Būtent tėvynės meilės skatinami patriotai stumia mus į priekį, sakė Nausėda. Dar pridūrė, kad jam jokių abejonių nekyla, jog tauta, kuri puoselėja savo tautinę tapatybę, gali netgi geriau tai daryti būdama pasaulio sudėtine dalimi, reikia tik savęs neišbarstyti.

Kaip tuomet neišbarstyti daugiau kaip 200 000 Lietuvos lenkų, kiek mažiau mūsų rusėnų ir rusų, netgi totorių su karaimais, o juk ir žydas vienas kitas dar liko, vienas Prezidentas težino. Visa kita kažkur jau girdėta. Deutschland über alles! America first. Ir nusišvilpt ant tos klimato kaitos, jei tik mano korporacijos uždirbs daugiau.

Kai akis aptraukia melsvas pasipūtimo dūmelis, kam čia prisiminti tai, kuo baigėsi XX a. pradžioje kilęs pasaulinis patriotų paradas tokioms tautoms, kaip žydai, lenkai, lietuviai, latviai, vengrai, estai, o ir tiems patiems vokiečiams?

Šūkis „Lietuva – aukščiau visko!“ gali skambėti magiškai net ir blaiviai mąstantiems žmonėms. Ypač naiviai manantiems, kad tai – sudėtinė šūkio „Visų šalių patriotai, vienykitės!“ sudėtinė dalis. Gražus melu grįsto šūkio „Visų šalių proletarai, vienykitės!“ perdirbinys.

Tikrovė yra bjauresnė. Kai patriotizmai ima lipti vienas per kitą, tokie patriotizmai kaip lietuvių ar kitų mažesniųjų tautų, atsiduria nuošalėje, ir tai dar yra ne pati baisiausia vieta.

1940–1988 m., kai pasaulis Günterio Grasso romano „Skardinis būgnelis“ herojaus Oskaro Macerato būgno ritmu tratėjo bombų išdaužytu patriotizmų ir nacionalizmų vieškeliu, lietuviams patriotams nebepriklausė ne tik pasaulis, bet ir sava žemė, privati nuosavybė ir netgi gyvybė.

Lietuviai patriotai, jei tik nespėjo pasitraukti nuo Raudonosios armijos į Vakarus, galėjo tik žūti susisprogdindami granata partizanų bunkeryje, žiauriai kankinami NKVD budelių galėjo išduoti ginklo brolius, būti ištremti į Sibirą ar mirti sovietų konclageriuose. Nuo išsekimo ar per kalinių sukilimą.

Per tą pasaulinį patriotizmų paradą lietuviai patriotai dar galėjo būti paimti į Raudonąją armiją ir eiti žudyti vengrų, čekų ar afganistaniečių. Kiek anksčiau dar galėjo tapti žydšaudžiais savisaugos batalionuose, vizuoti žydų suvarymą į getus ir nužudytųjų turto išparceliavimą. Arba tapti gelbėtojais. Bet tokių buvo klaiki mažuma, ir jų kelias taip pat vedė į gestapo kartuves arba NKVD Sibirą.

Vėliau geriausiu atveju galėjo parašyti apysaką „Pušis, kuri juokėsi“, puoselėti tautinę kultūrą liaudies dainų ir šokių ansambliuose, šiek tiek vystyti pagonybę, virtuvėje pašnibždomis pasakoti anekdotus apie Brežnevą, o po to įskųsti savo artimą saugumui. Už tai, kad anekdotų klausėsi. O kai kurie dar vėliau ir aiškinti, kad „ir tada Lietuvai dirbome“. Kitas variantas – buvau vidinėje rezistencijoje.

Apsaugok, Viešpatie, mus nuo pikto. Ir tokio pasaulio net ir dalinio pasikartojimo.

Kai akis aptraukia melsvas pasipūtimo dūmelis, kam čia prisiminti tai, kuo baigėsi XX a. pradžioje kilęs pasaulinis patriotų paradas tokioms tautoms, kaip žydai, lenkai, lietuviai, latviai, vengrai, estai ir tiems patiems vokiečiams?
R.Valatka

Jei pasaulis, kaip prognozuoja Trumpas ir Nausėda, jau netrukus priklausys nebe šiaip žmonėms, o tik atskirų valstybių patriotams, tai galima neabejoti, jog gali greitai ateiti metas, kai didvalstybių patriotams bus nusispjauti į žmogaus teises, ypač jei tie žmonės yra tik mažų valstybių patriotai. Arba kokie ukrainiečiai, kurių laisvę juk galima paaukoti vardan to, kad galingųjų valstybių patriotai galėtų daryti naudingą gešeftą su „Krymnaš“ patriotu Putinu.

O kadangi dėl klimato kaitos ir žmonių skaičiaus nevaldomo augimo žemėje smarkiai mažėjant išteklių jau netrukus gali prasidėti karai ne tik dėl naftos, bet ir dėl vandens laukų, gali paaiškėti, kad šūkis „Lietuva – aukščiau visko!“ tebuvo tik laikina priebėga tokiems politikams, kurie nieko daugiau savo galvose tautai nesuranda, kaip tik nesveikai apipelijusią nacionalizmo kriaukšlę.

