Sutinka pagal rūbą, išlydi pagal protą. Pirmųjų karantino savaičių simboliai, pagal kuriuos sutinkam – tai sveikatos apsaugos ministras su kariškio uniforma ir vienmarškinis Prezidentas. Turbūt šitaip vaizduoja plušantį po prakaitu. O iš akių – tokia neviltis, kad net akinamo baltumo marškiniai pilkėja.

Kam tas vodevilis? Linksmo turinio vienaveiksmis dramos kūrinys, kuriame veikėjų kalba paįvairinama dainelėmis, šokiais ir valdžios persirengėliais tragedijos fone?

Neviltis yra ne tik durnių, bet ir prezidentų bei vyriausybių motina.

Prof. V. Kasiulevičius formuluoja, kad mūsų Achilo kulnas – ne karantino taisyklių nesilaikantys naujieji lietuviai ir buduliai, kaip daug kam maga skelbti, o sveikatos apsaugos sistema.

Butelio kaklelis Nr. 1

Sveikatos apsaugos sistemą valdo generolai, visada pasiryžę gydytojus ir slaugytojus mesti į mūšį be ginklų ir šarvų, kuriuos jiems ministras-kaudiljo įsakė taupyti.

Sutinka pagal rūbą, išlydi pagal protą. Pirmųjų karantino savaičių simboliai, pagal kuriuos sutinkam – tai sveikatos apsaugos ministras su kariškio uniforma ir vienmarškinis Prezidentas. Turbūt šitaip vaizduoja plušantį po prakaitu. O iš akių – tokia neviltis, kad net akinamo baltumo marškiniai pilkėja.
R. Valatka

Neprasidėjus mūšiui, tik vykdant žvalgybines operacijas (plikomis rankomis), Lietuva neteko 600 izoliuotų ir susirgusių medikų. Skaičius auga kasdien. Ukmergė liko be gydytojų. Į ją siunčiami gydytojai iš Vilniaus. Tarp jų – reanimatologai, o tai – dar vienas sistemos generolų bukumo įrodymas, nes reanimatologus – pandemijos artileriją reikėtų saugoti mūšiui.

Klaipėdos univ. ligoninėje uždaryta 11 skyrių. Labiausiai ES koronavirusui pasiruošusios šalies vienoje atraminių ligoninių!

Ligoninės vadovas Janušonis nė prie ko? Žuvis pūva nuo galvos. Pandemijos metu ligoninėms turi vadovauti ne tie, kurie uoliai vykdo alkoholio ministro įsakymus, pvz., vienkartines apsaugos priemones paverčia daugkartinėmis, o tie, kurie moka priimti greitus sprendimus.

Tikriausiai būsit pamiršę: tiek rašyta, o Šilutės ligoninei toliau vadovauja bičas su suklastotu chirurgo diplomu. Čia su galva valdžiai viskas gerai?

Ar gali toks vadovas viešai piktintis, kad jų medikai dirba be apsaugos? Nėra testų? Ar nors vienas, iškyrus Molėtų ligoninės vyr. gydytoją V. Grigą, piktinosi dėl to? Tarėsi su verslu dėl apsaugos priemonių gamybos? Ne ir dar kartą ne.

Su verslu tarėsi ne karo vadu persirengęs ministras, ne ligoninių vadovai, o gydytojai.Tai gydytojų pastangomis „Intersurgical“ jau gamina daugkartinio naudojimo respiratorius. Bet ar tai gydytojų darbas per pandemiją – dirbti už ligoninių generolus, gaunančius pasakiškas algas?

Gydytojo parengimas trunka iki 30-32 žmogaus gyvenimo metų. Neliks gydytojų, nebus kam gydyti ne tik nuo koronaviruso, bet ir insultų, infarktų, vėžio ir vidurių užkietėjimo.

Butelio kaklelis Nr. 2 – Veryga.

Per du mėnesius Veryga tiek daug kartų parodė, kad ministro pareigos jam per sunkios, jog net jo kritikams nebesmagu tai kartoti. Šiam postui pandemijos metu Veryga netinka ne tik todėl, kad yra nekompetetingas. Tai – vieno iš dviejų, Kauno ir Vilniaus, daktarų klanų, atstovas. Klanas ir pandemijos valdymas – kas gali viens kitam labiau prieštarauti?

Lietuvos medikų sąjūdis pareikalavo nušalinti Verygą, o vadovauti ekstremaliosios situacijos valstybės operacijoms paskirti kvalifikuotą ir patyrusį krizių valdymo vadovą. Kuris į pandemijos valdymą įtrauktų epidemiologus, imunologus, virusologus. Kodėl Vyriausybė to net nesvarstė? Juk tai siūlo ne mitingas, ne žurnalistai ir net ne opozicija, o geriausi gydytojai?

