Penki vieši faktai:

1. 2017 m. balandis. Premjeras S. Skvernelis po susitikimo su Kinijos parlamento pirmininku žiniasklaidai teigė, kad Lietuva dėl Kinijos investicijų turėtų įveikti Latviją. Susitikimo metu kalbėta apie galimas Kinijos investicijas į transportą ir logistiką ir – be abejo – Klaipėdos giliavandenį uostą. Apie tai rašė ir DELFI.

2. 2017 m. liepa. Rusijos, Baltarusijos ir Kinijos karinės pratybos Baltijos jūroje. Kinijos karo laivai ir lėktuvai žaidžia karą su Vakarais ties Karaliaučiumi ir Suomijos įlanka. Jie žvangina ginklais prieš mus mūsų Baltijos jūroje, o mūsų premjeras rimtai svarstė atiduoti jiems vystyti Klaipėdos uostą. Apie tai DELFI – čia.

3. Lietuva noriai dalyvauja Europą suskaldžiusiame formate 17 + 1. Čia Vidurio ir Rytų Europos šalys veda planus su Kinija. Užuot principingai atsistojusi ES vienybės ir partnerystės su JAV pusėje, Lietuva įsivėlė ir aktyvi šitame formate. Daugiau apie tai – čia.

4. Sakysite – iš kur žinai, kad aktyvi? Atsakau. Ne tik, kad dalyvauja, bet ir imasi organizuoti aukšto lygio finansinių technologijų konferenciją šiame formate. Ir negana to – išplatina viešus pareiškimus ir kvietimą Kinijai per Lietuvos fintech vartus įeiti į Europą. Tai dar kartą – Kinijai – VSD įvardintai grėsmei nacionaliniam saugumui – Lietuvos Vyriausybė nori atidaryti finansinių technologijų sektorių.

5. JAV, Australija, Japonija, Naujoji Zelandija, Taivanas riboja Huawei technologijas. Ypatingai 5G grėsmės akivaizdoje. Europos šalys dėl to rimtai diskutuoja. Tuo tarpu Lietuvos valstybinė (!) įmonė „Telecentras“ jau šiandien naudoja Huawei 4G ryšio sklaidoje. Įdomu, kiek dar valstybės įstaigų ir įmonių tą daro?

Lietuva Kinijos drakonui – tik skruzdėlytė. Nereikia įvaizduoti, kad be jų investicijų kažkam kažką pralaimėsime. Po nosimi puikios galimybės bendrauti su kitomis, vertybiškai artimesnėmis Azijos šalimis – Pietų Korėja, Japonija, Indija.

Honkongas, Tibetas, Taivanas, Tianmeno aikštė – 4 raktiniai žodžiai, kodėl būtų svarbu pastovėti žmogaus teisių, o ne išsipardavimo komunistams pusėje.

Na, o jeigu tai neįtikina – prisiminkite neseniai išniekintą Kryžių kalną ir rusiškai ant protestuotojų Katedros aikštėje rėkiančius Kinijos ambasados pasiuntinukus.

Dabar atrodo, kad nei vertybių turim, nei blaiviai vertinam grėsmes nacionaliniam saugumui.