Ką padarė iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos, atliekančios Jo testus? Nuo pasaulinių standartų atsiliekam tik kokiom 6 valandom. Kas iš to skubumo, nervingai tildo kritikus alkoholio ministras.

Tai tiriamės patys. Kažkas savo moterį, su Juo įtartą, užrakino vonioje. Kažkur furų šoferiai nusičiaudėjusį vilkiko vairuotoją užrėmė kabinoje. Visko dar bus.

Susipažinusi su alkoholio ministro nuomone, kad iš skubumo nėra naudos, tauta pareiškė atskirą nuomonę. Lapatai į lidlus ir maximas. Kruopų ir šio bei to. Juodai dienai. Kad Vilniaus elitas neišpirktų. Šlavė kas po ranka pakliuvo – tiko ir varškė, ir jogurtai.

Kruopos gali būti ir iš Kinijos, ir iš Italijos? O ypač ryžiai. Tai ryžius geriau turbūt išmesti? Ar spintelę patrinti po to salicilo spiritu?

Gali tekti išmesti net eurus. Alkoholio ministras šeštadienį specialiai atėjo į darbą painformuoti, kad Jis gali ateiti per eurų banknotus. Centrinis bankas krapšo pakaušį – nėr tokių įrodymų. Jam skirtas Alkoholio ministerijos puslapis taip pat senoviškai ragina nebijoti imti eurų. Kurio klausyti? Blyn, o ką su kyšiais dabar?

Panikos kojos greitos. Nes kodėl tik grynieji pinigai yra padlos? Jei jau euras – padla, tai dar didesni padlos yra kortelių nuskaitymo aparatai, kuriuose pirštais vienas po kito spaudinėjam keturis skaičius ir dar tą žalią. Gi prilips garantuotai.

Tai tiriamės patys. Kažkas savo moterį, su Juo įtartą, užrakino vonioje. Kažkur furų šoferiai nusičiaudėjusį vilkiko vairuotoją užrėmė kabinoje. Visko dar bus.
R. Valatka

Tai ką darom su kortelėm, ministre? Uždrausti atsiskaitymus tiek grynaisiais, tiek kontaktiniais atsiskaitymo aparatais? Prekeivius įpareigoti nuo pirmadienio pereiti prie bekontakčių. Jei ne, tegu rašosi mūsų skolas į sąsiuvinį.

O kokia prasmė Vilniaus oro uoste Nacionalinio visuomenės centro baidykliukams su respiratoriais ir vienkartinėm pirštinėm defiliuoti, jei čiupinėja garsiakalbį, kompiuterį, mobiliaką?

Jo čia dar nebuvo, o Kauno „Žalgirį“ jau laužė nežaisti su Milanu. Paskui laužė, kad žaistų tuščioj aikštėj. „Žalgirio“ nenulaužė. Kaip ir LKL kašės. Net Šiauliuose. Kol kas.

Kovo 11-osios 30-metį nulaužė iškart. Kovo 11-osios 30-čio jubiliejaus šįmet nebus. Ta prasme, kad iš viso nebus. Kam ta Kovo 11-oji valstiečiams ir socbebrams? Geresnio preteksto panaikinti Kovo 11-osios 30-metį Kremlius nesugalvotų.

O kaip su Kaziuko muge? Gal irgi nulauš? Nušvito Vilniaus elito akys. Kaziukas bus. Kovo 11-osios 30-metis būtų švenčiamas viduje, o Kaziukas Saugus, nes lauke.

Kas įvyks, jei Jis pasieks Lietuvą? Klausė delfi.lt. O juk pasieks ne tik tuo tveju. Virusas ateis, kad ir kaip kas norėtų užmūryti viską. Šernų su kiaulių maru neįmanoma prie sienų išgaudyti, o čia virusą jie sustabdys. Bando protinti tie, kuriems Jis dar nenulaužė smegenų.

Ukrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 27 ir 28 str. mala š… apie šalies ir apskričių vyr. epidemiologų „teises“, o apie jų pareigas – nulis sveikų, nulis po kablelio. Nedurniai gi, patys rašė. Negi pareigomis apsikraus? Seimas nubalsavo. Neskaitęs. Bendru sutarimu.

