Pateikiu 10 argumentų, kodėl verta pasitikėti Lietuvos banko pirmininku V. Vasiliausku.

1) Sutvarkytas „Šarkino palikimas“

Sustabdyta didžiausią grėsmę finansų sistemai kėlusių „Snoro“ ir Ūkio bankų veikla. Komercinių bankų sektorius šiandien yra skaidrus ir sveikas. Visi bankai nepriekaištingai vykdo reikalavimus ir ne tik atitinka, bet ir su saugia atsarga viršija rodiklius. Tokių, kurie keltų įtarimų ar grėsmių, sistemoje neliko.

2) Tarptautinis pripažinimas

Lietuvos finansų sistemos stabilumą pripažino tiek TVF, tiek reitingų agentūros, per keletą pastarųjų metų pagerinusios Lietuvos reitingus keliomis pakopomis ir pabrėžusios, kad jų sprendimus, be kita ko, paskatino pagerėjusi kredito įstaigų priežiūra ir pašalintos buvusios rizikos.

3) Sklandžiai įvestas euras

Euro įvedimas verslui ir gyventojams atvėrė galimybę naudotis 34 valstybes jungiančia vieninga mokėjimo erdve. Lietuvos bankas aktyviai ir svariai prisidėjo prie euro įvedimo, Eurosistemoje atstovauja Lietuvai formuojant pinigų politiką.

4) Sutramdyti greitieji kreditai

Lietuvos bankas ėmėsi veiksmingų priemonių, kad stiprintų vartotojų apsaugą – sutramdė greituosius kreditus, užtikrino, kad ilgalaikės paskolos gyventojus būtų išduodamos atsakingai ir tinkamai įvertinus jų galimybes.

5) Reformuotas kredito unijų sektorius

Lietuvos bankas inicijavo ir įgyvendino kredito unijų reformą. Sektorius išsilaižė dešimtmečių žaizdas, dirba pelningai ir turi visus šansus tapti rimta atsvara bankiniam sektoriui, ypač regionuose.

6) Inovacijų proveržis ir konkurencija bankams

Sėkmingas Lietuvos banko, Finansų ministerijos, „Investuok Lietuvoje“ bendradarbiavimas lėmė, kad Lietuva tapo viena ryškiausių „fintech“ žvaigždžių Europoje. Lietuvos bankas yra išdavęs daugiau kaip 120 licencijų „fintech“ srityje veikiančioms finansų įstaigoms, ir pagal elektroninių pinigų įstaigų skaičių kontinentinėje Europoje mūsų šalis užkopė į pirmąją vietą.

Vartotojams – tai didesnis finansinių paslaugų pasirinkimas, o finansinių paslaugų rinkos senbuviams – konkurencinis spaudimas keistis.

7) Atsakingas skolinimas(-is)

Lietuvos bankas gavo makroprudencinės priežiūros mandatą, t. y. teisę ir pareigą ne tik vykdyti atskirų subjektų priežiūrą, bet ir užkardyti sistemines makrolygio rizikas. Jau kuris laikas taikomos priemonės, kurių paskirtis – sušvelninti ekonomikos procikliškumo įtaką, apsaugoti kredito rinką nuo perkaitimo ir burbulų formavimo.

8) Modernus centrinis bankas

Vadovaujant V. Vasiliauskui, Lietuvos bankas atsinaujino ir tapo efektyvesnis: tarnautojų skaičius sumažintas beveik 200 (25 proc.), tuo tarpu atsakomybių ir veiklos sričių spektras smarkiai išsiplėtė – prijungta draudimo, vertybinių popierių rinkos, finansinių paslaugų priežiūra. Šiandien tai yra moderni, atvira ir didžiausią palaikymą visuomenėje turinti finansų institucija mūsų šalyje. Geriausias vartotojų pasitikėjimo rodiklis – indėliai. Bankų sistemoje indėlių suma šių metų pradžioje buvo rekordinė ir viršijo 22 mlrd. Eurų.

9) 100 mln. eurų valstybės biudžetui

Prie šalies piliečių gerovės Lietuvos bankas prisideda ir finansiškai – į valstybės biudžetą nuo 2011 m., kai pradėjo vadovauti V. Vasiliauskas, iš uždirbto pelno pervesta beveik 100 mln. eurų

10) Profesionalų indėlis sprendžiant visuomenei svarbius klausimus

Didindamas grąžą visuomenei Lietuvos bankas tapo ekonomikos klausimų kompetencijos centru, teikė pasiūlymus dėl pensijų ir mokesčių reformų, pasisakė dėl pajamų nelygybės, infliacijos ir kitais svarbiais klausimais.