Lietuvos medikų sąjūdis pareikalavo nušalinti Verygą, o vadovauti ekstremaliosios situacijos valstybės operacijoms paskirti kompetentingą ir patyrusį krizių valdymo vadovą. Kuris į pandemijos valdymą įtrauktų epidemiologus, imunologus, virusologus. Kodėl Vyriausybė to net nesvarstė? Juk tai siūlo ne mitingas, ne žurnalistai ir net ne opozicija, o geriausi gydytojai?
R. Valatka

Kas kam pandemijos metu rūpi. Tuo metu, kai gydytojai plikomis rankomis ėjo prieš koronavirusą, Karbauskis džiūgavo, kad Verygos reitingai kyla. Naisija mano išsitraukusi lemtingą kortą Seimo rinkimams.

Butelio kaklelis Nr. 3 – Seimas.

Seimas iškrito iš žaidimo jam nė neprasidėjus. Jau 18 d. neveiksnus. Kaip juodąjį humorą galima prisiminti Karbauskio pažadą sprendimų priėmimo centrą perkelti į Seimą. Jei kas Karbauskiui ir pavyko, tai perkelti į Seimą antivakserių ir medicinos šarlatanų veikimo centrą.

2016-ųjų spalį Lietuvos žmonės bus išrinkę Niekį. Tas Niekis dar atsirūgs.

Butelio kaklelis Nr. 4 – save tobulai izoliavęs Prezidentas.

Pritardamas viskam, ką darė ir ko nedarė Vyriausybė, net Verygos kvailystėms, Prezidentas save izoliavo nuo veiksmo. Prarado progą tapti nacijos lyderiu.

Biržuose ir Žiežmariuose prasiautusi neapykanta našlaičiams ir neįgaliesiems, valdžiai tylint ar net meistriškai pakurstant, pirmadienį kilo į stratosferą ir jau krito ant emigrantų, pargrįžėlių, net tų, kurie ragino neskaldyti šitaip Lietuvos.
R. Valatka

Kita vertus, norint tapti lyderiu, reikia duomenų ir bent vienos atsarginės minties. Nepaėjus su knyginės gerovės valstybės idėja (kurią galima kišti į stalčių), kitos idėjos Prezidentas nerado. Blaškosi, vėluoja, vienąkart komentuoja kaip banko spaudos atstovas, kitą – kaip Brežnevo laikų veikėjas. Kaip žmogus atsidūręs ne laiku ir ne vietoje.

Butelio kaklelis Nr. 5 – neapykantos kultūra.

Nors galima sakyti, kad ir Nr. 1. Juodasis pirmadienis, kai miestų merai paknopstomis metėsi vykdyti Verygos įsakymą izoliuoti visus pargrįžėlius, parodė, kad tūkstančiai žmonių šalyje yra pritvinkę neapykantos savo artimui.

Biržuose ir Žiežmariuose prasiautusi neapykanta našlaičiams ir neįgaliesiems, valdžiai tylint ar net meistriškai pakurstant, pirmadienį kilo į stratosferą ir jau krito ant galvų emigrantų, pargrįžėlių, net tų, kurie ragino neskaldyti šitaip Lietuvos.

Neapykanta viduramžiais per marų epidemijas baigdavosi žydų pogromais. Dabar ne viduramžiai, bet tikrai ne į gera, kad nei premjeras, nei Seimas, nei Prezidentas (įsivaizduojat čia tylintį V.Adamkų?) šio neapykantos proveržio neįvertino. Priešingai, premjeras leido sau visus žmones, kuriuos lygiai prieš metus dar kvietė grįžti į Lietuvą, išvadinti ne žmonėmis.

Ar tarp grįžtančių nebuvo puskvailių? Buvo. O kur jų nėra? Lietuvoje nėra? O ir tie „buduliai“ – ne iš lietuvių motinų gimę? Feisbuko komentuotoja iš Naisių to gal ir nesupranta, bet premjeras neturi teisės kalbėti lyg pats būtų to budulio suvestinis brolis.

Dauguma Skverneliui plojo. Prof. E. Aleksandravičius liūdnai lingavo galva: „Dėl menko pilietinio savarankiškumo ir užsitęsusio biurokratinio nužeminimo mūsų proto ir išmonės bendruomenė ne tik kad nėra gausi, bet dar mažiau pajėgi pati mobilizuotis esminių pandemijos ir jos sukelsimų pasekmių tyrinėjimui, apmąstymui, apšvietai.“

Kažkas teisingai paklausė – ar galim žmonėmis vadintis, jei dalį savęs gyvuliais laikysim? Klausydamasi galimų atsakymų mūsų bendruomeninė atsakomybė verkia Ukmergės ir Klaipėdos ligoninių kamputyje į respiratorių, kurį gaus tik rytoj.

Butelio kaklelis Nr. 6. – Vyriausybė.

