Tik paskui įsikirtau, kad mano kaukė – kišenėje, o ne ant snukio. Gerai, kad laiku užsižiūrėjau ir mieste patruliuojanti karo policija nenubaudė, bet nuotrauką su dalgiu pamatę feisbuko draugai ir sekėjai ilgai leipo juokais.

Šioje istorijoje nutylėta viena neesminė detalė – praeivio su dalgiu ir juodu gobtuvu panašumas į giltinę. Vietoje jos paminėjimo dėmesį perkėliau į kaukę, kurios nebuvimas esą galėjo gąsdinti praeivius.

Tokį pat triuką bando atlikti su mumis valdžia. Po mėnesio karantino žadėtoji valstybės pagalba verslui vis dar derinama, todėl pajamų netekusios įmonės tiesiog atleidžia darbuotojus ne dešimtimis ar šimtais, o tūkstančiais. Žiniasklaida aptarinėja, kaip finansų ministras Vilius Šapoka užsirūkė nuotoliniame vyriausybės posėdyje, sveikatos ministras Aurelijus Veryga juokauja, esą jam nuo tokio vaizdo „net alaus bokalas iš rankų iškrito“. Tada iniciatyvą perima Ramūnas Karbauskis: žinau, kas vyktų, jei valdžioje būtų konservatoriai.

Krūpčiokit iš baimės pensininkai ne dėl to, kad jau dabar iš savo varganų pensijų tenka išlaikyti be darbo su paskolomis likusius vaikus ir anūkus. Bijokit, kad nesugrįžtų Kubilius ir tų ubago grašių neatimtų. Ir šlovinkit savo geradarius, po Velykų leidusius atsidaryti gėlių parduotuvėms – bus kur vainiką su padėka Verygai užsakyti, kai patekusius į ligoninę laiku netestuoti medikai užkrės koronavirusu ir numirsit.

Vairuodamas mėgstu klausytis tiesioginių radijo laidų, į kurias paskambinę klausytojai vienodomis frazėmis kartoja liaupses partijai ir vyriausybei. Jie, matote, dirba bluosto nesudėdami, o opozicija, pasak Vaclovo iš Šiaulių rajono, tiktai „opozicina ir trukdo“. Atskirti, kur baigiasi kovos prieš pandemiją komunikacija ir prasideda Seimo rinkimų politinė kampanija, darosi vis sudėtingiau. Todėl taip lengvai valdantieji pelno tos skirties neįžvelgiančiųjų simpatijas.

Yra tokia gausi rinkėjų rūšis, kuri iš anksto žino, esą „visi politikai vagys“, tai joks gaižauskiškai siurpliškas pasinaudojimas privilegijomis jų nešokiruoja, nes ir patys taip darytų, jei tik galėtų. Sugebėjimas išsirūpinti sau koronaviruso testą apeinant visus algoritmus, jų požiūriu, yra ne piktnaudžiavimas valdžia, bet tik apsukrumo įrodymas. O durną ir per karantiną muša.

Tokioje beviltiškoje kone bažnyčioje mušamų padėtyje atsidūrė ir taip jau mūsų ne per dažniausiai prisimenami Punsko krašto lietuviai. Ikipandeminiais laikais mūsų politikai juos kartais dar aplankydavo pekeliui į Varšuvą, bet dabar nusprendė tiesiog ignoruoti jų problemas.

Daugelis anapus sienos gyvenančių lietuvių ūkininkų nuomojosi ir dirbo žemę Lazdijų rajone. Ir tai – ne kelių žmonių problema. Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas pateikė 102 Lenkijos ūkininkų sąrašą, kurie nori pervažiuoti pasienį ir dirbti žemę Lietuvoje, bet dėl karantino metu įvestų suvaržymų to negali. Ir gavo neigiamą atsakymą iš Lietuvos vyriausybės. „Tegul pavasarinius žemės darbus organizuoja ir dirba tie, kurie šią žemę deklaruoja“, – atrėžė žemės ūkio ministras Andrius Palionis. Ir tik kilus triukšmui nacionalinėje žiniasklaidoje pažadėjo, kad vyriausybė kitą savaitę ūkininkų prašymą svarstys dar kartą.

Kai vėl ateis laikas Punske ar Seinuose rėžti šventines kalbas, anapus sienos istorijos aplinkybių palikti lietuviai vėl taps mūsų politikams „mielais tautiečiais“, o dabar jie – lenkai, kurie jokių išimčių nenusipelnė?

Kol neartuose pasienio laukuose kalasi piktžolės, Lietuva daro staigų posūkį pandemijos suvaldymo politikoje – nesulaukusi tikrojo epidemijos piko švelnina karantino sąlygas. Gal reikėtų atvirai pripažinti, kad valdžia tiesiog neįvertino griežto karantino griaunamosios galios ir dabar bandys jį švelninti, kad be darbo neliktų pusė Lietuvos?

Nors to laiko, kada 2/3 populiacijos persirgę įgis imunitetą arba turėsime vakciną, net horizonte nesimato, Veryga skelbia, esą susirgimų pikas jau pasiektas. Nes, pasak ministro, „pasveikusiųjų skaičius paskutinę parą viršija naujų atvejų skaičių“. O kad tie pasveikusieji kurie laiką nebuvo tokiais pripažįstami, o paskui pakeista metodika ir jų pasipylė kaip iš „Grigeo“ vamzdžio, tai niekam nerūpi. Pažaidėm Kiniją, dabar žaisim Švediją. O gausis kaip visada – Rusija su baltišku akcentu.