Pirmadienį vyriausiasis prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis patikino, kad šia tema jau domisi žurnalistai ir netrukus informacijos turėtų pasirodyti daugiau.

Ketvirtadienį šalies vadovas patikino, kad informacija yra pakankamai rimta ir „nereikia pasakoti apie tai, kad tai laiškininkai, vairuotojai ar kažkokios kelintos eilės giminės. Jeigu aš įdarbinčiau savo antros eilės pusbrolį vairuotoju, tai tikrai jūs mane prikaltumėte prie sienos be vinių“.

Nuo prezidento pareiškimo žurnalistai iš tiesų intensyviai domisi, kokius savo partijos bičiulis ir kur įdarbino susisiekimo ministras. Vienintelis būdas išskaidyti šią miglą yra aiškiai atsakyti, kas gi nurodyta Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktoje analizėje.

Tai nėra įslaptinta informacija, tačiau akivaizdu, kad ji liečia privačius asmenis ir dėl asmens duomenų apsaugos reikalavimų konkrečių vardų ir pavardžių viešai minėti negaliu. Vis dėlto, nėra jokių kliūčių paminėti visas kitas aplinkybes.

Pirmiausia, ar yra tie „mažiausiai dvidešimt 20 savo partijos bičiulių arba žmonių, susijusių su partijos nariais“?

Ne, nėra. Pateiktoje informacijoje nurodyta 16 asmenų, iš kurių 3 yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai (LLRA-KŠS).

Visi šie asmenys nuo pernai metų rugpjūčio 20 d. įdarbinti Susisiekimo ministerijoje (SM) ir jai pavaldžiose įstaigose. Trys LLRA-KŠS nariai yra pats ministras J. Narkevičius, viceministras Vladislavas Kondratovičius ir ministro patarėjas Jaroslavas Kaminskis. Pateiktoje informacijoje minima dar viena ministro patarėja Joana Sokolnik, kuri nėra LLRA-KŠS narė tačiau turi tolimą giminaitę, kuri šiai partijai priklauso.

Tai vieši asmenys, apie kuriuos galima kalbėti drąsiai. Toliau paminėti 12 privačių asmenų. Tarp jų studentas, kuris privalo atidirbti būtinąjį kiekį valandų ir tai šiuo metu daro vienoje iš SM pavaldžių įstaigų, vairuotojas, technikas, klientų centro vadybininkas, kontaktų centro operatorius, analitikė, du laiškininkai, mobili laiškininkė ir dvi siuntų skirstytojos.

Nė vienas iš šių asmenų nėra LLRA-KŠS narys. Vienas iš šių asmenų turi seserį, kuri yra minimos partijos narė. Niekas daugiau neturi nei sutuoktinių, nei brolių ar seserų, nei tėvų ar vaikų LLRA-KŠS. Pavyzdžiu, yra du asmenys, kurių abu turi po antros eilės tetą, o šios abi priklauso LLRA-KŠS. Kitas pavyzdys – vienas minėtų asmenų turi sutuoktinį, kurio pusseserės dukra priklauso LLRA-KŠS.

Pateiktoje informacijoje nėra minimi jokie faktai, kad susisiekimo ministras ar jo komanda dalyvavo įdarbinant šiuos asmenis ar darė kokią nors įtaką, kad jie gautų darbus. Daugelis minimų asmenų uždirba mažiau nei vidutinis atlyginimas šalyje.

Mano asmenine nuomone, susisiekimo ministras nėra ir niekada nebus geriausias šios Vyriausybės ministras, jam tikrai yra už ką priekaištauti, tačiau nepatikrintos ir klaidinančios informacijos kiekis, kuris šiuo metu pilasi, yra neproporcingai didelis. Nuo kelio partiečiui, kuris, kaip pasirodo vėliau, tiestas dar buvusio ministro sprendimu ir visai ne iki politiko namų, o iki naujai statomos gamyklos, iki jo menamų giminystės ryšių su LLRA-KŠS lyderiu Valdemaru Tomaševskiu ar brakonieriavimo.