O kai tokie patikimi žmonės mus guodžia, kad jokios grėsmės nėra, situacija kontroliuojama ir visais bus pasirūpinta, vien tai gali tapti pakankamu pagrindu sunerimti.

Kinijos komunistų valdžia, Aušvico ir GULAG‘o sąlygas primenančiose perauklėjimo stovyklose uždariusi milijonus uigūrų, kolonizuojanti okupuotą Tibetą, slopinanti protestus Honkonge ir visame pasaulyje drįstanti aiškinti, ką privalome apie ją galvoti, Pasaulio sveikatos organizacijai staiga tampa patikimu informacijos apie naujojo viruso nCoV2019 plitimą šaltiniu.

Kinijos valdžios nekontroliuojamų susirgusiųjų skaičių tiesiog nėra, nes koronavirusas atsirado ir pradėjo plisti šios šalies regione, kuris dabar visiškai izoliuotas nuo pasaulio. Demonstruoti atvirumą kinai pradėjo tik tada, kai virusas ištrūko iš Uhano miesto ir netgi Kinijos ribų, o tiesioginė naujos ligoninės statybos transliacija pateks į visus viešųjų ryšių amato vadovėlius, jei tik dar liks kam juos rašyti.

Sąžiningiausiai šioje situacijoje elgiasi net ne PSO, girianti kinus ir platinanti keistus lankstinukus, rekomenduojančius plauti rankas, neglostyti avių, kačiukų ir vištų, nors koronavirusą perduoda ne gyvuliai, o žmogus žmogui. Sąžiningiausias yra Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, viešai pripažinęs, kad nėra nei specifinio gydymo, nei vakcinos, o vienintelė galimybė valdyti situaciją yra „judėjimo ribojimas ir užsikrėtusių asmenų izoliavimas“.

Gydymo nėra, vakcinos nėra, bet viskas bus gerai – kam lemta mirti, tas numirs, o kas nors vis tiek išgyvens. Perskaičiau ir be jokios panikos važiuoju į Veisiejų „Aibę“ pirkti druskos, degtukų, kruopų bei mėsos atliekų konservų, kad blogiausiu atveju galėčiau užsirakinti vartus ir nekelti kojos iš kiemo, kol praeis viruso siautėjimas. Bulvių bei džiovintų grybų atsargų ir taip turiu, vištos po 7-9 kiaušinius kasdien sudeda, malkų dėl šiltos žiemos dar vienam sezonui liko.

Smagu, kad ministras toks nuoširdus ir neskleidžia nepagrįsto optimizmo, kad kažkaip pavyks išvengti artėjančios mirties loterijos. Jo vietoje aš dar pridurčiau, kad žmogus turi nemirtingą sielą, kurios gyvenimas nesibaigia sulig kūno mirtimi. Ir išvis, ko mes tos mirties taip bijome, tarsi gyvenime būtumėm ne tik per rinkimus kažkam reikalingi ir svarbūs.

2011 m. Lietuvos gyventojų surašymo metu Romos katalikų religinei bendruomenei save priskyrė 77,23 proc. mūsų šalies gyventojų, tai mirties baimė mums išvis turėtų būti svetima, nes po jos laukia susitikimas su Kūrėju ir amžina laimė. Jums dabar tokie svarstymai atrodys juokingi, nes esate pradinėje problemos neigimo būsenoje. Bet gal jau laikas pereiti į susitaikymo būvį – atlikti viso gyvenimo išpažintį, priimti Ligonių sakramentą ir ramiai laukti, koks bilietas jums iškris mirties loterijoje?

A. Verygos minima ligonių izoliacija gerai veikia, kol izoliuotųjų būna mažiau, negu izoliuojančiųjų, bet sugriūva, kai serga dauguma. Kai visos dabar ištuštėjusios provincijos ligoninės jau bus perpildytos užkrėstųjų, galėsime prisiminti tuščią Lukiškių izoliatorių - kalėjimą. Paklojus čiužinius, ten nemažai ligonių galima suguldyti ir tvoros patikimai saugos, kad virusas neišeitų pasivaikščioti po Gedimino prospektą.
R. Sadauskas-Kvietkevičius
Smagu, kad ministras toks nuoširdus ir neskleidžia nepagrįsto optimizmo, kad kažkaip pavyks išvengti artėjančios mirties loterijos. Jo vietoje aš dar pridurčiau, kad žmogus turi nemirtingą sielą, kurios gyvenimas nesibaigia sulig kūno mirtimi. Ir išvis, ko mes tos mirties taip bijome, tarsi gyvenime būtumėm ne tik per rinkimus kažkam reikalingi ir svarbūs.

Ekstremalių situacijų komisija galėtų rekomenduoti savivaldybėms dėl visa ko išplėsti kapinių ribas. Kai įsisiautės koronavirusas, bus jau vėlu, nes gali nepavykti savivaldybių tarybų kvorumo surinkti. O kas gi norėtų, kaip Didžiojo maro laikais, būti palaidotas bendroje duobėje?

Klysta manantieji, kad epidemija gali sugriauti mūsų civilizaciją. Jei per XIV a. marą gimė tokie kūriniai, kaip Giovannio Boccaccio „Dekameronas“, tai gal ir dabar akistata su mirtimi tik suteiks nuobodžiaujančiai žmonijai daugiau dvasingumo. Pagaliau išsipildys ir rūsčiosios Gretos Thunberg svajonės, nes juk nėra patikimesnio būdo stabdyti klimato kaitą, kaip radikalus žmonių skaičiaus sumažinimas.

„Nereikia stigmatizuoti Kinijos“, – bando išlikti politkorektiška PSO atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė, LRT radijo „Aktualijų studijoje“ išsisukinėdama nuo klausimo, kodėl nauji grėsmingi virusai išplinta būtent iš tos šalies. Anoks čia stigmatizavimas pripažinti akivaizdų faktą, kad komunistų režimui geriau sekasi persekioti politinius disidentus, krikščionis ir musulmonus, negu išgyvendinti tradicine kinų medicina vadinamus pirmykščius prietarus bei įpročius per šventes valgyti gyvates, šikšnosparnius, žiurkes bei kitą bjaurastį. 775 gyvybes nusinešęs SARS virusas, 450 – MERS ir naujasis nCoV2019 – nė vienas iš jų nekilo iš Paryžiaus ar Varšuvos.