Kovo 11-osios 30-metį nulaužė iškart. Kovo 11-osios 30-čio jubiliejaus šįmet nebus. Ta prasme, kad iš viso nebus. Kam ta Kovo 11-oji valstiečiams ir socbebrams? Geresnio preteksto panaikinti Kovo 11-osios 30-metį Kremlius nesugalvotų.
R. Valatka

Kai kas sako, kad visuomenės sveikatos priežiūros sistema nulaužta 2012 m., panaikinus Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą. Nepatikusi teritorinių centrų vadovams, ypač Vilniaus. Per daug reikalavimų. Tarnybos žmonės, ypač išmanesni, pabiro kaip Grigo bites.

Prieš penkerius metus, remiantis tais pačiais argumentais, kuriais buvo panaikinta ši tarnyba (lėšų ir išteklių taupymas), prie SAM įsteigtas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Kas ten direktorius? Ne Petraitis, iki tol išdavinėjęs higienos pasus, kartais?

Girdėjote jį pasisakant apie Jį? Taigi. Paradui vadovauja Vilniaus NVSC ponia. Kodėl? O biesas žino. Kodėl nėra vieno algoritmo visoms asmens sveikatos priežūros įstaigoms, kaip turėtų reaguoti Jo atveju? Kodėl Alkoholio ministerija siūlo kiekvienam kurti savo algoritmą?

Paklauskit geriau ko nors apie alų, konservatorius. Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, ant kurių bus lengva Jį nurašyti, siuntinėjami 15 psl. klausimynai a la ar jūsų gydytojai atlieka rankų higieną? Galimi atsakymai: taip/ne.

Kadangi SAM ir NVSC ėmė kelti paniką dar iki Jo pasirodymo, pabandykit įsivaizduoti, kas dėsis, jei Juo susirgs 2-3 tūkst. žmonių? Gripo epidemijos metu mirė 23, nuo Jo mirtų juk gerokai daugiau. Lakiausia vaizduotė neveža.

Daugmaž aišku tik tiek, kad gydytojai ir slaugytojos daug kur už ačiū dirbs ilgus viršvalandžius ir turbūt be apsaugos priemonių. Kaip ugniagesiai Alytuje.

Barai užrakinti. Darbas – užkaltais langais. Atkirsti keliai takeliai į Lvovą ir Kanarus. Druskininkai ir Palanga – užkardyti. Medžiotojai nebegali išeiti ant stumbrų. Negali išvesti net šuns palakstyti. Net įkalti negali, nes Seimas, nuotoliniu būdu ką tik uždraudė prekiauti alkoholiu.
R. Valatka

Jei kartais būtų išrasti vaistai nuo Jo, Veryga tikriausiai juos užbanintų. Nes tai būtų etiniai vaistai. Lietuviai turėtų palaukti generikų. Po visko ministerija užsakys 63 000 medicininių kaukių 2025 metams, o iki tol – alertus kas 3 min. mūsų mobiliakuose.

Karbauskis dėl Jo plitimo regionuose apkaltintų konservatorius. Širinskienei būtų pavesta įkurti Seimo komisiją Landsbergių klano įtakos Jo paplitimui ir mirtingumui ištirti.

Panika, kylanti iš Alkoholio ministerijos, NVSC ir pasijungusio Seimo, pasiektų stratosferą.

Nevyriausybinės organizacijos, svieto lygintojai a la Subotinas, naujoji kairė ir trumpą Apšvietos kursą praėję astronomai Šmukštarai pareikalautų Vyriausybės dviem mėnesiams uždaryti gamyklas, teatrus, kiną, renginius ir gal net uždrausti vaikščioti gatvėmis.

Viena renginių fėja, užpirkusi mėnesiui kruopų, jau siuntinėja raštus įstaigoms, kad valstybė, o dar geriau – iš kruopų praturtėję prekybos centrai, kompensuotų darbdaviams poros mėnesių prastovas, o ypač už neįvykusius renginius. Priešingu atveju, darbdaviai verstų ją dirbti, užuot leidę ramiai sau panikuoti apsikabinus kruopų maišą.

Barai užrakinti. Darbas – užkaltais langais. Atkirsti keliai takeliai į Lvovą ir Kanarus. Druskininkai ir Palanga – užkardyti. Medžiotojai nebegali eiti ant stumbrų. Negali išvesti net šuns. Net ir įkalt nebegali, nes Seimas, nuotoliniu būdu ką tik uždraudė prekiauti alkoholiu.

