. Valstybės biudžetas sulaukia dešimčių ir šimtų papildomų milijonų eurų, kuriuos skiriame priklausomybių gydymui, švietimui, sveikatai.

Atrodo, nerealu? Esant drąsiems rinkėjams, ryžtingai politinei valiai, geram politikų pasiruošimui ir susitelkimui - visa tai įmanoma. Tik ar išdrįsime? Ar ir vėl apsikrikštysime paskutiniai?