Prieš penkiolika metų Lietuva prisijungė prie Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) – bene sėkmingiausio istorijoje politinio karinio aljanso, kuris šimtams milijonų žmonių visoje Europoje ir Šiaurės Amerikoje padėjo sugrąžinti saugumą, taiką ir klestėjimą. Per neįtikėtinai trumpą laiko tarpą Lietuva tapo viena aktyviausių aljanso narių. Noriu pasveikinti Lietuvos žmones su šiuo svarbiu istoriniu įvykiu. NATO yra stipresnė kartu su Lietuva, o ir Lietuva yra stipresnė būdama NATO nare.

Lietuva daug prisideda prie NATO atgrasymo ir gynybos pajėgumų: tai ir NATO misijos Afganistane, Irake bei Kosove ir tarptautinės karinės pratybos, gerinančiomis NATO regioninę sąveiką ir gebėjimus. Stiprindama NATO aljansą Lietuva ir pati gauna daug naudos iš šios narystės. Nuo 2004 metų Lietuvos oro erdvė yra saugoma Baltijos oro policijos misijos, kurioje dalyvavo daugiau nei 16 NATO šalių narių.

NATO padeda saugoti rytinį pasienį – Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje dislokuotos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės. Nuo 2014 m. Jungtinės Amerikos Valstijos skyrė virš 230 milijonų JAV dolerių dvišalės paramos Lietuvos saugumui stiprinti – teikėme įrangą, organizavome mokymus ir atnaujinome infrastruktūrą. Visa tai stiprina Lietuvos pajėgumus, gerina NATO sąveiką ir padeda Lietuvai organizuoti bei dalyvauti dislokuojant aljanso karius saugumo operacijose.

Minint Lietuvos narystę Aljanse svarbu paminėti, jog šiais metais taip pat švenčiame 70-ąsias NATO steigimo metines. Per pastaruosius septynis dešimtmečius NATO buvo transatlantinio saugumo kertinis akmuo, padėjęs sukurti saugiausią, stabiliausią ir labiausiai klestintį laikotarpį Aljanso narių istorijoje. NATO stiprybė slypi narių vienybėje bei ištikimybėje Aljanso principams ir steigimo tikslams. Mūsų įsipareigojimas visų NATO valstybių narių kolektyvinei gynybai, kaip ir bendroms demokratinėms vertybėms, asmens laisvei, žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybės principui, yra nepajudinamas.

Per visą 70-ies metų laikotarpį NATO durys buvo atviros naujoms narėms, puoselėjančioms šias pačias vertybes ir pasirengusioms prisidėti prie kolektyvinės gynybos. 2002 m. lankydamasis Vilniuje JAV prezidentas George`as Bushas išreiškė palaikymą Lietuvos siekiui tapti NATO nare ir kreipėsi į susirinkusią minią prie miesto rotušės tokiais žodžiais: „Tie, kurie pasirinktų Lietuvą savo priešu, taptų ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu.“ O jau 2004 m. Jungtinėms Amerikos Valstijoms buvo garbė pritarti Lietuvos narystei Aljanse.

Net ir NATO narių skaičiui išaugus nuo 12 iki 29, Aljansas išlieka ne mažiau aktualus nei 1949 metais. Vis labiau konkurencingesne ir nestabilesne tampanti geopolitinė aplinka sukuria naujų iššūkių. Pavyzdžiui, Rusija demonstruoja savo agresiją vėl grasindama sugriauti mūsų sukurtą gerovę, stabilumą ir taiką. Lietuviams gerai žinoma, kad Vladimiro Putino vadovaujama Rusija naudodama naujas „hibridinio karo“ formas, nusitaikė į mūsų demokratines institucijas, tarp jų ir rinkimus, finansines institucijas bei civilinę infrastruktūrą.

Rusija įsiveržė ir okupavo suverenių valstybių, Ukrainos ir Gruzijos, teritorijas ir grasina NATO valstybių narių miestams dislokuodama branduolinį užtaisą galinčias nešti raketų sistemas, tuo pažeisdama Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį. Rusija išlieka didžiausia grėsme Europos šalių suverenumui ir nepriklausomybei bei Vakarų valstybes vienijančioms vertybėms.

Šių iššūkių akivaizdoje Jungtinės Amerikos Valstijos išlaiko savo įsipareigojimą Aljanso narėms. 2017 m. lankydamasis Varšuvoje Prezidentas Donaldas Trumpas nedviprasmiškai pareiškė, jog „amerikiečiai žino, kad stiprus laisvų, suverenių ir nepriklausomų šalių aljansas yra geriausias būdas apsaugoti mūsų laisvę ir mūsų interesus“.

Dėl šio įsipareigojimo 2014 m. Aljanso narės nusprendė skirti mažiausiai 2 proc. nuo bendro vidaus produkto (BVP) gynybai ir investuoti ne mažiau nei 20 proc. šios sumos stambiai įrangai įsigyti iki 2024 m. Lietuva šiandien skiria 2 proc. gynybai, tuo parodydama pavyzdį kitoms Aljanso šalims.

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Lietuva, kaip ir visos 29 NATO narės, yra įsipareigojusios kolektyvinei gynybai ir laisvės išsaugojimui. Mūsų įsipareigojimas Vašingtono sutarties 5-ajam straipsniui išlieka nepajudinamas. Drauge mes privalome ir toliau investuoti į mūsų šalių gynybą, plėsti ir modernizuoti mūsų karinius pajėgumus bei prisidėti prie NATO pastangų užtikrinti mūsų piliečių saugumą. Drauge mes būsime stipresnės ir geriau pasirengę užtikrinti, kad NATO išliktų taikos ir gerovės garantu dar daugelį metų.

Būdama JAV ambasadore žinau, kad mano šalis yra saugesnė drauge su Lietuva ir kitomis NATO šalimis partnerėmis. Didžiuojuosi galėdama vadinti Lietuvą mūsų NATO sąjungininke ir drauge.