Keliuose ir keliukuose siautėja kontrabandistai, gabenantys latvišką, rusišką ir baltarusišką munšainą. O pasieniečiams ir muitinei – karantinas.

Televizorius rodo „Gimines“, „Gulbių ežerą“ ir tik karšinčių senelių menamus jauno Jakilaičio pokalbius, kuriuose tas demaskuoja Smailytę, Borisovą ir Paksą. Užsilenkė net „TV pagalba“. Žinios – tik su vaizdais iš dronų. Iš trobų kaip iš kalėjimo kamerų valdomi dronai dūžta – atsitrenkia į varnas, medžius ir vielinio telefono laidus. Žinių mažėja.

Stastitikos departamentas skaičiuoja nuostolius. Per poros mėnesių paniką susirgo depresija, prasigėrė ir nusižudė 7,3 karto daugiau lietuvių nei mirė nuo Jo. BVP smuko 17 proc. Tūkstančiai verslų bankrutavo. Dar daugiau porų kreipėsi į teismus nutraukti santuoką.
R. Valatka

Vienintelė literatūrinė atgaiva – V. Landsbergio verlibrai delfi.lt ir Kėdainių kniaziaus vlogai apie šviesią ateitį, transliuojami triskart dienoj po kruopų.

Nesi dvarininkas. Negali kaip XIV a. toskaniečio Boccaccio „Dekamerono“ herojai maro metu išvažiuoti į dvarą ir pasakoti seksualines fantazijas. O jei ir turėtum dvarą, kaukių, vyno ir konjako stygius neleistų prisikviesti gabių pasakotojų, be kurių net dvare tik vilku staugti.

Žmona pamažu virsta ragana. Vyras Erodas dar iki Jo buvo ties raudonu brūkšniu. O Veryga per radiją kala jums į galvas, kad šitas sėdėjimas – jūsų labui.

Karo metu žmonės iš pradžių lekia į slėptuves nuo bombų. Paskui lipa ant stogų ir spėlioja – pataikys, nepataikys. Žmogus yra adrenalino vergas. Ką daro supratęs, kad nuobodulys ir kalėjimas, į kurį pats save uždarei, ne taip geriau už mirtį, kaip buvo manoma?

Vieną dieną spjaunate į draudimus. Aplinkiniais keliais nuvarote į Lenkiją. Uždrausto vaisiaus. Susimetate su tokiais pat. Išeinate į gatves ir aikštes. Spjaunat į Jį. Gaujoje – visada linksmiau, o su uždraustu vaisium – visai linksma.
Kartais, tiesa, kuris nors iš jūsų numiršta. Jo nuodėmingą sielą palydite nuo amžių patikrintu būdu. Nors seniai nebeskanu. Vis dažniau kyla minčių užsirašyti į alkoholio ministro sektą užsieninių žurnalų plėšytoju. Silpnesnieji taip ir padaro. Giltinė pasiima juos pirmus.

Bėga dienos. Kol suprantat, kad tai ir yra Jo ir Jų pergalė prieš jūsų gyvenimą. Pareikalaujat grąžinti darbą, kašę, teatrą ir alų. Gyvenimas su mirtimi už parankės – kaip rusiška ruletė. Bet ir tupėti namuose belaukiant mirties – ne geriau.

Stastitikos departamentas skaičiuoja nuostolius. Per poros mėnesių paniką susirgo depresija, prasigėrė ir nusižudė 7,3 karto daugiau lietuvių nei mirė nuo Jo. BVP smuko 17 proc. Tūkstančiai verslų bankrutavo. Dar daugiau porų kreipėsi į teismus nutraukti santuoką.

Baltos kumelės sapnas? Galvokit, kaip norit. Tik nepamirškit, kad kai panikuoja žmonės, tai čia taip visada būdavo. O kai panikuoja valdžia, tai tikros šakės.

Mus valdo visiški panikovskiai. Mėgėjai zimnickai. O kai valdo panikovskiai, lieka kliautis tik kruopomis ir įgimtu optimizmu vardu Ai, kaip nors. Tai, nepaisant, kad visko dar bus, tarkim, kad viskas čia gerai turbūt. Tik kur tas kruopas reikės dėti gegužę, kai jose atsiras skuzdėlyčių?