Taigi, S. Skverneliui aktualiomis tampa kelios problemos. Pirmoji, tai jo tolesnis išlikimas premjeru. Nors žvelgiant iš šalies atrodo, kad situacija yra jo naudai, t. y. valdantieji neieško jam alternatyvos ir jis rengiasi būti premjeru ir toliau, nes mano, kad naujasis Prezidentas bus priverstas jį teikti į premjerus.

Tačiau pavojus glūdi detalėse. Tai Seimo balsavimas po to, kai Prezidentas pateiks jo kandidatūrą į premjerus. Kas gali būti tikras, kad Seimas pritars jo kandidatūrai? Koalicija netvirta ir draskoma vidinių prieštaravimų, opozicija nusiteikusi kritiškai ir gali susitelkti balsuoti prieš. Mes dar matysime premjerinę dramą Seime.

Ją nujaučia ir S. Skvernelis, todėl viešumoje teikia mums save kaip patrauklų, jautrų ir blaiviai matantį situaciją politiką. Tenka sutikti, manevruoja jis labai neblogai.

Kita problema – tai ateinantys rinkimai į Seimą. Regis, matėme ir girdėjome srautą S. Skvernelio pasisakymų bei interviu, kur jis tai kritiškai kalba apie valstiečių-žaliųjų partiją: tai patraukia per dantį Ramūną Karbauskį, tai vėl aiškina, kad viskas gerai, partijoje darna ir ramybė.

Mes dar matysime premjerinę dramą Seime. Ją nujaučia ir S. Skvernelis, todėl viešumoje teikia mums save kaip patrauklų, jautrų ir blaiviai matantį situaciją politiką.
Lauras Bielinis

Jau visi turėtų būti pasimetę, bet ne, R. Karbauskis pritaria šiai nusiraminimo nuotaikai. Ir suprantama kodėl, nes jam svarbu išsaugoti taip sunkiai renčiamą koaliciją, o be ryškaus premjero koalicija tarsi be variklio. Bet S. Skvernelis ir toliau elgiasi kaip tikras triksteris.

Jis supranta, kad tokia situacija pas „valstiečius“ jam nėra palanki. Valstiečiai-žalieji bet kada gali skilti, nes Seimo pirmininko, Viktoro Pranckiečio ir R. Karbauskio konfliktas neužges, jo tęsinys bus ir po partijos sprendinių dėl V. Pranckiečio ir po Premjero ir Vyriausybės visavertės veiklos užtikrinimo.

Atslūgus vyriausybės kolizijai dėl įgaliojimų grąžinimo naujajam Prezidentui, koalicijos partnerių reikalavimų patenkinimo klausimas iškils iš naujo. Partinis R. Karbauskio karas su Seimo pirmininku bus nuožmus.

S. Skvernelio samprotavimai apie demokratijos stoką pas valstiečius-žaliuosius, bei pamąstymai apie konservatorių pozityvumą veda prie minties, kad jis abejoja savo rinkiminiu šansu su R. Karbauskio partija.

Todėl imasi veiksmų. Nekritikuoja ir užjaučia V. Pranckietį. Bet pradžioje nesmerkia ir savotiškai palaiko Vytautą Baką, kuris ima kurti placdarmą politinei Valstiečių-žaliųjų alternatyvai – V. Bakas išėjo iš frakcijos ir išeina iš partijos, o su juo turėtų išeiti ir dar keli žmonės. Taigi laukime susikuriant dar vienos frakcijos, savo ruožtu, palaikančios S. Skvernelį.

Atslūgus vyriausybės kolizijai dėl įgaliojimų grąžinimo naujajam Prezidentui, koalicijos partnerių reikalavimų patenkinimo klausimas iškils iš naujo. Partinis R. Karbauskio karas su Seimo pirmininku bus nuožmus.
Lauras Bielinis

O toliau, kaip visada, bus daug viešo eterio ir daug kalbų apie kitokias galimybes bei sąsajas ir su dešine, ir su kaire. Daug kalbėjimo apie veiksmingą vyriausybę, chaosą ir įsipareigojimus. Tai normalus priešrinkiminis kalbėjimas, politinės prekės rodymas visuomenei. Viso to tikslas – patraukti rinkėją į savo pusę ir laimėti būsimus rinkimus.

Situacija tam tinkama, nes kairė ir centras vis dar sujaukti ir suprantama, kad visuomenėje jau laukiamas naujas gelbėtojas. S. Skverneliui atsiveria erdvė politiniam šuoliui. Su ja naujomis galimybėmis atsiveria ir nauji pavojai.