Čia tik sumauto padangų utilizavimo fabrikėlio gaisras, o kas būtų tada, jei kelios Rusijos divizijos peržengtų Lietuvos sieną, ir dega jau ne padangos, o Pagėgiai, Marijampolė, Kaunas? Arba sprogo rusiškas Astravo atominės jėgainės reaktorius?

Pabandom įsivaizduoti, ką turim?

Rusijos tankų kolonoms trimis kryptimis pervažiavus Lietuvos sienas, Prezidentas prieš išskrisdamas į Naująją Zelandiją su oficialiu vizitu Frankfurto oro uoste surengė trumpą spaudos konferenciją. Šalies vadovas pažadėjo atidžiai stebėti situaciją iš Velingtono. Kariuomenės vadui priminė, kad jam derėtų pasirūpinti, jog kareiviai rytais laiku gautų kavos, o tėvams – kad vaikai neitų į lauką žaisti.

Maždaug tuo metu delfi.lt pranešė, kad vienas „iskanderas“ pataikė į Šiaulių bažnyčią. Degė miesto centras. Rusų „Grad“ raketos kvadratiniu lizdiniu būdu retindamos Jonavą ieškojo Ruklos kareivinių.

Premjeras, kaip ir buvo planuota, susitiko su popiežiaus nuncijum ir maloniai pasišnekučiavo apie neseną savo vizitą Vatikane. Po to pietavo su Dalai Lama ir išklausė jo minčių apie nesmurtinį pasipriešinimą.

Rusijos tankų kolonoms trimis kryptimis pervažiavus Lietuvos sienas, Prezidentas prieš išskrisdamas į Naująją Zelandiją su oficialiu vizitu Frankfurto oro uoste surengė trumpą spaudos konferenciją. Šalies vadovas pažadėjo atidžiai stebėti situaciją iš Velingtono. Kariuomenės vadui priminė, kad jam derėtų pasirūpinti, jog kareiviai rytais laiku gautų kavos, o tėvams – kad vaikai neitų į lauką žaisti.
Rimvydas Valatka

Seime vyko 69-asis balsavimas dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku. Prieš pat balsavimą Seimo daugumos lyderis Karbauskis jį apspitusiems žurnalistams užsidegęs pasakojo, kad opozicija 100 proc. absoliučiai neteisėtai turi daugumą Seimo valdyboje, o Pranckietis yra tikrasis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų narys nuo 1959-ųjų Šiurpnakčio, kaip siūlo sakyti VLKK.

Po 69-ą kartą nepavykusio bandymo nuversti Pranckietį Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė profesionaliai nustatė, kad balsų skaičiavimo komisijos narys Varžgalys avėjo skirtingų spalvų kojines, o Varkalio viena kelnių kiška buvo pusmetriu trumpesnė už kitą. Kuo remiantis balsavimas dėl Seimo pirmininko atleidimo buvo paskelbtas neteisėtu.

Vėlų pirmosios karo dienos vakarą išplėstiniame valdančiosios daugumos posėdyje Kirkilas, papsėdamas pypkutę, inteligentiškai aiškino premjerui, kad, neįvykdžius svarbiausio šiuo metu valstybei jo reikalavimo dar 10 eurų padidinti vaiko pinigus, Bebrų socialdemokratinio darbo frakcija paliks valdančiąją daugumą.

Tuo metu, kai Kirkilas inteligentiškai šantažavo premjerą, kampe rusiškai keikėsi Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas. Kirkilui baigus kalbą, Gaižauskas ėmė staugti ant buvusio savo viršininko, kad su tokiu biudžetu ir tokiu premjeru valstiečiai rinkimus jau prašiko. Akademikas Jovaiša jam aistringai pritarė.

Per įjungtą Seimo radiją drebančiu balsu pranešė, kad viena Rusijos kariuomenės kolona įsirengė stovyklą Gariūnuose, kita supa Klaipėdą, o Šančiuose privačius namus plėšia girti Dono kazokai ir Pskovo divizijos desantininkai. Po to radijas kurį laiką traškėjo. Tuo metu valdančioji dauguma riejosi dėl taršos mokesčio.

Tada pasigirdo mielas vidaus reikalų ministrės balsas. Skaitydama iš lapelio ministrė informavo, kad priešas sustabdytas ties Norviliškių ir Suvalkų trikampio linija. Be to, rusams nepavyko įveikti premjero statomos estakados purvynės šalia Rusnės. Rusai neva tai įstrigę ir ties Pagėgiais, kur vienas iš brolių Komskių palaikė puolantį priešą mūsų pasieniečiais, todėl atidengė uraganinę ugnį į priešo šunis.

Paskui Tamašunienė laisvai papasakojo, kad tolesnis vadovavimas pasipriešinimui – kas yra savaime suprantama – pavedamas Šalčininkų r. merui Palevičiui ir Klaipėdos vicemerui Cesiuliui (meras tuo metu triūba grojo „Tautišką giesmę“ prieš „Neptūno“ rungtynes su „Lietkabeliu“, o gal ir Odesos džiazo festivalyje).

