Daug sportininkų dalyvavo tam, kad įvykdytų olimpinius reikalavimus. Nemažai sporto žvaigždžių nedalyvavo iš viso. Tačiau geriau toks dėmesys nei jokio.

Daugumai paprastų baltarusių bilietai buvo finansiškai neįkandami. Baltarusių apžvalgininkų teigimu, kai kada teko net privalomai versti eiti stebėti žaidynes studentus arba partinį-ūkinį aktyvą.

Europos žaidynės visai naujas renginys. Renginio sumanymas priklauso Europos olimpinio komiteto vadovui Patrikui Hiki. Sprendimas rengti tokias žaidynes buvo priimtas 2012 metų gruodžio mėnesį. 2015 metais pirmosios Europos žaidynės įvyko nafta turtingame, autoritariniame Azerbaidžane. Baku sau leido žaidynėms skirti daugiau nei milijardą dolerių. Po to Azerbaidžanas dar surengė „Formulė 1“ varžybas ir Europos lygos futbolo finalą. Gera švaistytis naftos pinigais, kai jų yra iki kaklo.

Visai kita padėtis Baltarusijoje. Minskas Žaidynėms skyrė 72 milijonus dolerių iš valstybės biudžeto ir 40 milijonų iš prezidento fondo. Į žaidynes buvo parduota 20 000 bilietų, dauguma jų žiūrovams iš Rusijos.

Taip, skirtumas kiek Azerbaidžanas ir Baltarusija skyrė pinigų Europos žaidynėms yra didžiulis. Tačiau ne mažesni ir panašumai tarp šių dviejų Europos žaidynių. Abu renginiai vyko autoritarinėse valstybėse, kur žmogaus teisės ir laisvės nevertos nė sudilusio skatiko.

Iš kitos pusės neatsirado nė vienos turtingos Vakarų šalies, kuri norėtų leisti pinigus žaidynėms.

Atrodo, jog visi autoritariniai vadovai turi didžiulį potraukį masiniams sportiniams renginiams. Tai ir Rusija, kuri 2014 metais Sočyje organizavo Žiemos olimpiadą.

Tiesa, tą galbūt geresnį įvaizdį aptemdė Krymo okupacija bei agresija Rytų Ukrainoje. Beje, Putinas ir Lukašenka yra du „draugeliai“, laikas nuo laiko kartu žaidžiantys ledo ritulį. Vargu ar tai ką nors duoda realiai, nes Baltarusija yra labai priklausoma nuo Rusijos. Net ir Astravo elektrinė yra Rusijos projektas, statomas už Maskvos pinigus.

Tačiau grįžkime į Europos žaidynes Minske. Žmogaus teisių gynimo organizacija (Human Rights Watch) paskelbtame 2018 metų padėties Baltarusijoje vertinime rašo, jog Baltarusijoje pilietinės visuomenės aktyvistai, teisininkai, žmogaus teisių organizacijos, žurnalistai ir toliau patiria persekiojimą ir spaudimą. Įvedami nauji apribojimai naudotis internetu
.
Tiek Sočio olimpinės žaidynės, tiek Europos žaidynės Baku ir Minske sudarė sąlygas „išplauti“ arba pasisavinti pinigus. Na, o apie kilnius olimpinio judėjimo idealus galima pasiskaityti vadovėliuose arba sporto vadovų užsakomuosiuose straipsniuose.
Valentinas Mitė

Be to, Baltarusija yra vienintelė šalis Europoje, kur taikoma mirties bausmė. Oponentai sakys, jog ne vienoje JAV valstijoje taip pat taikoma mirties bausmė, tačiau nebūtinai viskas, kas vyksta JAV, yra pagirtina.

Kita tarptautinė organizacija, Žurnalistų gynimo komitetas (Committee to Protect Journalists) taip pat kritikavo Minską už žurnalistų persekiojimą ir reiškė nusistebėjimą, kodėl Minskas pasirinktas ta vieta, kur vyksta žaidynės.

Buvo net prabilta apie Europos žaidynių Minske boikotą. Lukašenka šiuos kaltinimus griežtai atmetė. O kaip kitaip. Jokio boikoto neįvyko. Matyt, Europa užmiršo, jog ne taip seniai Lukašenka buvo vadinamas „paskutiniu diktatoriumi Europoje“. Atsirado kitų, vertesnių šio titulo.

Ir dar pora aspektų. Pasaulinės sporto organizacijos nepasižymi skaidrumu, korupcijos skandalas seka skandalą. Iš kitos pusės, tiek Sočio olimpinės žaidynės, tiek Europos žaidynės Baku ir Minske sudarė sąlygas „išplauti“ arba pasisavinti pinigus.

Na, o apie kilnius olimpinio judėjimo idealus galima pasiskaityti vadovėliuose arba sporto vadovų užsakomuosiuose straipsniuose.

Beje, kitos Europos žaidynės vyks Krokuvoje. Nuo Krokuvos ir reikėjo pradėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)