Tačiau yra ir gerų naujienų. Sekmadienį prisiekė nauja Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova. Ši 45-erių metų politikė, nesusijusi su šalį valdančiomis politinėmis partijomis, yra social-liberalių pažiūrų, pasiryžusi keisti politinę sistemą, kuri mažiausiai rūpinasi neturtingais, pasenusiais ir visuomenės nuskriaustais ir užmirštais žmonėmis.

Ji simboliškai surengė pietus keletui dešimčių pagyvenusių žmonių, kurių gyvenimas, kaip ir Lietuvoje, yra labai sunkus.

Z. Čaputova yra buvusi ekologijos aktyvistė, nuveikusi ne vieną konkretų darbą šioje bei kitose visuomeninės veiklos srityse. Katalikiškai Slovakijai turėjo rimtai įkyrėti dabartinė padėtis, jei balsavo už išsiskyrusią moterį, ginančią teisę į abortus bei remiančią vienos lyties asmenų partnerystę. Beje, rinkimuose Z. Čaputova įveikė ES Komisijos viceprezidentą bei energetikos reikalų komisarą Marošą Šefčovičių. Tačiau tai nėra antieuropietiškų jėgų pergalė – Z. Čaputova nuosekliai remia Slovakijos narystę ES ir NATO.

Dabartinės Slovakijos politinė krizė prasidėjo, kai pernai buvo nužudytas žurnalistas Janas Kučiakas, tyręs aukštas pareigas užimančių politikų ryšius su italų mafija. Tai privertė atsistatydinti tuometinį ministrą pirmininką Robertą Fico, nors jis iki šiol lieka stipriausios Slovakijos politinės partijos Smer-SD vadovu. Būtent artimi Smer-SD politikai ir įtariami užsakę žurnalisto nužudymą. Tačiau, kaip parodė rinkimai į ES parlamentą, Smer ir toliau lieka labai rimta jėga Slovakijos politikoje.

Slovakijos prezidento įgaliojimai nėra dideli. Prezidentas yra vyriausias kariuomenės vadas, turi teisę vetuoti įstatymus, skirti teisėjus. Vis vien Z. Čaputovos pergalė atneša naujus pokyčius Slovakijoje.

Katalikiškai Slovakijai turėjo rimtai įkyrėti dabartinė padėtis, jei balsavo už išsiskyrusią moterį, ginančią teisę į abortus bei remiančią vienos lyties asmenų partnerystę.
Valentinas Mitė

Pirma Z. Čaputovos užsienio kelionė numatyta į Čekiją, kur ji susitiks su šalies prezidentu, padės gėlių prie V. Havelo kapo. Tačiau nesusitiks su Čekijos ministru pirmininku Andrejum Babišu, kuris yra visiška priešingybė Slovakijos prezidentei.

Neseniai Čekiją sukrėtė patys didžiausi protestai po socializmo žlugimo, kai į gatves išėjo apie 120 000 žmonių, protestuodami prieš A. Babišo valdymą.

Babišas yra antras turtingiausias žmogus Čekijoje. Kalbama, kad jis veikia ranka rankon su turtingiausiu čeku Petru Kelneriu. A. Babišas valdo didžiulį koncerną Agrofert, kuris turi beveik visišką monopoliją maisto perdirbime ir žemės ūkyje.

Įtariama, kad jo firma naudoja aplinkai žalą darančias technologijas, o konkurentus perima beveik gangsterių metodais.

A. Babišas įtariamas neteisėtai panaudojęs ES subsidijas savo imperijai stiprinti. Balandžio mėnesį Čekijos teisėsaugos institucijos bandė pradėti šio klausimo tyrimą. Babišo reakcija buvo žaibiška – jis pakeitė teisingumo ministrą lojaliu sau valdininku.

Panašu, jog A. Babišas nori vesti Čekiją kažkokiu panašiu į Vengrijos keliu, tik dar atviriau ir ciniškiau. Jis įsigijo du populiariausius Čekijos laikraščius „Mlada fronta Dnes“ ir „Lidove noviny“. Taip pat vieną populiariausių radijo stočių „Impuls“ bei televiziją „Očko“. A. Babišo valdoma žiniasklaida apie protesto demonstracijas vengė informuoti.

Kažkas yra blogai su Čekijos politiniu elitu, nes valdžioje po revoliucijos buvusios partijos taip pat sirgo korupcijos liga. Kai kurie čekų apžvalgininkai mano, jog demonstracijos, nors ir organizuotos per socialinius tinklus, yra iš dalies senojo elito revanšo siekis.
Valentinas Mitė

A. Babišas, kaip ir ne vienas buvusių komunistinių valstybių vadovų, nenukrito iš dangaus. Jo tėvas buvo aukštas komunistinio režimo pareigūnas. Tai leido A. Babišui daug laiko praleisti užsienyje bei studijuoti Ženevoje ir Paryžiuje. Jis prancūziškai kalba geriau nei čekiškai, nors save pateikia kaip čekų nacionalistą, „Čekijos interesų gynėją nuo nedraugiškos Europos Sąjungos“. Beje, A. Babišas yra slovakas.

Į valdžią A. Babišas atėjo žadėdamas kovą su korumpuotu elitu, bet dabar matyti, jog jis dar labiau korumpuotas.

Kažkas yra blogai su Čekijos politiniu elitu, nes valdžioje po revoliucijos buvusios partijos taip pat sirgo korupcijos liga. Kai kurie čekų apžvalgininkai mano, jog demonstracijos, nors ir organizuotos per socialinius tinklus, yra iš dalies senojo elito revanšo siekis. Įspūdingai atrodo centrinė Prahos Vaclavo aikštė pilna demonstrantų, bet sociologinės apklausos rodo, jog parama Babišui nesumažėjo.

Tokia yra post-Havelo Čekija, į kurią vyks naujai išrinkta liberali Slovakijos Prezidentė Z. Čaputova.

Beje, Čekijos Prezidentas Milošas Zemanas, gan neblogas V. Putino draugas, yra visiška V. Havelo priešingybė.