Per įjungtą Seimo radiją drebančiu balsu pranešė, kad viena Rusijos kariuomenės kolonų įsirengė stovyklą Gariūnuose, kita supa Klaipėdą, o Šančiuose privačius namus plėšia girti Dono kazokai ir Pskovo divizijos desantininkai. Po to radijas kurį laiką traškėjo. Tuo metu valdančioji dauguma riejosi dėl taršos mokesčio.
Rimvydas Valatka

Ginti Kauną ministrė nurodžiusi vienam iš Matijošaičio sūnų. Kauno meras tuo metu po sunkių dienos darbų ilsėjosi savo naujojoje paauksuotoje užmiesčio rezidencijoje. Su šypsenėle audė jam patikusią mintį, kad dabar galės teikti Kauno r. prijungimo prie Kauno planą pačiam Putinui.

Tuo metu, kai Tamašunienė regimai kalbėjosi su Šiurpnakčio dvasiomis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užgriuvo miestų merus, kurie tiekė maistą kariuomenei ir padėjo įrengti kelias lauko ligonines sužeistiems Lietuvos kariams, savanoriams ir šauliams gydyti.

Įvertinus prastą sanitarinę būklę, kelios karo lauko ligoninės čia pat buvo skubiai uždarytos ir užanstpauduotos. Merus užgriuvo nemalonūs klausimai – kas tiekia maistą ir tvarsčius kariuomenei? ar turite maisto gamybos licenciją? O kur leidimai vežioti maistą atvirame kėbule?

Viešųjų pirkimų tarnyba greitai nustatė, kad kariuomenės maitinimas, kaip ir sunkioji technika apkasams kasti buvo mobilizuota be viešųjų konkursų, į ką čia pat reagavo karo meto sąlygomis parengti veikti STT spec. būriai.

STT agentai surengė kratas keliose pafrontės savivaldybėse. Buvo suimti ir areštinėse be langų uždaryti keli merai, įskaitant Alytaus, bei prie to prisidėję privačių bendrovių direktoriai. Visi jie pažeidė Viešųjų pirkimų tarnybos įstatymą, taip pat sanitarinius ir kitus paragrafus, savavališkai tiekdami kariuomenei maistą ir padėdami kasti apkasus bei statyti gynybinius įtvirtinimus.

STT kaukių šou tiesiogiai transliavo visos televizijos ir naujienų portalai. STT vadas gyrėsi sudavęs smūgį korupcijai ir verslui, kuriam dirbti esą tiesiog niekinga. Politologai ir apžvalgininkai tai čia pat aptarė.

Nevyriausybininkai, regis, tai buvo kažkurie žalieji, neliko nuošaly. Surengė mitingą prie Generalinio štabo. Protestuotojai laikė žalius plakatus „Ne karui Punios šile ir Labanoro girioj!“. Savo nelaimei mūsų artileristai, žiebę iš vokiškų savaeigių haubicų, vienoje sengirių sudubasino rusų „Grad“ divizioną, o drauge su priešo mašinomis išdegė ir keli sengirės kvartalai.

Viešųjų pirkimų tarnyba greitai nustatė, kad kariuomenės maitinimas, kaip ir sunkioji technika apkasams kasti buvo mobilizuota be viešųjų konkursų, į ką čia pat reagavo karo meto sąlygomis parengti veikti STT spec. būriai.
Rimvydas Valatka

„Panorama“ išsamiu reportažu informavo apie Prezidento vizitą N. Zelandijoje. Prezidentas pasigyrė pakvietęs investuoti naujazelandiečių verslą į Vilkyškių pieninės pieno miltų fabriką Tauragėje. Fabrikas Rusijos artlerijos tuo metu jau buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus.

Paskui pakilus anonsą skaitančio Žiedo balsas paskelbė, kad „Dienos temoje“ svečiuosis Kultūros komiteto pirmininkas. Su juo bus kalbama apie tai, kad Jakilaičiui kajuk, rusiška salietra valdo, o LŽVS laimės 69-us rinkimus iš eilės. Net Karbauskio karvei juk yra aišku, kad rusai uždraus konservatorius, liberalus, visokius tapinus, o gal ir Palucko socialdemokratus.

Bet vos tik ekrane pasirodė Češyro katino šypsena nušpakliuotas Pirminyko veidas, visi televizoriai šalyje tik cvaktelėjo ir paniro į juodą tamsą. Keli rusus sekę drąsūs paaugliai matė, kaip rusų desantininkai virš Gedimino bokšto iškelia savo vėliavą, o nuimtą mūsų trispalvę suplėšo ir, matyt, kad būtų krūčiau, žvengdami apsivynioja kojas. Vietoj autų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1195)