„Valstiečiai“ Žemės ūkio ministerijos perkėlimą į Kauną deklaravo dar rinkiminės kampanijos į Lietuvos Respublikos Seimą metu. Jau tuo metu susidarė įspūdis, jog šis dabartinių valdančiųjų pažadas ne formali deklaracija, o giliai siekiantis sandėris su Kauno miesto meru ir jo rinkėjais. Koks gi kaunietis nenorės, kad buvusioje laikinojoje sostinėje suplevėsuotų vėliava prie vienos iš svarbiausių šalies ministerijų?

Manau, šis sandėris pasiteisino su kaupu: „valstiečių“ kandidatai į Seimo narius laimėjo rinkimus beveik visose Kauno miesto rinkiminėse apygardose. Tai buvo pirmas kartas , kai po daugelio metų rinkimus Kaune pralaimėjo konservatoriai. Tačiau ar laimėjo Lietuva? Vis dar tikėjausi, kad Seimo dauguma ir premjeras atsisakys ministerijos perkėlimo į Kauną, tačiau, matomai, Kauno valdžia reikalauja įvykdyti savo įsipareigojimus už gautus mandatus Kaune, nes artėja nauji parlamento rinkimai.

Suprantama, jog neįvykdžius duoto pažado, beveik neabejoju, rinkimų rezultatai Kaune „valstiečiams“ būtų prasti. Tačiau ir patiems valstiečiams nereikėtų būti užtikrintais, jog būsimuosiuose rinkimuose juos parems Kauno miesto vadovai ir už juos balsuos kauniečiai, nes kita politinė jėga gali pažadėti perkelti į Kauną ne tik Žemės ūkio ministeriją, bet ir, tarkime, Susisiekimo ministeriją.

Keisčiausia tai, kad visi, net ir opozicija bei Vilniaus miesto savivaldybės vadovai, matydami beprasmį ir valstybei brangiai kainuojantį Žemės ūkio ministerijos jau prasidėjusį perkėlimą į Kauną, tyli. Vienintelis Respublikos Prezidentas, kuris yra nesupančiotas partiniais saitais, nepritaria tokiam žingsniui.

Galima būti suprasti, jei valdantieji nuspręstų, kaip buvo žadėję, visas ministerijas sukelti į vieną pastatą, tai būtų naudinga visomis prasmėmis: palengvėtų Vyriausybės valdymas, sumažėtų aptarnaujantis ministerijas personalas, pardavus ministerijų pastatus, kurie yra prestižinėse Vilniaus miesto vietose, ženkliai pasipildytų ir valstybės biudžetas. Tokio veiksmo prasmingumą jau įrodė buvęs Vilniaus miesto meras A. Zuokas, kurio iniciatyva visos miesto savivaldybės įstaigos dirba viename pastate.

Tuo tarpu Žemės ūkio ministerijos perkėlimas nepasiteisina jokiomis prasmėmis, nes jau šiandien daug kvalifikuotų darbuotojų palieka ministeriją, nenorėdami persikelti į Kauną, neabejotinai ministerijos persikėlimo išlaidos, kurias naujasis ministras nusprendė paskaičiuoti , bus ženklios, iškils Vyriausybės valdymo nepatogumai, nepatogumai kitų miestų valdininkams ir žmonėms, įpratusiems važiuoti į sostinę ir vienu metu spręsti klausimus ne tik Žemės ūkio ministerijoje, bet ir kitose šalies valstybinėse institucijose.

Galima pratęsti kone iki begalybės neperkėlimo ministerijos į Kauną prioritetus, tačiau iki šios dienos neišgirdau nė vieno privalomumo, kodėl valstybei naudinga perkelti ministeriją į Kauną. Nebent tik tai, kad Kaune yra Žemės ūkio rūmai.

Vilnius yra Lietuvos sostinė, kurią iš bet kurios šalies vietos galima pasiekti ne daugiau kaip per tris valandas. Gerbkime savo sostinę, kurią taip sunkiai atgavome.