Rusija pati sau – visada aukščiau visko. Jei ir Vokietija vėl bus aukščiau visko, ir Lenkija, ir net Jungtinės Valstijos, tai nereikėtų atmesti ir tokios galimybės, kad šūkis „Lietuva – aukščiau visko!“ dar mūsų akyse gali būti nuplėštas nuo Daukanto aikštės rūmų sienos ir čia pat dar didesnėmis raidėmis atsiras šūkis kita kalba. Su dar didesnio patriotizmo pašlovinimu. Kaip ne kartą per pastarąjį šimtą metų buvo nutikę.

O kol pasaulinis patriotų paradas tiek Vakaruose, tiek Lietuvoje tik renkasi, svaiginamės seniai patikrintais būdais. Vilniuje surengtas girtų vairuotojų paradas. Šeštadienio naktį policija pagavo rekordinį neblaivių šoferių kiekį – 16. Realybė šaiposi iš kolchozinio draudimų režimo menamų laimėjimų kovoje su girtavimu, iš alkoholio ministro ir tokių jo foloverių kaip konservatorius Majauskas.

Po #MeToo negandų atsigavęs Majauskas šiuo metu smaginasi saugesniuose draudimų laukuose. Bando perspjauti Verygą su Karbauskiu. Kuriam ne tik draudimai – tautiniai kostiumai su čempėm, fortepijonas Seime, net pagonių atnašavimai ant Naisių kalnelio nebeteikia džiaugsmo.

Panašu, Karbauskis, skirtingai nuo prezidentų, bus patėmijęs, kad pasaulis priklausys tik tiems, kam priklausys Seimo pirmininko kėdė. Vardan tos kėdės vargšas Kultūros komiteto pirmininkas buvo gatavas atiduoti ją net tokiems priešams kaip liberalai.

Kol Pranckietis Seimo pirmininko kabinete pučiasi kaip ridikas lysvėj, Karbauskis smaginasi grasindamas mums naujais mokesčiais. Negi prapulti paskutiniems metams iki rinkimų?

O kadangi dėl klimato kaitos ir žmonių skaičiaus nevaldomo augimo žemėje smarkiai mažėjant išteklių jau netrukus gali prasidėti karai ne tik dėl naftos, bet ir dėl vandens laukų, gali paaiškėti, kad šūkis „Lietuva – aukščiau visko!“ tebuvo tik labai laikina priebėga tokiems politikams, kurie nieko daugiau savo galvose tautoms nesuranda, kaip tik pavojingai apipelijusią nacionalizmo kriaukšlę.
R.Valatka

Bankams – mokestis. Prekybos centrams – mokestis. Kas mums iš to? Mums – brangesnės bankų paslaugos ir brangesni maisto produktai. Raudonoji patriotų fronto linija, nuo kurios lietuviams patriotams apsimokės važiuoti į Lenkiją apsipirkti, bus perkelta dar 10-15 km į krašto gilumą. Nes bankai ir prekybos centrai iš ko gyvena? Mūsų išlaidos – jų pajamos, ir atvirkščiai.

Bet pernai valstiečiai žadėjo, kad nežmoniškai fantastiška mokesčių reforma „Milijardas milijonui“ bus paskutinė? Smagintis ir svaigintis yra žmogiška. Tai ir valstiečiams kažkaip juk reikia. Štai ir grasina, kad neapmokestinamasis minimumas nebemažės taip, kaip pažadėta, o dar ir GPM mokestį kai kam padidins iki 32 proc.

Valdžios nuošalėje stypsantis Skvernelis apgailestauja tik dėl to, kad šitaip prasuktus pinigus galima bus išdalyti tik 2021 m. O Seimo rinkimai tai kitąmet. Beje, valdžiai nėra jokios bėdos, kad bankų paslaugos ir maisto produktai jums dėl naujų mokesčių pabrangs. Valdžiai nuo to kapsės daugiau PVM ir kitų mokesčių.

O kol Nausėdos patriotų gerovės valstybė vis dar skendi neaiškios ateities ūkuose, pinigai įprastu upeliu čiurlena saviems patriotams.
R.Valatka

O kol Nausėdos patriotų gerovės valstybė vis dar skendi neaiškios ateities ūkuose, pinigai įprastu upeliu čiurlena saviems patriotams.

Seimo valstiečio Smirnovo žmonos šaraškėms skirta arti 400 tūkst. eurų. Bet užteko sporto pinigų ir saviškių autobusų stotims. O kad sportas neliktų be tėviško valdžios rūpesčio, priims įstatymą, kuris įpareigos Futbolo federaciją rinktinės rungtynių metu vaikyti iš medžių jos patriotus.

Per aspera ad astra! Per kančias – visi į pasaulinį patriotų rojų! Ir tikrai juk ne tai šešiolikmetei Gretai kalbėti apie pasaulio ateitį, ką?