Eksperimento esmė – išsiaiškinti, už kiek maždaug galima sostinėje nupirkti būstą, kuriame dar galima gyventi.

Nekalbu apie keliolika tūkstančių eurų kainuojančius būstus tolimuose rajonuose be vandens ir patogumų, nuo kurių durų iki viešojo transporto stotelės driekiasi maršrutas, nedarantis gėdos patyrusiam žygeiviui. Juk nė vienas sveiko proto tėtis ar mama nekiš savo atžalos į tokį užkampį, iš kurio pasiekti studijų suolą labai sudėtinga. Kadangi orientuotasi ne į šeimos būstą, nevertinti tokie kriterijai, kaip darželio ir mokyklos artumas, vaikų žaidimo aikštelė kieme, patogus viešasis transportas. Tiesiog kaina ir pačio būsto patrauklumas. Viskas subjektyvu. Be gražių kriterijų lentelių.

Nenoriu buto - užteks poilsio patalpų

Pirminis mėginimas pasižvalgyti po skelbimų portalus sukėlė nerimą ir lengvą šoką – kaip iš prestižinio katalogo šviečiantys erdvūs vieno kambario butai prestižiniuose rajonuose su kaina nuo 100 tūkstančių eurų. Gražu, bet ne tyrimo objektas. Palikime tai turtuoliams ir tiems, kas tikisi amžino ekonomikos augimo ir nuolatinio spartaus algų didėjimo artimiausius penkiasdešimt metų.

Supratęs, kad reikia koreguoti paieškos kriterijus, atsisakau sąvokos „butas“. Kalbant paprasčiau, einu link „poilsio ir komercinių patalpų“, kurios parduodamos kaip būstas.

Čia reikalai pagerėja. Pavyzdžiui, už 34 500 eurų siūlomas 37,73 kvadratinių metrų ploto loftas Naujojoje Vilnioje. Savininkas rašo, jog susisiekimas su Saulėtekiu ir Antakalniu puikus. Teoriškai taip. Kaina netgi mažesnė nei tūkstantis eurų už kvadratą. Įrengtas. Laiptinė graži, tačiau namas nekoks. Jei rizikuoti, teks susitaikyti su galimais nekilnojamojo turto mokesčiais ir tuo, jog toks būstas ateityje, kai bus galima kraustytis arčiau centro, vargu ar bus likvidus.

Judam toliau. Bendra tendencija – iki 1500 eurų už kvadratinį metrą rasti naujos ar sąlyginai naujos statybos (statytą bent prieš 10–15 metų) įrengtą būstą pakankamai sudėtinga. Nebent tai tokie rajonai, kaip Perkūnkiemis.

Ir štai sėkmė. Žvėrynas. Ne tas Žvėrynas, kuris liaudyje vadinamas Šeškine, nes iki Akropolio trys minutės pėsčiomis ir kur vystytojai parduoda savo neįrengtus daugiaaukščius be stovėjimo vietų po 2300 eurų už kvadratinį metrą, o tikrasis, senasis. Skaitau skelbimą ir netikiu savo akimis. Kvadratinis metras šiame rajone mažiau nei už 700 eurų? Negi kažkas nori sugriauti visą išpuoselėtą sostinės nekilnojamojo turto kainų grandinėlę?

Skelbimą skaitome atidžiai.

Itin patogi vieta, puikus susisiekimas nuosavu bei viešuoju transportu, daug stovėjimo vietų automobiliams.

Sutvarkyta laiptinė apšviesta skandinaviško tipo minimalistiniais šviestuvais, vokiškos grindų plytelės, kokybiškos šarvo durys.

Nauja elektros instaliacija, nauja kanalizacija, vandentiekis.

Nauji plastikiniai langai.

Tai turtas, tinkamas tiek ofisui, tiek kūrybinei veiklai, tiek apgyvendinimui ar ilgalaikei - trumpalaikei nuomai, hosteliui, tiek gyvenimui.

Pasiūlymai:

Turime dvi daugiau nei 10 kv. m. ploto mikro-studijas, kurios puikiai suplanuotos bei itin funkcionalios (viena iš jų bus parduodama pilnai įrengta). Kaina nuo 1659 eur/kv.m.

12 kv. m. bei 13 kv. m., 15 kv. m. studijos tiks ir išrankiam pirkėjui, kuris ieško unikalių sprendimų bei nori turėti nuosavą loftą-studiją. Kainos nuo 1490 Eur/kv.m.

21 kv.m. bei 26 kv.m. studijos pasižymi puikiu išplanavimu. Kainos nuo 1200 Eur/kv.m.
63,23 kv.m. erdvi VIP loftas-studija tiks tiek gyvenimui, tiek ofisui, tiek įvairiai veiklai. Atitverta papildoma erdvė miegamajai ar kitos paskirties zonai, du san. mazgai (galima įrengti dar vieną įėjimą). Tik 822 eur/kv.m.

32,91 kv.m. loftas –studija ieškantiems geriausių kainų, vos 669 Eur/ kv.m. Studija neturi tiesioginių langų, bet galima įrengti stoglangius, itin tinkama įvairiai veiklai (biuras, įrašų studija, kūrybinės dirbtuvės, fotostudija ir pan.).

Užkliūna žodžiai „studija be langų“, bet godumas matant kainą nugali. Važiuoju į vietą. Pastatas tikrai stovi. Aplinkui prestižiniai naujos statybos namai, apstatyti „Porsche“ ir panašių markių automobiliais. Prestižas dvelkia iš visų aplinkinių automobilių stovėjimo aikštelių. Pirmame parduodamo namo aukšte pramoniniai garažai, antrame parduodami butai, kuriuos apžiūrėti maloniai įleidžia greičiausiai ukrainiečiai darbininkai.