Vyriausybė, kurioje vieni ministrai partiniai, kiti neva profesionalai, o dalis jų – tiesiog grybautojai, Vyriausybė, kuriai negalioja nei garbės kodeksas, nei tas pats profesionalumas (keliuko istorija, jaunų gydytojų pasiuntimas toli, ministro Narkevičiaus istorijos, Tamašunienės „užgesintas gaisras“, kaltę tik žemiau už save stovintiems verčiantis Veryga), yra prastas vedlys kilus pandemijai.

Sakantieji, kad Vyriausybė dirba gerai, nepagavo dar, kad Vyriausybė mače su pandemija dar tik padarė apšilimą. Bet aikštėje nepasirodė, šildo atsarginių suolą. Į aikštę teks išbėgti po savaitės kitos, kai dešimtys tūkstančių žmonių baigsis santaupos, jie neturės net už ką duonos nusipirkti.

Bet stop. Kad ir kaip yra, turim tai, ką išrinkom. Ką daryti, kad Lietuva dar kartą neišlėktų į orą? Populiarūs kunigai ir lenktynių šoferiai šalia Verygos yra gražu, bet tik reitingams, kuriuos po mėnesio teks mesti į šiukšlių dėžę. Mums jie padės kaip numirėliui kompresas. Lietuvai reikia ne agitpropo, o gebėjimų. Reikia sutelkti protus.
R. Valatka

Profesijų sąrašas – toks pat ilgas, kaip nuo koronaviruso mirusių italų: kirpėjos, manikiūrininkės, restoranų virėjai ir padavėjai, barmenai ir baristos, drabužių, batų, indų, televizorių, baldų ir kitokių daiktų pardavėjos, viešbučių ir spa tarnaitės, kino teatrų darbuotojai, odontologai, futbolininkai ir krepšininkai, gėlių augintojai ir gidai, stiuardesės ir lakūnai, taksistai, dainininkai, muzikantai, aktoriai.

Teoriškai skamba gražiai liepti restorano savininkui mokėti padavėjams ir virėjams algas toliau. Bet praktiškai tas arklys nepasikelia. Restorano apyvarta = 0, pajamos = 0. Iš ko jis gali mokėti? O kas gali algą sumokėti kirpėjai, jei ji per dvi savaites nenukirpo nė vieno plauko? Jūs tikite, kad valstybė visiems jiems duos pinigų?

Čia ne Putino oligarcho Isaikino lėktuvą, kuriuo taip didžiuojasi premjeras ir jo Narkevičius apklausos būdu susiorganizuoti. Čia butelio kaklelis vis siaurės ir visai užakti gali.

Bet stop. Kad ir kaip yra, turim tai, ką išrinkom. Ką daryti, kad Lietuva dar kartą neišlėktų į orą?

Populiarūs kunigai ir lenktynių šoferiai šalia Verygos yra gražu, bet tik reitingams, kuriuos po mėnesio teks mesti į šiukšlių dėžę. Mums jie padės kaip numirėliui kompresas. Lietuvai reikia ne agitpropo, o gebėjimų. Reikia sutelkti protus.

Koalicinės Vyriausybės pasiūlymą prieš savaitę Prezidentas, Seimo pirmininkas ir premjeras nutylėjo. Bet šis klausimas – ne Češyro katino šypsena. Palengva neišnyks. Su kiekviena savaite badys vis skaudžiau. Kaip koronavirusas – sergančiajam.

Kol tą klausimą valstietiška burna per sunku gromuliuoti, Vyriausybės uždavinys – sutelkti visus kiečiausius profesionalus: nuo epidemiologų iki psichoterapeutų, ekonomistų ir finansininkų – iki ekspremjerų, merų ir generolų. Vyriausybė privalo išmokti nesipūsti. Įsiklausyti, organizuoti bendrą darbą kaip kumštį, o ne kaip dabar – kai veikia kokie trys krizės valdymo centrai.

Jau dabar reikia programuoti, kaip atstatysim žlugusią ekonomiką. Kaip panaudoti tuos 1,5 milijardo eurų, kuriuos tam reikalui numatė Europos Komisija. Kad nebūtų ištaškyti po agrokoncernus.

Tai, kad tarp paramos gavėjų įrašytas “Agrokoncernas”, jau nonsensas. Negalima skirti tokiu metu paramą įmonei, kurios visos akcijos priklauso valdančiosios daugumos lyderiui. Niekaip.

Tokia Vyriausybė, kokia yra dabar, nepasirengusi tokiam sunkiam darbui. Nei paramos skirstymui, nei ekonomikos atgaivinimui. Reikia visų koalicijos.

Seimas, Prezidentas ir Vyriausybė dar turi galimybę būti išlydėti ne pagal marškinius ir uniformas, o pagal protą. Tik reikia izoliuoti kepenius ir verygas, o vietoj jų sutelkti visą turimą valstybės protą.