Kai laidos redaktorė prieš gerą mėnesį paskambino man prašydama Eglės telefono, informavo, kad laidoje bus diskutuojama apie būsimus Seimo rinkimus. Diskutuos politikai, politologai, žurnalistai. O Rūta su Egle prieš laidą padarys atskirą interviu. Telefoną mielai pasakiau. Interviu su Egle padarė. Laidos apie Seimo rinkimus ne.

Laida buvo apie Žiežmarių gyventojų pasipiktinimą dėl psichiškai neįgalių žmonių apgyvendinimo jų kaimynystėje. Su rinkimais nesusijusi tema. Tiesiog prieš prasidedant prieš porą mėnesių nufilmuotai laidai pradžioje buvo parodytas milžinišką rezonansą sukėlęs interviu. Kam? Kokiu tikslu?

Spėju, kad gelbėjant ne itin įdomios laidos reitingus. E. Kručinskienės pasirodymas spaudoje, portaluose ir TV eteryje visuomet itin žiūrimas, skaitomas ir komentuojamas.

LNK „Valandoje su Rūta“ parodytas laidos vedėjos pokalbis su E. Kručinskiene buvo bene didžiausią patyčių bangą sukėlęs interviu Lietuvos televizijų istorijoje.

Dar laidai nespėjus pasirodyti eteryje portalai ir socialiniai tinklai mirgėjo antraštėmis: „Kručinskienė nemato reikalo mokėti anglų kalbos“, „Kručinskienė žada įvesti mokesčius vyrams paleistuviams“ ir t. t., ir pan. Laidai dar nepasirodžius eteryje komentarų ir pasidalinimų portaluose ir socialiniame tinkle buvo tiek, kad atrodė, jog ne Karbauskis su „Masiulio sąrašu“, o Eglė Kručinskienė susprogdins „bombą“ TV eteryje.

O ką pamatėme? Pamatėme kaip patyrusi eterio vilkė R. Mikelkevičiūtė pasisodinusi studijoje 15 minučių „drasko“ vaikų atėmimo dramą išgyvenusią moterį. Tokio profesionalaus tardymo „vienas prieš vieną“ didelėje TV studijoje neatlaikytų daugelis patyrusių politikų ir net eterio garsenybių. E. Kručinskienė ne Valinskas ir ne Krivickas, kurie gali kapotis ir atsikirsti bet kuriam TV vedėjui taip, kad anam pačiam reikės mikčioti ir mekenti, nes patys daugiau nei 20 metų dirba televizijoje klausinėdami kitus.

Ištardyti taip, kad pašnekovas atrodytų blogai ypač gerai moka E. Jakilaitis. Net ir patyrę politikai jo laidose raudonuoja, stena ir mekena kaip už rankos vagiant pagauti mokinukai. Ministrai, Seimo nariai, net Masiulis Rokas, nors Edmundas jo niekada ir nepuola kaip kitų.

Eterio vilkų tardymą eteryje atlaikyti nelengva. Niekam. Net vogti, meluoti ir manipuliuoti įpratusiems politikams. O ypač sunku buvo gudrauti, veidmainiauti ir manipuliuoti nemokančiai ir nenorinčiai E. Kručinskienei. Ji buvo atvira, nuoširdi ir paprasta. Į visus klausimus atsakė teisybę, nesuko uodegos, negudravo. Ne į visus klausimus atsakyti galėjo. Nes daug ko nežino. Bet Eglė nemelavo ir neišsisukinėjo, nes neturi ką slėpti. Laidos vedėja, tuo tarpu, mėgavosi savo galia ir panašumu, spausdama į kampą sutrikusią pašnekovę.

Išgama, idiotė, debilė, kaip ji drįsta! Į Seimą mat susiruošė! Putojo tūkstančiai neapykantos ir patyčių kupinų komentarų socialiniame tinkle ir portaluose. Į „heiterių“ chorą įsijungė ir kai kurie itin žinomi solistai. Štai portalo „Delfi“ žurnalistė Vilma Danauskienė savo paskyroje Eglę išvadino idiote, „Delfi“ komentatorius A. Užkalnis – debile. Ai, nors jų pavyzdys gal ir nėra visai tinkamas, nes jie idiotais ir debilais yra išvadinę didesnę dalį Lietuvos.

