Tai ne absurdo teatras, greičiau tragedija. Sėdėdamas jūros dugne Putinas aiškiai parodė, jog į žiauriai mušamus demonstrantus jam nusispjauti. Susidorojimas, žinoma, negalėjo įvykti be jo žinios.

Kas įvyko Maskvoje ir kaip žiauriai buvo susidorota su taikiais žmonėmis, visi, kurie nors kiek domisi politika, žino ir nematau reikalo dar kartą tai smulkiai pakartoti. Trumpai – opozicijos kandidatams nebuvo leista kandidatuoti į Maskvos savivaldybę. Tai sukėlė pasipiktinimą bei mitingus. Jėgos demonstravimas buvo toks stiprus, kad, žengiant dar toliau, lieka tik pradėti šaudyti į taikius piliečius, pakartojant „Kruvinąjį sekmadienį“.

Akcijoje dalyvavo daugiau nei 10 000 žmonių, sulaikyta – apie 1300. Prevencine tvarka sulaikytas ne vienas leidimo bolotiruotis negavęs kandidatas, o Dimitrijus Gudkovas bei Aleksejus Navalnas nubausti 30 parų arešto. Navalnas iš areštinės trumpam pateko į ligoninę. Įtariama, kad jį galėjo bandyti nunuodyti. Tai jau būtų įprastas FSB braižas – priešininkus ir oponentus nuodyti.

Aktyvistai žada rengti naują protestą rugpjūčio trečią dieną. Tada paaiškės, kiek pavyko įbauginti visuomenę ir kiek dar žmonių eis į gatves, žinodami, jog bus daužomi ir spardomi specialiųjų pajėgų, dėl savo aprangos vadinamų „kosmonautais“.

Labai panašu, jog Kremlius griežtina vidaus politiką. 2014 metais buvusio visuotinio džiūgavimo dėl Krymo nebeliko. Putinas, patvirtinęs pensijų reformą, sulaužė nerašytą sutartį su didele visuomenės dalimi. Sankcijos, nesvarbu kiek jos būtų netobulos, veikia vartotoją ir to ūkio augimo, kuris buvo Putinui atėjus į valdžią, neliko. Propagandistas Solovjovas gali kiek nori mauroti per televiziją, kaltindamas išorės priešus, bet atrodo, jog „šaldytuvas pradeda nugalėti televizorių“.

Tikėtina, jog Rusijos opozicija perėjo į aukštesnį etapą – Kremliui tenka reaguoti į jos veiksmus ir ji kuria politinių įvykių darbotvarkę. Gal net Putinui teks išmokti garsiai pasakyti Navalno pavardę, nes šią pavardę jis vengė minėti.
Rusijos opozicija perėjo į aukštesnį etapą – Kremliui tenka reaguoti į jos veiksmus ir ji kuria politinių įvykių darbotvarkę. Gal net Putinui teks išmokti garsiai pasakyti Navalno pavardę, nes šią pavardę jis vengė minėti.
Valentinas Mitė

2017 metais nemažai opozicinių kandidatų pateko į savivaldybes. Kremlius, matyt, galvojęs, jog savivaldybės yra pilnai kontroliuojamos, tai pražiopsojo. Todėl šiais metais buvo nuspręsta opozicijai Maskvoje iš vis neleisti dalyvauti rinkimuose. Buvo tikimasi, jog viskas praeis ramiai ir tyliai. To neįvyko. Tokio smurto nebuvo nuo 2011-ų metų garsiųjų “Bolotnaja” protestų.

Kremliui liko du keliai – arba dialogas su opozicija, arba nuoga prievarta. Labai panašu, kad Putinas renkasi prievartą ir ateityje jos bus dar daugiau. Tačiau kuo bus daugiau prievartos, daugiau sumuštų žmonių, tuo pasipriešinimas bus didesnis ir daugiau žmonių į jį įsitrauks. Bet tuo didesnę įtaką turės žmonės su antpečiais.

Protesto dalyviams keliama byla dėl „neramumų organizavimo“, nors prievartą vykdė tvarkos saugotojai. Panašu, jog nemažai žmonių gali atsidurti už grotų. Tačiau tai nieko nepakeis. Vienintelis kelias – valdžiai kalbėti su opozicija, tačiau labai abejotina, jog valdžia žengs šį žingsnį. Greičiau išvalys savo gretas nuo tokių politikų kaip Sergejus Kirijenka, kuris atsakingas už vidaus politiką. Taip dar labiau stiprinant jėgos šalininkų bei jėgos struktūrų įtaką Kremliuje.

Be jokios abejonės, „po kilimu“ vyksta intrigos dėl valdžios po Putino. Čia jau galimybių daug – nuo kažkokio konstitucijos straipsnio pakeitimo, leidžiant jam likti valdžioje dar vieną kadenciją, iki panašios baigties kaip Stalino. Visi juk mirtingi.

Tuo tarpu gretutiniame, Putino pasaulyje, vyksta visai kitokie dalykai. Maskvoje buvo saliutuojama „Vilniaus išvadavimo iš fašistinių okupantų“ proga. Saliutas bus ir „Kauno išvadavimo“ proga. Taip siekiama parodyti, kad nors Kremliaus „svajotojų“ galvose Lietuva dar vis yra tarybinė socialistinė respublika. Sunku užmiršti „geopolitinę katastrofą“, o būtent taip TSRS subyrėjimą pavadino V. Putinas.