Savaitės naujienų apžvalgoje – balsavimas dėl Viktoro Pranckiečio pašalinimo iš Seimo pirmininko posto, atmestas naujas transporto priemonių taršos mokestis ir apie Verygos viršyti įgaliojimai bei kompetencija.

Čia Alytus. Miestas, kurio ženklą „Myliu“, sukurtą brolių Gataveckų, dabar reikia keisti į sudėliotą iš padangų, štai taip arba tiesiog į „Smilkstu“, nes miestas iš tikrųjų pastarosiomis dienomis yra gataveckas.

Lietuvių kalboje terminas gataveckas, iki šiol reiškęs žmogų, kuriam daugiau pilti nebereikia – „kaip jis? Oi, visiškas gataveckas!“ – dabar virto terminu, reiškiančių žmogų, kuris Alytuje prisikvėpavo kietųjų detalių.

Alytaus gaisro chronologija kaip Šekspyro tragedija atskleidžia mūsų institucijų nesusikalbėjimą ir ministrų neįgalumą, dzūkišką žmonių užsispyrimą ir bendrą įspūdį, kai niekas nežino, ką daryti.

Čia mes, žinoma, ne apie ugniagesius. Jie realiai vieninteliai žino, ką daro. Ir tuo pačiu netikėtai iš po pilko regiono mero kostiumo išsiveržia SuperCesiulis su triko.

Pereikime drauge per visus įvykius ir stabtelkime ties įdomiausiais momentais.

Gaisras padangų saugykloje „Ekologistika“ prasidėjo trečiadienio naktį. Šiaip simboliška, kai ekologinę katastrofą sukelia įmonė pavadinimu „Ekologistika“. Galėtų vadintis „Ekodūmas“. Ai, pala, čia veiperių parduotuvės pavadinimas.

Ketvirtadienį ryte Alytaus meras Nerijus Cesiulis sako, kad gaisras užgesintas, vietinė ekstremalių situacijų komisija nusprendžia, kad nieko čia nereikia uždarinėti, viskas normaliai, respiratorių irgi nereikia dalinti, nei čia buvo nei čia ką, kad truputis dūmų kam nors pakenktų.

Aplinkos ministras Mažeika žada kreiptis į prokuratūrą, tada savo nuomonę pareiškia keturios ekspertinės organizacijos. Aplinkos apsaugos agentūra sako, kad kietųjų dalelių koncentracija padidėjo trigubai, nėr gerai, Alytaus visuomenės sveikatos biuras sako, jog Miklusėnuose, kur šalia Alytaus, bišk dvok, kvapas yra, bet nėra taip, kad jau sunku kvėpuoti. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (taip, čia dvi skirtingos organizacijos su skirtingais biudžetais ir viską) pateikia rekomendacijas žmonėms, ką reikia daryti, kai padangos dega.

Užsienio literatūrą skaitė. Sakykit tiesiai – „Simpsonus“ žiūrėjot. Bet kodėl redaguoti reikėjo Panevėžyje man klausimas. Dar klausimas – o kas būtų, jeigu ir ugniagesiai nebūtų žinoję, ką daryti, kai dega padangos. Sulekia tada viršininkas, googlina, parsisiunčia PDF ir skaito užsienio literatūrą.

O iš užsienio literatūros pateikta rekomendacija buvo epinė – pasišalinti iš gaisro teritorijos, pageidautina priešvėjine kryptimi. Kalbant paprastai: pas tave gaisras? Tai eik ten, iš kur vėjas pučia. Kažkodėl kai šachtos dega, tai centras rekomendacijų neduoda.

Beje, labai smagu skaityti Alytaus visuomenės sveikatos biuro interneto puslapį. Kai mieste vyksta ekologinė katastrofa, jie trumpai informuoja, kad grėsmės nėra, o tada rašo apie emocijų medį ir kaip išvengti plokščiapadystės. Šiaip čia gerai, nes plokščiapadžiams labai sunku bėgti nuo gaisro priešvėjine kryptimi. Ir dar praneša, kad šią savaitę mankštos Alytuje nevyks. Kodėl – nerašoma. Gal todėl, kad miestui gataveckas pareina? Ir labai sunku daryti mankštą, kai veidas dūmuose, o gerklėj kancerogeninės dalelės, nemanot?

Ketvirtadienį meras sako, kad gaisras pažabotas iki penktadienio bus ok. Bet meras bent jau yra laužavietėje, tfu, tai yra gaisravietėje, mūsų bebaimiai valdžios lyderiai tyli. Vietinė komisija renkasi tartis. Ugniagesiai gesina.

Ateina penktadienis – ne visai ok. Meras sako, kad ugnis nebeplinta, gaisras gesinamas lokaliai ir apskritai kalbėdamas atrodo kaip Cesiulis on speed.

Tada prasideda cirkai. Ekstremaliųjų situacijų komisijos narys Česynas sako, kad ką tik grįžo, viskas gerėja, dūmai jau nebe juodi, o balti ir jo nuomone tai geras ženklas. Specialistai sako, pons Česynai, blyn, čia ne kardinolų konklava, čia gaisras ir balti dūmai yra nuodingesni.

Žmonės skundžiasi, kad dūmai eina į miestą, meras sako, kad nuo miesto ir gal tiesiog kažkas pečių užsikūrė. Žmonės pradeda dėti į internetą va čia tiesiog akyse nugaišusių zuikių nuotraukas. Iš dangaus pradeda kristi paukščiai. Aplinkos apsaugos agentūra sako, kad padidėjusio užterštumo nėra.