Tiek A. Užkalnis, tiek V. Danauskienė juk tikrai puikiai žino, kad LR Seimo rinkimų įstatyme aiškiai parašyta: draudžiama diskriminuoti kandidatus dėl lyties, amžiaus, tautybės, socialinio statuso, išsilavinimo, darbo ir t. t. Diskriminuoti dėl tokių dalykų draudžia įstatymas. Bet į įstatymus jie spjaudo nuolat. Tiek vienas, tiek kitas yra nuolatiniai Žurnalistų etikos komisijos lankytojai, abu ne kartą pripažinti pažeidę žurnalistinę etiką.

Šiaip ar taip dabar tai jau tikrai kiekvienas gyvenantis Lietuvoje žino, kad štai E. Kručinskienė ketina kandidatuoti į Seimą. Dar nėra Seimo narė. Dar nėra net kandidatė. Dar tik ketina kandidatuoti, bet jau dabar tapo akivaizdžiu būsimųjų rinkimų „X faktoriumi“.

Politologai ir viešųjų ryšių specialistai bando prognozuoti kokie jos šansai būti išrinktai. Kiti svarsto, kad tikriausiai su ja dirba tie patys viešųjų ryšių specialistai, kurie patarinėja R. Masiuliui, nes esą abu atsidūrė „aukos“ vaidmenyse. Žurnalistai neriasi iš kailio aprašinėdami jos, kaip galimos Seimo narės, asmenines savybes ir gyvenimo patirtis.

Negalima lyginti, bet palyginkime – tokio mąsto žiniasklaidos ir „heiterių“ isteriją dėl galimo kandidatavimo iki šiol sukėlė nebent JAV prezidentas D. Trumpas. Toks milžiniškas dėmesys pradedančiai kandidatei į politikes E. Kručinskienei – didelis pasiekimas. Labai gali būti, kad tokį dėmesį ji sugebės konvertuoti į balsus Seimo rinkimuose ir tuomet, esu tikras, bus pirmoji atsidūrusi porinkiminiame E. Jakilaičio „Dėmesio centre“.

Na, o dabar apie tai, ko žiūrovai TV laidoje nepamatė. Apie tikruosius E. Kručinskienės puolimo motyvus.

LNK televizija priklauso koncernui MG Baltic. Koncernas yra teisiamas didžiausioje visų laikų politinės korupcijos byloje. Teisme atskleidžiami koncerno voratinkliai apraizgę aukščiausius šalies politikus ir valdininkus. Aiškėja, kad kai kurie Seimo nariai galėjo už kyšius tarnauti „MG Baltic“ interesams.

Išsilavinę, protingi, mokantys anglų kalbą, baltais marškinukais ir kaklaraiščiu pasipuošę Seimo nariai galėjo metų metus tarnauti ne visų žmonių gerovei, o vieno koncerno labui. Mano nuomone, E. Kručinskienė Seime – žymiai geriau negu „elitiniai“ vagys ir kyšininkai su trimis nusipirktais aukštaisiais.

E. Kručinskienės nepapirks jokie lobistai. Ji nesileis į jokias korupcines kalbas su jokiomis interesų grupuotėmis. Ji nevogs ir neims kyšių. Ji tyliai, ramiai, kukliai ir sąžiningai atstovaus tokius kaip ji – patyčiomis užguitą, nutildytą ir į paraštes nustumtą, nuskurdintą antrąją Lietuvą.

Būtent todėl ji yra tokia nepatogi prie sisteminių politikų įpratusiems gudručiams. Jie jau žino, kaip per fondus, paramas ir tiesioginius kyšius korumpuoti, valdyti ir įtakoti didžiąją dalį išrinktųjų. O E. Kručinskienė jiems būtų kaip rakštis. O jeigu su ja dar R. Janutienė, K. Krivickas, N. Puteikis, P. Gylys ar V. Bakas į Seimą patektų? Visiems politinės korupcijos architektams tai būtų tikras košmaras.

Štai kodėl pilkieji politinės korupcijos kardinolai taip organizuotai puola E. Kručinskienę. Iš tiesų jie atakuoja ne ją vieną. Jie puola ir dar įžūliau puls visus, kurie gali kelti grėsmę jų korupciniam planui toliau semti šimtus milijonų iš valstybės padedant papirktiems politikams. Nepaperkamų jiems nereikia. Nepaperkami jiems mirtinai pavojingi. Eglė jiems pavojinga. Taip aš galvoju.