Tokių ir panašių laiškų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba gauna dažniausiai bent vieną per dieną. Nors atlyginimų mokėjimų vokeliuose atvejų, lyginant su situacija prieš 10 metų, mažėja, kai kurie verslininkai vis dar galvoja, kad įstatymai jiems negalioja. Džiugu, kad darbuotojams nebetinka tokia padėtis, ir jie supranta, kad darbdavys, mokėdamas atlyginimą vokelyje, juos skriaudžia.

Šiuo konkrečiu atveju oficialūs atlyginimai išmokami banko pavedimu kiekvieno mėnesio 15 dieną, o po 15 dienos bendrovės direktorius atveža pinigus grynais, kuriuos išdalina kiekvienam darbuotojui, priklausomai nuo išdirbtų valandų skaičiaus. Išdirbtos valandos žymimos neoficialioje buhalterijoje, naudojant visiems darbuotojams matomo Google disko funkciją. Dauguma įmonės darbuotojų uždirba 1 000 eur ir daugiau, tačiau oficialiai išmokamo atlyginimo dalis tesiekia 600 eur.

Kas įvyksta po to? Jeigu darbuotojas suserga, jo ligos pašalpa skaičiuojama nuo tų 600 eur. Jeigu jis nori išeiti atostogų, jo atostoginiai taip pat skaičiuojami nuo mažesnės algos. Spėkite ar tokiems asmenims bankai išduos paskolą naujam butui ar automobiliui įsigyti? Juk turimų pajamų „popieriuje“ tam paprasčiausiai nepakaks.

Jeigu pažiūrėtume plačiau, tas pats įmonės direktorius apgaudinėja ne tik savo darbuotojus, bet ir visą valstybę, net savo tėvus pensininkus. Juk mokant mažesnius mokesčius nuo dirbtinai sumažintos įmonės apyvartos nesurenkami pinigai į valstybės biudžetą, iš kurių nepavyks mokėti didesnių pensijų, atlyginimų mokytojams, gydytojams, gaisrininkams, kitiems biudžetinio sektoriaus darbuotojams, per metus bus išasfaltuojama mažiau kelių, pastatoma mažiau mokyklų ir darželių, prasčiau aprūpinamos šalies poliklinikos ir ligoninės, bibliotekoms bus nupirkta mažiau knygų, išmokama mažiau socialinės paramos ir t. t.

Įdomu tai, jog mūsų minimos bendrovės vadovas toliau laikosi „vokelių politikos“ ir apgaudinėja valstybę bei savo darbuotojus. Oficialiai gaunamą atlyginimą nuo praėjusių metų jis padidino apie 100 eurų, nors, kaip teigia įmonės darbuotojai, turi visas galimybes mokėti oficialias algas, kadangi įmonė gerai žinoma rinkoje.

Ką gi, neilgam, nes tokiais atvejais įmonės vadovams tenka ne tik atsakyti už savo veiksmus pagal Baudžiamąjį kodeksą, bet ir atlyginti valstybei padarytą žalą. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba užtikrins, kad tai būtų padaryta.