Privalome permąstyti karantiną, kaip jis konkrečiai atrodo ir vyksta, nes reikšminga dalis Lietuvos žmonių gyvena nuo „algos iki algos“. O smulkus verslas dažnai neturi rezervų ištverti ilgiau nei kelias savaites.

Stambus verslas gali prisitaikyti ir iškęsti COVID-19 keliamus sunkumus: turi skaitmeninę infrastruktūrą, jau įsitvirtinusius santykius su vežėjais, geresnį pasiekiamumą. Smulkieji to neturi ir negali daryti. Tad šiuo metu egzistuojanti situacija, jei tęsis taip ir toliau, graso visišku smulkaus verslo, ypač ne maisto produktų prekybos verslo, sužlugdymu.

Kalbant apie verslų apribojimus karantino metu, juos palaikau, tačiau noriu pažymėti, kad ir smulkus verslas gali laikytis tų pačių sanitarinių dezinfekcijos ir kitų priemonių bei sąlygų nė kiek ne prasčiau nei didieji prekybininkai.

Tačiau to neužtenka. Ir šiuo metu valstybės siūlomos darbo užmokesčio kompensavimo schemos situacijos iš esmės nepakeis – reikia ko kito.

Vyriausybė skambiai pristatė „Ekonominių ir finansinių priemonių planą dėl COVID-19“, tačiau apie tai, kada ir kaip žadama piniginė parama pasieks tuos, kuriems jos labiausiai reikia, kol kas nepaaiškino.

Pagal dabartinį Vyriausybės planą, prašymai pagalbai bus teikiami tik balandį. Tačiau dėl objektyvių aplinkybių (tarkime, nepasibaigusio šildymo sezono) žmonės ir verslai jau dabar turi kasdienius kaštus, bet nebeturi jokių pajamų.

Jeigu bus veikiama taip, kaip anksčiau – kalbu apie paraiškas paramai, jų vertinimus ir ilgus nagrinėjimus – netolimoje ateityje turėsime milžiniškų bėdų. Jau dabar matome, kaip nelegaliai pusrūsiuose dirba kosmetologai ar kirpėjai. Reikia, kad kuo greičiau žmonės piniginėse turėtų pinigų.

Todėl trečiadienį Vyriausybės vadovui ir pateikėme 7 klausimus. Norėtųsi atsakymus išgirsti kuo greičiau.

1) Kaip ir per kokias konkrečias paramos priemones smulkųjį/šeimos verslą pasieks žadėta valstybės parama?

2) Kada bus patvirtinti reikalavimai šiai paramai gauti? Kokios gali būti priežastys atmesti paraiškas paramai?

3) Ar bus sukurtas portalas, o gal kita skaitmeninė infrastruktūra, skirta teikti paraiškas, norint gauti šią paramą?

4) Kiek laiko užtruks pareiškėjų pateiktos informacijos patikrinimas?

5) Ar parama pasieks tik tuos verslus, kuriuos pateikė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) savo sąraše? Jei taip, ką smulkus verslas, nepatekęs į šį sąrašą, turi daryti, kad patektų?

6) Ar parama bus dalinama nepriklausomai nuo įmonių dydžio – taigi, ar bus teikiami prioritetai, ar stambiausios įmonės ir šeimos verslai lauks vienoje eilėje?

7) Kada parama realiai pasieks smulkaus verslo įmonių sąskaitas?