Kodėl juos? Nes didžiausias skurdo rizikos lygis pernai buvo 65 m. ir vyresnių asmenų amžiaus grupėje. Pernai kas trečias pensininkas (37,6 proc.) gyveno žemiau skurdo rizikos ribos, t. y. pajamos buvo mažesnės nei 345 eurai.

Tačiau dar sudėtingesnė situacija buvo namų ūkiuose, kuriuos sudarė vienas suaugęs asmuo ir jo išlaikomi vaikai. Kaip žinia, tai dažniausiai yra vienišos mamos, kurioms tradiciškai tenka laimė ir atsakomybė prižiūrėti ir išlaikyti vaikus. Žemiau skurdo ribos gyveno kas antras toks namų ūkis (46,8 proc.), o kas trečias – žemiau absoliučios skurdo ribos (31,9 proc.), t. y. vienam asmeniui čia teko vos 245 eurai per mėnesį.

Apskritai Lietuvoje 645 tūkstančiai žmonių gyvena žemiau skurdo rizikos ribos ir net 312 tūkstančių – žemiau absoliučios skurdo ribos. Bene kas trečias iš mūsų skursta!

Koks sprendimas?

Anot „valstiečių“ valdančiosios daugumos, nauji mokesčiai bene vienintelė išeitis, leisianti padidinti biudžeto pajamas.

Apie „šešėlį“ jau nekalbam? O apie biurokratinio aparato mažinimą? Ekonomikos skatinimą? Dirbančiųjų skaičiaus didinimą? Investicijas? Tiek to... Bet paaiškinkite man, kaip nauji mokesčiai, kurie palies kone visus be išimties, sumažins skurdą?

Kaip vieniša mama, nuo tų varganų 345 ar 245 eurų dar atriekus dalį už suklerusį automobilį, kuriuo veža vaiką į mokyklą, ar varganą butelį, kuris greičiausiai ir taip jau praskolintas, išlips iš skurdo?

Atsisakys mašinos, kad gautų nuolaidą viešajam transportui? Persikels atgal pas mamą, kad nereiktų pienui skirtų pinigų atiduoti VMI už būstą? O pensininkas bus priverstas parduoti butą ir keltis pas vaikus, nes nėra ko gyventi atskirai, jeigu negali susimokėti NT mokesčio?

Sakote, dar neaišku, kaip čia bus, nes Saulius pratęs išsižadėti pasakyto?

Taip, premjero tonas jau sušvelnėjo. Taip, toli gražu neaišku už ką ir kiek teks susimokėti. Tačiau retorika aiški. „Ar tai bus mokestis, ar rinkliava, jau tėra detalės. Tuos žingsnius neišvengiamai turėsime daryti“, – viename interviu patikino premjeras.

Ir pridūrė, kad bent jau automobilių taršos mokestis bus taikomas neva tik naujiems sandoriams. Hm... Žvilgtelkime, kas vyksta automobilių rinkoje. Statistika rodo, kad pirkėjų įpročiai Lietuvoje beveik nekinta: kas antras nuperkamas automobilis yra 11–15 metų senumo ir vidutiniškai kainuoja apie 3,5 tūkstančių eurų.

Ar jie taršūs? Be abejonės. Bet ką dar gali įpirkti tauta, balansuojanti ties skurdo riba arba gyvenanti žemiau jos?!

Beje, priminsiu, kad skurdo ir socialinės atskirties mažinimą Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė yra paskelbusi savo prioritetu. Matyt, nauji mokesčiai padės laikytis rinkimų pažadų.

Kaip? Ogi bus daugiau lėšų socialinėms išmokoms!

Tikėtina, kad iš mūsų kišenės surinkti pinigėliai tikrai augins biudžetą. Kaip ir būrį išmokų laukiančiųjų ar įvairias kompensacijas gaunančiųjų. Pažongliravus skaičiais, žiūrėk, ir mums dar prie algos koks euriukas nubyrės.

Rezultatas? Dar skurdesnė ir dar labiau nuo biudžeto pyragą raikančiųjų priklausanti tauta. Tauta, su ištiesta ranka belaukianti išmaldos ir malonės. Paklusni tauta.