Sunku, nes norint pasiekti tikslus, reikia pakeisti giliai įsišaknijusius elgesio modelius. Ypač sunku, kai tam tikras elgesys suteikia malonumą, leidžia atsipalaiduoti.

Nustojus daryti malonumą teikiančius veiksmus, gyvenimas tampa liūdnesnis. Todėl itin lengva paslysti ir leisti sau tik šį vakarą užsukti į kebabinę ar po prastos dienos sutraukti cigaretę. Nes būtent tai smegenys asocijuoja su atsipalaidavimu, malonumu ar džiaugsmu. Be to, tam tikros medžiagos kelia ir priklausomybę, tad detoksikacijos procesas gali visai varyti iš proto.

Tačiau yra rezoliucijų, kurių laikytis nėra taip sudėtinga. Kurios lygiai taip pat sėkmingai gali gerinti gyvenimo kokybę ilguoju laikotarpiu, padėti jaustis saugiau ir laimingiau.

Vienas iš tokių veiksmų yra finansinis investavimas. Daugelis investuoti nenori, nes nežino, kaip pradėti ar tiesiog yra prisiklausę baisių istorijų, todėl net nemato prasmės gilintis. Bet pradėti investuoti yra labai paprasta. O per sąlyginai trumpą laiką susiformavę asmeninių finansų valdymo įgūdžiai bei įgautos naujos patirtys, žinios padės visą likusį gyvenimą.

Skirtingai daugelio įsivaizdavimui, investavimas nėra procesas, kurio metu daug rizikuoji ir tampi turtingas. Investavimas yra nuoseklumo, daug laiko ir geros disciplinos reikalaujantis procesas. Normaliu atveju, darant viską teisingai bei racionaliai, investavimas neturėtų sietis su aukšta rizika prarasti didelę dalį pinigų. Net priešingai. Ilguoju laikotarpiu iš atsakingo ir protingo investavimo neuždirbti bent kažkokios grąžos yra gana sudėtinga.
Skirtingai daugelio įsivaizdavimui, investavimas nėra procesas, kurio metu daug rizikuoji ir tampi turtingas. Investavimas yra nuoseklumo, daug laiko ir geros disciplinos reikalaujantis procesas. Normaliu atveju, darant viską teisingai bei racionaliai, investavimas neturėtų sietis su aukšta rizika prarasti didelę dalį pinigų. Net priešingai.
Tautvydas Marčiulaitis

Apklausos darytos JAV bei Didžiojoje Britanijoje rodo, kad pasiturintys namų ūkiai taupymą kartu su investavimu įvardija kaip pagrindinę savo finansinės sėkmės priežastį. Tuo tarpu begalė tyrimų apie finansų valdymą liudija, kad taupyti bei investuoti nemokantys asmenys finansinę sėkmę pasiekia itin retai. Dažniausiai jie visą gyvenimą nugyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo.

Bendrai apie investavimą reikėtų galvoti kaip apie savo pinigų įdarbinimą. Kuomet šiandien dirbti paleisti pinigai ilgainiui uždirbs tau papildomą atlyginimą, dėl ko galėsi arba mažiau dirbti, arba tiesiog turėti daugiau pajamų. Be to, augs ne tik pajamos. Investuoti pinigai niekur nedings, tad kaupsis ir finansinis turtas, kuris, atsiradus poreikiui, galės būti panaudotas.

Tarkime per dieną uždirbate 100 eurų ir būtiniems dalykams išleidžiate 50 iš jų. Su likusiais 50 galite elgtis kaip tinkami. Pavyzdžiui išleisti juos įvairioms pramogoms. Tuomet kiekvieną dieną jūsų pajamos bus lygios išlaidoms, o finansinis turtas dienos pabaigoje bus lygus nuliui. Tad būsite priversti ir kitą dieną eiti į darbą tam, kad galėtumėte patenkinti bent minimalius poreikius.

Tačiau jei su pinigais elgsitės atsakingiau, situacija iš esmės keisis. Imkime labai supaprastintą ir efekto supratimui skirtą pavyzdį. Jei iš 100 eurų išleisite 50, o likusius 50 investuosite su 10 proc. metine grąža, situacija bus geresnė. Po 250 darbo dienų jau turėsite sukaupę 12 500 eurų. Jei jie generuos 10 proc. grąžą, tuomet į sąskaitą gausite 1 250 eurų grąžos. Kas sudarys 25 dienų minimalioms išlaidoms lygią sumą. Tad teoriškai galėsite dirbti mažiau ir leisti sau tiek pat.

Realesnis pavyzdys galėtų būti toks – uždirbate per mėnesį 1 000 eurų į rankas. Būtinųjų išlaidų turite 700 eurų. Likusius 300 leidžiate pagal poreikius. Jei kiekvieną mėnesį nuosekliai atsikratote visais likusiais 300, tuomet mėnesio pabaigoje turite nulį pinigų ir laukiate kito atlyginimo. Kas reiškia, jog iš darbo išeiti negalite. Beveik visais atvejais tai taip pat reiškia, jog jaučiate pinigų trūkumą. Vien faktas, kad mėnesio gale sąskaitoje tuščia sudaro įspūdį, kad pajamų neužtenka.

