Už 45 kilometrų nuo čia esantis Astravo AE reaktorius bus užpildytas branduoliniu kuru jau po trijų mėnesių. Tai padarys „Rosatom“ korporacija, kuri neseniai Severodvinske susprogdino branduolinę raketą. Žuvo keletas žmonių, dėl radiacijos dabar iškeldinami netoli esantys kaimai, o gyventojai perka jodą iš vaistinių. Ar matėte serialą „Černobylis“?

Astravo AE nėra A. Lukašenkos projektas. Tai – V. Putino projektas, kuris pastaraisiais metais gąsdina pasaulį branduoline apokalipse. Jei dar nekraupstate nuo tokio projekto, tai jau galite pradėti.

Čia kalbama ne tik apie energiją. Tai yra strateginis Rusijos generalinio štabo sumanymas – pastatyti branduolinę elektrinę prie sienos su ES, arčiau Kaliningrado, tikėtino puolimo prieš Europos Sąjungą kryptimi. Siekiama užkirsti kelią Lietuvos, Latvijos ir Estijos energijos tinklų sinchronizavimui su ES tinklais, taip pat siekiama sukurti branduolinę grėsmę šioje geografinėje kryžkelėje.

Dabar pažiūrėkime, kas per vieta yra Astravas.

1990-aisiais Maskvos įsakymu SSSR ekonominiams poreikiams tenkinti Baltarusijoje rengtasi statyti atominę elektrinę, BSSR Mokslų akademija įvertino 70 galimų statybos vietų. Žymiausi akademikai pasirašė po tyrimo rezultatais. Rezultatai gi buvo tokie: blogiausia vieta atominei elektrinei statyti yra Astravas. Jis stovi ant žemės plutos plyšių. Čia buvo žemės drebėjimų. Šalia yra juodligės aukų palaidojimo vieta.

Po Černobylio katastrofos Baltarusijos AE projektas, žinoma, buvo atidėtas. Tačiau dabar, jau 25 metus valdant V. Putinui ir jo generolams, prisireikė branduolinės elektrinės prie ES sienos. Ir ką manote, nelauktai pasirodo AE projektas Astrave. Norima statyti blogiausioje vietoje!

Baltarusijoje vėjas pučia daugiausia nuo Baltijos jūros. Jei kas nors nutiktų Astrave, debesis Minską pasiektų per kelias valandas. Vilnius yra už 45 (keturiasdešimt penkių) kilometrų. Siena su ES yra už 10 kilometrų. Profesorius Georgijus Lepinas Baltarusijoje apie tai kalba remdamasis faktais. Bet A. Lukašenka neklauso G. Lepino. Jis klauso V. Putino.

2013 m. Astrave pradėta statyti branduolinė elektrinė. Laikantis sovietinio požiūrio, kaip ir Černobylyje.

Vis pasitaiko nelaimingų atsitikimų. Darbuotojams mokama nereguliariai – galite įsivaizduoti, kokia bus jų darbo kokybė. Statybvietėje jau žuvo 5 žmonės, paskutinis – prieš savaitę. Reaktorius sutrenktas du kartus – pirmą kartą, kai transportuojant geležinkeliu atsitrenkė į stulpą, o antrą kartą 2016 m. liepos mėn., kai nukrito iš keleto metrų aukščio. Branduolinis reaktorius! Informacija apie tai buvo slepiama. Atsiradus įrodymų problemą teko pripažinti, pakeisti reaktorių, tačiau smulkmenos slepiamos iki šiol. Ar tai jums ko nors neprimena?

Nepriklausomi Baltarusijos specialistai, paklausti apie Astravo AE, svarsto, kodėl A. Lukašenkai jos reikia? Kam gadinti santykius su Lietuva ir ES? Kam keisti Rusijos dujas į Rusijos uraną? Kam gąsdinti žmones antruoju Černobyliu?

Elektros energiją parduoti Europos Sąjungai nelengva. Baltarusija turi elektros energijos perteklių. Nukentės du dviem didžiausioms šiluminėms jėgainėms aptarnauti pastatyti miestai: 13 tūkstančių gyventojų turintis Novolukomlis ir 12 tūkstančių gyventojų turintis Belozerskas. Prieš metus pats A. Lukašenka vyriausybės susirinkime tiesiai pasakė: niekas man negali paaiškinti, kodėl mums reikia branduolinės elektrinės ir kaip ji bus integruota į energetikos sistemą.

Nesijuokite, tokia situacija pas mus jau 25 metus.

2018 m. rengėme prieš atominę elektrinę Astrave nukreiptas akcijas. Per Černobylio katastrofos metines Minske surengtos didžiulės eitynės. Pradėjome rengti „Astravo kelią“: kiekvieną mėnesį miestuose nuo Minsko iki Astravo buvo suplanuoti renginiai. Tačiau surengti jų nebuvo įmanoma. Dalyviai buvo sulaikyti iš anksto, išlaipinti iš viešojo transporto, perduoti teismui ir nubausti didelėmis baudomis. Šiais metais Černobylio kelias Minske apskritai uždraustas, o atėjusieji gavo baudas.

A. Lukašenka Baltarusijoje slopina bet kokį protestą prieš Astravo AE. Baltarusijai nereikia AE, tačiau protestuoti neleidžiama. Kodėl? Dėl Maskvos.

Koks tikslas statyti Astravo AE? Pavogti 10 mlrd. EUR vertės paskolą iš Rusijos? Galbūt yra pigesnių ir saugesnių būdų tai padaryti, nei turėti branduolinį reaktorių nuo Černobylio nukentėjusioje šalyje. Tikrąjį atsakymą žino Kremlius. Astravo AE – tai strateginis Kremliaus projektas. Astravo AE daugiausia dirba Rusijos specialistai.

Astravo AE – tai Rusijos branduolinė bomba prie sienos su Europos Sąjunga.

Manau, ponios ir ponai, visi jūs matėte TV serialą „Černobylis“. Daug kalbėti čia nereikia. Tereikia vieno dalyko: aiškios ir atvirai išsakytos Europos Sąjungos pozicijos, kad Astravo AE būtina uždaryti.

Būtina neutralizuoti Rusijos branduolinę bombą už 10 kilometrų nuo ES sienos. Mums nereikia beprasmių TATENA lobistų saugumo protokolų, nereikia „Rosatom“ sekamos pasakos, nereikia žaidimo su A. Lukašenka, tereikia vienintelės vieningos pozicijos: uždaryti Astravo AE. Mums reikia Europos solidarumo su Lietuva ir Baltarusijos žmonėmis, kurie nenori antrojo Černobylio.

Raginu visus atsakingus europiečius nelaukti, kol pasikartos antrasis Černobylis. Išprotėjusių vyrukų Kremliuje nesulaikys karo nuostoliai. Jie rengiasi hibridiniam branduoliniam karui. Vis dar galime juos sustabdyti. Padarykime tai.