„Čia kadaise buvo apsaugos tarnybos biuras. Dabar jį perdarome. Kaip gyventi 10 kvadratų bute nežinau. Nejauku ir bute be langų“, – prisipažįsta vienas iš darbininkų.

Skambinu pardavėjui. Jo garbei reikia pasakyti, kad žmogus nemeluoja ir dėsto viską tiesiai.

„Iš visų butų mums likęs tik vienas įrengtas butas. 10 kvadratinių metrų butas už 22 tūkst. eurų. Jis daugiau tinka trumpalaikei nuomai, o ne nuolatiniam gyvenimui. Turime ir 26 kvadratinių metrų neįrengtą butą, kurio neįrenginėsime. Jo kaina 32 tūkst. eurų. Patalpų paskirtis „kita“. Tai gali būti vertinamas kaip loftas. Gali būti kad reikės mokėti ir metinį nekilnojamojo turto mokestį – apie 60 eurų. Registruoti gyvenamą vietą ten galima“, – detales dėsto pašnekovas.

Jis paaiškina ir kas dabar įsikūrę garažuose – jie priklauso skulptoriams, kurie ten įsirengę dirbtuves ir planuoja įrengti loftus arba studijas.

„Nors iš išorės namas nėra patrauklus, tačiau neabejoju, kad viskas pasikeis, kai juos pavers studijomis“, – dėlioja pardavėjas.

Koks bus šildymas, dar neaišku. Nors yra centrinis, tačiau su tiekėju sutartis dar nepasirašyta. Galbūt pirkėjai nuspręs rengti sistemą oras – oras.

Kaip besuksi, nors trūkumų gana daug, tačiau ieškantiems puikios gyvenimo vietos ir nusiteikusiems susitaikyti su kai kuriais gyvenimo niuansais (jei šalia bus mini butai trumpalaikei nuomai, tai gali atnešti papildomų spalvų gyvenimo kokybei) tai vienas pigiausių pasirinkimų.

Kaip atrodo vieni pigiausių butų Vilniuje

Tačiau vienas įdomesnis objektas mūsų NT padangėje tai toli gražu ne apžvalga. Skambinu Mindaugui Statulevičiui, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovui su vienu vieninteliu klausimu – už kiek Vilniuje galima rasti padorų butą (kriterijai jau buvo išvardinti). Klausimas tradicinis lietuviškas – reikia pigaus ir gero.

„Kas perka dešimties kvadratų butus nelabai galiu pasakyti. Mažiausi viešbučio kambariai nuo 9 iki 11 kvadratinių metrų. Tai minimumas. Greičiausiai, šis projektas Žvėryne orientuotas į trumpalaikę nuomą, nes nuolatiniam gyvenimui vargiai įsivaizduojamas“, – aiškina M. Statulevičius ir sako, kad tokių projektų vis mažėja. Paprastai tai nedidelių pavienių vystytojų objektai. Prieš penkerius metus bet kuris didesnis vystytojas savo portfelyje turėjo negyvenamosios paskirties butų, nes taip buvo paprasčiau vystyti projektus.

Iš kitos pusės, jei tai pirmasis žmogaus būstas ir jis ieško vietos miesto centre, neturi automobilio ir tai jam patogu, gali būti variantas. Pagal galiojančius normatyvus, kai reglamentuojamas sanitarinio mazgo ir kambario dydis, mažiausias gyvenamosios paskirties butas 18 kvadratinių metrų ploto.

Riba - 25 tūkst. eurų

„Tai praktiškai laikinas gyvenimo sprendimas. Vystytojai tai turi aiškiai pasakyti parduodami būstą. Kai kurie viešbučiai numerius nuomoja mėnesiui ir ilgiau. Visgi yra pirkėjų segmentas, kuriam tokie variantai tinka“, – dėlioja M. Statulevičius.

Asociacijos vadovas sako, kad pas mus pirmo būsto pirkėjai ar perkantys nuomai ieškojo butų nuo 25 kvadratinių metrų. Netgi vystytojai, kurie jau stato būstą nuomai, stengiasi, kad butai būtų 22 –25 kvadratinių metrų.

Kalbant apie kainą, kuo toliau nuo centro, tuo pigiau. Perkūnkiemyje, Naujininkuose įrengtas butas, statytas prieš krizę, nuo 1400 eurų už kvadratinį metrą. Praktiškai tai nuo 35 tūkst. eurų už būstą. Kuo arčiau centro, tuo brangiau. Tačiau ir čia įmanoma ieškoti variantų. Pavyzdžiui, Šnipiškėse ar Naujamiestyje galima rasti loftų, nes jau atsiradusi ir jų antrinė rinka. Gražesnį įmanoma rasti 45–50 tūkst. eurų. Tačiau tokie sąlyginai pigūs butai žaibiškai nuperkami.

Įmanoma rasti ir būstą nuo 25 tūkst. eurų, tačiau tai jau buvę nerenovuoti bendrabučiai Naujininkuose, Kalvarijų gatvėje. Paprastai tai 15–18 kvadratinių metrų kambariai. Pertvarkyti į atskirą butą arba ne.

„Tačiau nusipirkus tokį būstą parduoti, renovuoti pastatą gali būti nelengva kaip ir išnuomoti“, – tai, jog perkant labai pigų būstą galima įstrigti, pasakoja M. Statulevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)