Todėl pajamoms paaugus iki 1200 eurų, taip pat išleisite viską. Nes būsite prisigalvoję aibę dalykų, kurių jums gyvenime trūksta ir kurių už 1000 negalėjote nusipirkti. Tad tik atsiradus progai, išleisite visas papildomas pajamas ir mėnesio gale vėl jausite, kad pajamų niekaip neužtenka. Jog reikia didesnio atlyginimo. Ir taip be galo.
Pajamoms paaugus iki 1200 eurų, taip pat išleisite viską. Nes būsite prisigalvoję aibę dalykų, kurių jums gyvenime trūksta ir kurių už 1000 negalėjote nusipirkti. Tad tik atsiradus progai, išleisite visas papildomas pajamas ir mėnesio gale vėl jausite, kad pajamų niekaip neužtenka. Jog reikia didesnio atlyginimo. Ir taip be galo.
Tautvydas Marčiulaitis

Tačiau pabandykime pagalvoti, kas būtų, jei iš gaunamo tūkstančio išleistumėte 700+200, o likusį šimtuką investuotumėte. Tokiu atveju pirmiausia nežymiai pasikeistų jūsų gyvenimo būdas. Kiekvieno mėnesio pabaigoje matytumėte didėjantį finansinį turtą investicinėje sąskaitoje. Tai paskatintų suprasti, kad 900 eurų pragyvenimui visai užtenka. Todėl papildomi pinigai nėra būtini.

Jei tą 100 eurų investuotumėte su 7 proc. metine grąža, po metų nieko ypatingo dar nepastebėtumėte. Sąskaitoje gulėtų maždaug 1 240 eurų, kurių 1 200 būtų jūsų sunešti, o patys pinigai būtų uždirbę vos 40 eurų. Tačiau viskas čia yra gerai, taip ir turi būti. Investavimas yra ilgalaikis procesas ir rezultatų per metus tikėtis neverta. Pirmais metais tik pradedate formuoti įpročius ir darbinti pinigus. Tikriesiems rezultatams reikia laiko.

Po 5 metų investavimo po 100 eurų per mėnesį, sąskaitoje jau gulėtų beveik 7 300 eurų. Kurių 6 000 būtų sudėti jūsų, o likusius 1 300 būtų uždirbę patys pinigai. Tad suma jau šiek tiek ženklesnė. O ir bendrai nuo 7300 eurų gaunami 8 proc. reikštų 584 eurus pajamų iš pinigų darbo, kas sudarytų trijų jūsų darbo savaičių pajamas (skaičiuojant 1 000 eurų į rankas atlyginimą).

Po 10 metų sąskaitoje jau turėtumėte daugiau nei 18 000 eurų. Kurių 6 000 būtų uždirbusios investicijos – tai yra jūsų pusės metų atlyginimą ! O 8 proc. nuo 18 000 reiškia 1 440 eurų pajamas, kas sudaro beveik du mėnesius pajamų iš darbo.

Po 20 metų jūsų investicinis turtas būtų lygus maždaug 57 tūkstančiams eurų. Kurių jūs būtumėte įnešę 24 tūkstančius, o likusius 32 tūkstančius jau būtų uždirbę įdarbinti pinigai. Tad per 20 metų jūsų pinigai uždirbtų 1,3 karto daugiau, nei jūs jų atsidėtumėte. Metinės pajamos nuo šios sumos siektų 4560 tūkstančių eurų ir leistų darbo krūvį, išlaikant tas pačias pajamas, sumažinti beveik per pusę.

Nors 10–20 metų periodas gali atrodyti ilgas, jei panašų tekstą skaitysite po 10 metų, labai gailėsitės, jog investuoti nepradėjote tik paskaitę šį tekstą. Nes laikas bėga labai greitai. Juo labiau, daugelio atlyginimas 20 metų vietoje nestovės. Jis nuolatos didės. Dėl ko šiandien išsiugdytas įprotis investuoti po 100 eurų, vėliau pavirs įpročiu investuoti po 150, dar vėliau po 300 ir kada nors po 1 000 eurų.

Todėl realiai reikėtų skaičiuoti, jog vidutinė mėnesio investicija per 20 metų laikotarpį turėtų siekti bent 300 eurų. Kas reiškia, jog per 20 metų viso investavę 72 000 eurų, su 8 proc. metine grąža, sąskaitoje turėsite daugiau nei 170 tūkstančių eurų. Nes beveik 100 000 bus uždirbę nuo šiandien pradėti darbinti pinigai.

Tad šiandien, tik po naujų metų, turite puikų pasirinkimą. Galite susikaupti ir pradėti nuosekliai investuoti po 50, 100 ar 300 (ar daugiau) eurų. Taip pradėti ugdytis finansinę atsakomybę, kaupti ateičiai ir po 20 metų džiaugtis 100–300 tūkstančių eurų sąskaitoje. Kurie galimai generuos tarp 8 ir 30 tūkstančių eurų pajamų kiekvienais metais.

Arba galite ir toliau taškyti visus pinigus bei visą likusį gyvenimą verkti, kad nėra už ką gyventi. Pasirinkimas jūsų.