Šiandien Europos Sąjungos ekonomikos laukia milžiniški iššūkiai – visų pirma susiję su Kinijos ekonomikos augimu ir radikaliai pasikeitusia Jungtinių Amerikos Valstijų administracijos politika, orientuota į protekcionizmą. Ilgą laiką pasaulio prekyba vyko laikantis liberalizacijos principų, kitaip sakant, atpiginti, supaprastinti ir turėti naudos.

Prekybiniai karai visada turi tiesioginį ir netiesioginį poveikius pasaulio ekonomikai: 1) tiesioginis tokio konflikto poveikis tas, kad smunka prekyba ir išauga kainos importuojamoms prekėms; 2) netiesiogiai prekybos karai tarp šalių reiškia mažesnį norą investuoti ir vartoti.

Kad ir kaip ten būtų, akivaizdu, kad prasideda trijų ekonomikos gigantų kova. Ir šioje nuožmioje kovoje nyksta laisvos prekybos principai: kiekvienas kovoja tik už save. Bloga praktika – užkrečiama, todėl yra pavojus, kad ir ES gali susirgti „protekcionizmo virusu“, o vietoj sėkmingos laisvos pasaulinės prekybos ledlaužio tapti uždaru kontinentu.

Lietuvos ekonomika yra atvira ir laimi iš laisvos prekybos. Todėl Liberalų sąjūdis visada rems laisvą ir taisyklėmis grįstą pasaulinę prekybą. Nepritariame JAV prezidento D. Trumpo ir jo administracijos protekcionizmui, sieksime naujų prekybos susitarimų su tokiomis partnerėmis kaip Naujoji Zelandija ir Australija ir, esant tinkamoms sąlygoms, derybų dėl naujo prekybos susitarimo su JAV atnaujinimo.

Bandymai statyti naujas sienas yra pavojingi dar ir dėl to, kad pasaulis nepaprastai greitai keičiasi. Po penkerių metų, kituose Europos Parlamento rinkimuose mes jau diskutuosime apie visiškai kitus iššūkius – ketvirtąją pramonės revoliuciją, autonominiais algoritmais paremtos kompiuterinės technologijos įsigalėjimą. Šiuo atveju Lietuva privalo ne tik pasinaudoti esamomis galimybėmis, bet ir savarankiškai žymiai daugiau investuoti į mokslinę pažangą, nes būtent čia kursis naujos, gerai apmokamos darbo vietos ir auganti ekonomika.

Kas gali perimti ir greitai įsisavinti naujas technologijas? Ko gero, tie, kurie turi mažiausiai išankstinių nuostatų, atviriausi naujiems iššsūkiams – t. y. jaunimas. Žinant, kad šiuo metu nedarbas, o ypač jaunimo – viena opiausių Lietuvos ir Europos Sąjungos problemų, technologinio perversmo akivaizdoje tai kartu yra ir galimybė. Taip, tradiciniai verslai dar išliks, tačiau didysis proveržis Europos kontinente įvyks versluose besiremiančiuose aukštosiomis technologijomis. Todėl ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje sieksime palankesnės mokestinės sistemos, kad galėtume pritraukti investicijų ir sukurti geresnes sąlygas šiuolaikiškoms mažosioms ir vidutinėms įmonėms.

Liberalai siūlys investuoti į inovacijas ir produktyvumo didinimą, priklausomai nuo regioninių poreikių ir nusistatytų specializacijos krypčių. Taip pat skatins informacinių technologijų ir elektroninių paslaugų naudojimą, ypač kaimo vietovėse. Mažosios ir vidutinės įmonės sulauktų pagalbos konkurencingumui didinti ir naujų rinkų savo produkcijai ieškoti.

Socialiai atsakingesnės Europos tikslas Lietuvoje, be kita ko, reikštų investicijas į aktyvias darbo rinkos priemones, darbuotojų mobilumą, naujų kompetencijų įgijimą, ypač su tikslu mažinti regioninius skirtumus, ir į mokymąsi visą gyvenimą; taip pat skatintų pažeidžiamų asmenų integraciją į visuomenę ir gerintų prieigą prie kokybiškų medicinos paslaugų.

Jau 15 metų esame visaverčiai Europos Sąjungos nariai. Nuo pat pirmųjų narystės Europos Sąjungoje dienų Lietuva yra pavyzdinė jos narė, jos varomoji jėga. Narystė Europos Sąjungoje mums suteikė daug galimybių ir apčiuopiamai geresnę gyvenimo kokybę: ES finansinė parama, kuri šiuo laikotarpiu viršija 16 milijardų eurų (daugiau nei 2 metiniai Lietuvos biudžetai), leidžia mums tvarkyti kelius, renovuoti namus, kurti naujas darbo vietas.

Šie Europos Parlamento rinkimai – išskirtinai svarbūs. Juose privalėsime pasirinkti tarp Mūsų Europos – atviros, vieningos, veiksmingos ir stiprios – ir tos, kurioje vyrautų susiskaldymas, nacionalizmas, apsitvėrimas sienomis, kurioje neliktų solidarumo ir bendrų vertybių.

Mums būtina išsaugoti europietišką gyvenimo būdą, t. y. išlaikyti pagrindines keturias judėjimo laisves: žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo. Todėl apsisprendimas balsuoti už liberalus – pačią europietiškiausią politinę jėgą Lietuvoje, turėtų tapti įkvėpimu ne tik gyvenantiems čia, prie Baltijos jūros, bet ir tapti galinga vilties ir tikėjimo Europa žinia visiems Senojo kontinento žmonėms.