Kalbama apie testus, kurie nustato, ar asmuo jau buvo užsikrėtęs koronavirusu ir persirgo COVID-19 su lengvais simptomais ar net nepastebėjęs jokių ligos požymių. Skirtingai nuo dabar naudojamų koronaviruso testų, kurie aptinka patį virusą, antrasis testas orientuotas į antikūnius, kurie atsiranda žmogaus kraujyje susidarius imunitetui.

Antikūniai yra molekulės, kurias imuninė sistema sukuria kovai su patogenu. Kiekvieno patogeno antikūniai yra specifiški, tarytum turintys tik jiems būdingus „pirštų antsapudus“. Portale www.statenews.com skirtumas tarp viruso ir antikūnių aptikimo palyginamas su skirtumu tarp įsilaužėlio pagavimu nusikaltimo vietoje ir jo pėdsakų aptikimu.

Antrojo tipo testas iš esmės skiriasi nuo SARS-CoV-2 koronaviruso testo, kuriame gleivių ar seilių tepinėlis tiriamas laboratorijoje, ieškant viruso RNR genomui būdingų nukleino rūgščių sekų. Toks tyrimas remiasi polimerazine grandinine reakcija (PGR) ir trunka iki 48 valandų. Tuo tarpu antrasis testas yra serologinis testas, kuriame tiriamas kraujas. Jis yra daug spartesnis (10-15 min) ir paprastesnis (primena neštumui nustatyti skirtus testus).

Tokie testai ir iki šiol egzistavo Kinijoje ir Korėjoje; juos buvo siūloma naudoti diagnostikai, tačiau atsisakyta dėl menko patikimumo – antikūniai kraujyje tampa aptinkami tik po tam tikro laiko nuo ligos pradžios. Be to pačių testų jautrumas ir specifiškumas buvo žemas.

Netrukus tokie testai turėtų būti patobulinti ir tapti plačiai prieinami. Portalas www.businessinsider.com praneša, kad Jungtinėse Valstijose po kelių savaičių turi atsirasti koronavirusui SARS-CoV-2 specifiški testai, kurie pateiks rezultatus apie imunitetą per 15 minučių po kelių lašelių kraujo paėmimo iš piršto. Atrojo tipo testų tobulinimo darbai sparčiai plėtojasi Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Singapūre, Šveicarijoje.

Kovo 26 dieną Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų valdyba (FDA) skubos tvarka leido būriui privačių bendrovių ir laboratorijų kurti ir platinti serologinius koronaviruso testus imuniteto nustatymo tikslams. Jungtinės Karalystės vyriausybė užsakė 3,5 milijono tokių testų, tikėdamasi, kad jie padės pakeisi „žaidimo taisykles“.

Autoritetingi infektologai teigia, kad asmenys, pas kuriuos aptikti antikūniai, yra įgiję imunitetą bent jau kuriam laikui ir galėtų nedelsiant saugiai grįžti prie darbų ir mokslų. Izoliacijoje iki pandemijos pabaigos reikėtų likti tik tiems, pas kuriuos imuniteto kol kas neaptikta.

Gydytojai, pardavėjai, kurjeriai, transporto darbuotojai, savanoriai ir jų šeimų nariai – visi, kurie šiandien su nerimu laukia, kada jie pajus ligos požymius, turėtų būti nedelsiant patikrinti antruoju būdu. Tie, pas kuriuos būtų aptikti antikūniai, galėtų be didelės rizikos tęsti savo misiją priešakinėse kovos su pandemija gretose. Po jų turėtų sekti kitų darbuotojų ir besimokančiųjų testavimas tam, kad turintys imunitetą galėtų tęsti savo įprastinę veiklą, mažindami ekonominius ir socialinis nuostolius.

Antrasis testas taip pat gali padėti įvertinti pandemijos plitimą bei prognozuoti užsikrėtimų koronavirusu eigą atskirose šalyse ir bendruomenėse. Jei pasirodytų, kad antikūnius turi pakankama dalis populiacijos, karantino priemones galima būtų švelninti, išvengiant epidemijos „antrosios bangos“. Šalys, kurios pasinaudos antrojo tipo testo galimybėmis, sparčiau išeis iš karantino ir patirs mažesnius ekonominius ir socialinius nuostolius.

Ar Lietuva bus tarp šių šalių, priklausys nuo mūsų sveikatos apsaugos sistemos lankstumo ir gebėjimo veikti proaktyviai. Turima duomenų, kad vyriausybė įsigijo apie 500 tūkst. imuniteto prieš SARS-CoV-2 testų. Tačiau pripažinus, kad jie netinka ligos diagnostikai, šie testai yra nenaudojami. Be to abejojama jų patikimumu. Rinkoje plintantys „greitieji“ testai priklauso tai pačiai kategorijai.

Ką šioje situacijoje reikėtų daryti? Visų pirma, visuomenė turi aiškiai suvokti skirtumą tarp pirmojo tipo testų, skirtų koronaviruso aptikimui, ir antrojo tipo testų, skirtų imuniteto prieš virusą aptikimui. Pirmieji yra svarbūs COVID-19 ligos įveikimui, o antrieji – išėjimui iš karantino su mažesniais nuostoliais.

Antra, būtina atidžiai sekti patikimų antrojo tipo testų pasirodymą rinkoje ir nedelsiant pradėti juos masiškai naudoti. Turimų serologinių testų patikimumą galimą būtų patikrinti naudojant jau persirgusių asmenų kraujo mėginius. Mokslininkai turėtų pagalvoti ir apie schemas, leidžiančias statistiškai įvertinti imuniteto prieš koronavirusą išplitimą, naudojant ir riboto patikimumo antrojo tipo testus.