Viešpatie, kokie mes jautruoliai. Mėgstamiausia Donaldo Trumpo žiniasklaidos priemonė juk tik sulygino skaičiukus ir į antraštę iškėlė faktą, kad Vilnius, Kaunas ir Klaipėda pirmauja Europoje pagal žmogžudysčių skaičių 100 tūkst. gyventojų.

Gal skaičius sugalvojo straipsnio autorė ar padarė klaidą, tyčia prirašiusi prie jų po tris nulius, turėdama piktų kėslų mus apšmeižti, nes keršijo Lietuvai už nemandagų vaikino panašia į lietuvišką pavarde elgesį per Kalėdų vakarėlį? O gal ji slapta gauna antrą honorarą iš Kremliaus? Nieko panašaus, skaičiai tikri, paimti iš Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo biuro šiemet, o ne gūdžiais 90-aisiais, kai gatvėse sprogdinti nusikalstamo pasaulio autoritetų automobiliai, paskelbtos ataskaitos apie žmogžudysčių reitingus.

Jei Lietuvos reakcija būtų apsiribojusi juokeliais feisbuke, kad dabar jau tikrai galėsime reklamuoti amerikiečiams keliones į Lietuvą, kaip Wild Wild West šalį, o iki gyvos galvos kalintį Henriką Daktarą pats laikas išleisti į laisvę bei įdarbinti gidu, tai būtų daugiau negu pakankama. Bet tada paaiškėjo, kad Sauliaus Skvernelio vyriausybės kanceliarijoje yra toks Komunikacijos departamentas, o jame – Lietuvos įvaizdžio skyrius. Tai kada gi daugiau, jei ne dabar, etatinis to skyriaus komunikacijos genijus Marius Gurskas turės progą įrodyti savo pareigų reikalingumą? Todėl pasitelkęs geriausias Kazachstano, juokinusio pasaulį oficialiais pasipiktinimais dėl juodojo humoro komedijos „Boratas“, komunikacijos tradicijas, suskubo pareikšti, esą „Fox News" „pasirinkta statistikos interpretacija neatspindi realios situacijos“. Ir parašė laišką straipsnio autorei.

Negana to, spaudos konferenciją surengė pats Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris ir pareiškė, neva „Fox News“ publikacija „parengta neetiškai“, o kiekviena valstybė savaip renka nužudymų statistiką dėl baudžiamųjų kodeksų ypatumų, todėl duomenų lyginti negalima.

Negalima lyginti, bet palygino. Ar mūsų nužudymų aukos mažiau mirę už Varšuvos, Berlyno ir Paryžiaus?

Suprantu, kad žmonės su antpečiais gali paaiškinti žurnalistų etikos kodeksą „Balbieriškio artojo“ redakcijos Smurto artimoje aplinkoje skyriaus reporterei ir ši kaltai šypsosis linkčiodama galva, nes norės neprarasti galimybės kitą kartą vykti drauge su patruliais į reidą bausti neteisingai prie bažnyčios priparkuotų automobilių vairuotojus. Bet „Fox News“, jei tik tai sužinos, įsivaizduos juos kaip uniformuotas posovietinio pasaulio mentus, guminiu bananu daužančius stalą ir mokančius žurnalistus rašyti straipsnius.

Jei jau buvęs generalinis komisaras, o dabar premjeras kas antroje spaudos konferencijoje piktinasi neteisingai jį suprantančiais žurnalistais, moko juos etikos arba išvis pabėga nuo klausimų, tai negi buvę pavaldiniai galėtų nuo jo atsilikti?

Tačiau šauniau už visus pasirodė kriminalinių knygų autorius Dailius Dargis, tiesioginiame radijo eteryje pavadinęs „Fox News“ straipsnio autorę Morgan Phillips „vargše mergaite amerikiete“. Bravo, parodė panelei jos vietą, juk rašyti kriminalinėmis temomis padoriose šalyse turi teisę tik tarp kojų kabančius reprodukcijos padargus turintys žurnalistai. O mergaitėms vieta jei ne virtuvėje ir bažnyčioje, tai parodų atidarymuose ar kokiose socialinėse akcijose.

Tik dėl „vargšės“ išdrįsiu suabejoti, ar už vieną straipsnį ji kartais neužsidirbo daugiau honoraro, negu nevargšas rašytojas už savo legendas apie daktarinius, agurkinius ir kitą mūsų šalies elitą.
Pasveikinkim vieni kitus: jei mums taip baisiai svarbu, ką apie mus galvoja „Fox News“, tai sėkmingai įrodėme, kad esame Lithuanistanas. Bet dar galima būtų kur nors itin saugioje Žydšaudžių alėjoje surinkti neabejingų praeivių parašus po viešu laišku, kad Lietuvos miestai yra patys saugiausi pasaulyje, ir pareikalauti, kad „Fox News“ atsiprašytų Lietuvos bei nedelsiant atleistų iš darbo slaptą Kremliaus agentę M. Phillips.