Skaitant publikacijas, mano šeimos, draugų, artimųjų, savivaldybės darbuotojų ir visuomenės akyse sistemingai ir sąmoningai siekiama formuoti melagingą, žeminančią mano garbę ir orumą, menkinančią mano reputaciją, žinią, kad LKPB raštą, kuriuo buvo bankų prašoma pateikti informaciją apie tai, ar jame minimi asmenys nėra paėmę paskolų bei tai, kad kai kurie jame minimi asmenys (konkrečiu atveju R. Pašakinsko pavardė nebuvo nurodyta) yra įtariami nusikalstamų veikų įvykdymu ar teisiami už sukčiavimą, pasirašiau galimai už kyšį ar neva taip pagelbėjau nusikalstamoms grupuotėms.

Atsižvelgiant į tai, kad atitinkamas publikacijas be mano išsakytų argumentų bei be jokios objektyvios informacijos nuolat platina vienas dienraštis, o vėliau šia informacija dalinamasi socialiniuose tinkluose, matau tikslinga visuomenę supažindinti su tikrąja šios situacijos puse.

Visų pirma, pažymėtina, kad R. Pašakinskas ne kartą kreipėsi į teisėsaugos institucijas, dėstydamas savo prielaidas, išvedžiojimus ir ieškodamas kaltininkų dėl neva sužlugdyto verslo, piktnaudžiavo savo teisėmis siekdamas visomis įmanomomis priemonėmis vilkinti senaties terminus, tačiau visi jo inicijuoti teisminiai procesai baigėsi nesėkme.

Teismai ne kartą aiškiai ir nedviprasmiškai pasisakė, kad tarp LKPB rašto išsiuntimo bankams ir R. Pašakinsko galimybės gauti kreditus nėra jokio priežastinio ryšio. Teismai taip pat vienareikšmiškai konstatavo, kad nėra ne tik jokių rašytinių įrodymų dėl R. Pašakinsko kreipimosi į bankus dėl kredito suteikimo, bet ir pačių bankų sprendimų nesuteikti kreditą, jei toks sprendimas ir būtų priimtas. Akivaizdu, kad R. Pašakinskas ar jo valdomi juridiniai asmenys į kredito įstaigas nustatyta tvarka net nesikreipė.

Be to, iš esmės nustatyta ir tai, kad į teismus R. Pašakinskas kreipėsi kaip fizinis asmuo, nors nurodomą žalą skaičiavo pagal kelių bendrovių pelno vidurkį. Kitaip tariant, R. Pašakinskas savo fizinį asmenį sutapatino su juridiniu asmeniu, o tai nėra galima situacija pagal Lietuvos teisės aktus.

Tai, kad LKPB raštas neturėjo jokios įtakos verslo žlugimui dar 2016 metais nurodė ir Generalinė prokuratūra, informuodama, kad be LKPB rašte įvardintų bankų, Lietuvoje dar yra 67 kreditus išduodantys subjektai, kuriems raštas nebuvo siunčiamas, o pagal sutartinius pajų pirkimo įsipareigojimus už juos atitinkama žemės ūkio bendrovė, bet ne pats R. Pašakinskas turėjo atsiskaityti kur kas anksčiau, negu buvo pateiktas nuolat minimas LKPB raštas.

Įvairių teisinių procesų metu išaiškėjo ir tai, kad bendrovės finansinė būklė, kurią neva sužlugdė LKPB siųstas raštas, dar iki jo išsiuntimo buvo itin prasta. Ji buvo skolinga daugybei kreditorių ir mokesčių administratoriui. Be to, teismuose įvardinta, kad tuo metu vyko ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamojo kodekso 24 str. 6 d. ir 184 str. 2 d. dėl padėjimo iššvaistyti žemės ūkio bendrovei priklausiusio didelės vertės turto.

Teismai pasisako ir tai, kad vykdydamas tyrimą LKPB darbuotojas ne tik galėjo, bet tiesiog privalėjo nustatyta tvarka kreiptis į bankus dėl informacijos gavimo, ir tai buvo įprasta darbo tvarka vertinat galimas pinigų plovimo rizikas, nes tyrimas buvo vykdomas dėl svetimo turto užgrobimo naudojant nusikalstamų grupuočių lėšas.

Taigi, akivaizdu, kad faktiniai duomenys, kurie susiję su LKPB pažyma, yra visiškai kitokie, tačiau tai niekaip nesustabdo šmeižikų ir melaginga informacija skleidžiama toliau.

Šių metų pradžioje, prieš tiesioginius mero rinkimus, šią istoriją prisiminė ir dėl verslininko žlugimo kaltinimus man metė, žinomai melaginga informacija SMS žinute dalinosi vienas joniškietis. Kreipiausi į Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūrą. Ikiteisminis tyrimas baigtas, byla perduota teismui. Kas jis? Manau, joniškiečiai puikiai atsimena asmenį, kuris prieš 29 metus, mano nuomone, sovietiniais (sadistiniais) metodais, mirtinai nukankino jauną joniškietį. Nors už tą žiaurų nusikaltimą jis bausmę atliko kalėjime, tačiau tokiais atvejais bendražmogiška kaltė niekur nedingsta.

Negaliu nekreipti dėmesio, kai mane toks žmogus šmeižia, nes visada didžiuojuosi, kad gražiausius ir brandžiausius savo jaunystės metus paskyriau kovai su organizuotu nusikalstamumu, kad mano pastangos ir darbas buvo įvertinti Riterio kryžiumi, kuriuo buvau apdovanotas Prezidento V. Adamkaus dekretu „Už nuopelnus Lietuvai“. Kadangi gyvename teisinėje valstybėje, kur teisingumas vykdomas ne kumščiais mojuojant ar leidžiant paskalas, kreipiausi į teisėsaugos institucijas.

Labai norėčiau, kad susiskaldymas ir susipriešinimas, kuris niekur neveda, Joniškio krašte vieną kartą baigtųsi, tačiau užuot rimtai dirbęs, nuolat turiu aiškintis, kuo prisidėjau prie dinozaurų išnykimo, antrojo ledynmečio ar „Titaniko“ nuskendimo.

Savo garbę ir orumą ginsiu visomis teisinėmis priemonėmis, o dėl periodiškai pasirodančių melagingų publikacijų visuomet reaguosiu teisinėmis priemonėmis. Lauksiu paskleistos melagingos informacijos paneigimo.