Nuo 2018 m. kovo „Hamas“ įvykdė apie 2 200 atakų prieš Izraelį. Tarptautiniu mastu teroristine pripažinta organizacija, valdanti Gazos ruožą, yra paleidusi 1 233 raketas į Izraelį ir nuolat apšaudo, organizuoja sprogimus ir padegimus, dėl kurių jau sudeginta apie 8 649 hektarų Izraelio žemės.

„Hamas“ organizavo didžiules riaušes prie Izraelio sienos, naudodama Gazos civilius gyventojus kaip gyvus skydus, o jų masinius susibūrimus – kaip judantį ginklą. Nuo 2007 m. uzurpavusi Gazos ruožą iš Palestinos savivaldos, „Hamas“ yra paleidusi daugiau kaip 30 tūkst. raketų į Izraelio teritoriją ir sukėlusi tris karines konfrontacijas su Izraeliu – 2008, 2012 ir 2014 metais.

Į Gazos ruožą plaukia šimtai milijonų dolerių Vakarų ir arabų šalių paramos. „Hamas“ panaudojo šiuos pinigus, kad sukurtų dešimtis tunelių pasienio atakoms, vien tik 2014 m., „Wall Street Journal“ duomenimis, išleisdama apie 90 milijonų JAV dolerių.

Kokie tai tragiški skaičiai, iliustruoja tai, jog vietoje teroro tunelių jie galėjo pastatyti 86 namus, 19 medicinos klinikų arba šešias mokyklas Gazoje.

Tokią varganą Gazos būklę lėmė ne tik pinigų trūkumas; tai „Hamas“ ir jos nacionalinis interesas raison d'état – leisti terorui egzistuoti ir pulti Izraelį.

Šių metų kovo mėnesio įvykiai parodė „Hamas“ žiaurumą, nukreiptą ne tik prieš izraeliečius, bet ir prieš savo piliečius. Kai Gazos gyventojai, nepasikentę „Hamas“ korupcijos, protestavo prieš režimą, „Hamas“ brutaliai ir negailestingai su jais susidorojo. Atsakydamas į vaizdo įrašą, kuriame rodoma kaip „Hamas“ pajėgos tramdo demonstracijas, Husseinas al-Šeichas, artimas Palestinos savivaldos prezidento Mahmoudo Abbaso patikėtinis, rašė „Twitter“: „Tai „Hamas“ gaujos, kurios terorizuoja ir gniuždo alkanuosius Gazos ruože.“ Gazos piliečių protestai prieš „Hamas“ sulaukė apgailėtinai mažai dėmesio Vakarų žiniasklaidoje.

Radikalios islamistų teroristinės organizacijos, kurios Gazą pavertė karine tvirtove, raketų paleidimo platforma ir ginklų sandeliu, Gazos civilius gyventojus laiko įkaitais. „Hamas“ laiko ginklus ir vykdo operacijas prieš Izraelį iš vietos mokyklų, mečečių ir ligoninių pastatų, o tai reškia – sąmoningai keldami grėsmę Gazos civilių gyvybėms.

Kovo mėnesį atnaujintas Gazos teroristų puolimas prieš Izraelį atkartoja per dešimtmečius susiformavusią „Hamas“ smurto trajektoriją. Kovo 26 d. iš Gazos paleista raketa visiškai sugriovė vietos gyventojų – Wolfų – šeimos namus centrinėje Izraelio dalyje, sužeisdama septynis žmones, tarp jų kūdikį ir mažametį vaiką. O prieš šį įvykį raketomis buvo apšaudytas Tel Avivas.

Praėjus vieneriems metams nuo to laiko, kai „Hamas“ pradėjo rengti savo „Sugrįžimo maršo“ riaušes (palestiniečiams „Sugrįžimo maršas“ yra „Izraelio sunaikinimo“ eufemizmas), „Hamas“ grasina Izraeliui nauja smurtinių riaušių banga Gazos ir Izraelio pasienyje. Jei ji bus tokia pati kaip ankstesni įvykiai, net neabejotina, kad bus neapsieita be šaudymo, granatų naudojimo, padangų deginimų ir kitų smurtinių išpuolių.
Nusikalstamų ir provokuojančių riaušių tikslas – sunaikinti ir prasibrauti pro sieną su aiškia misija – nužudyti ir apgrobti Izraelio civilius gyventoju.

Susidūręs su „Hamas“ terorizmu Izraelis turi teisę, ir net pareigą – ginti savo teritoriją ir savo šalies piliečius. Nuo to priklauso izraeliečių, gyvenančių netoli Gazos sienos ir iš tikrųjų visame Izraelyje gyvybės.

Deja, bet „Hamas“ radikali ideologija ir ciniškas Gazos gyventojų išnaudojimas agresijai prieš Izraelį, šiandien yra kliūtis stabilumui. Jei tarptautinė bendruomenė nuoširdžiai nori padėti palestiniečiams Gazoje, jie privalo daryti spaudimą tiems, kas stovi už šio smurto. Tai – „Hamas“!

Izraelis siekia ramybės pasienyje su Gazos ruožu, o ateitis – stabilumas ir taika su kaimynais. Tačiau kol „Hamas“ nėra sutramdyta ir deda visas pastangas, kad būtų sunaikintas Izraelis, vietoj to, kad tarnautų savo žmonėms, taika bus užgožta smurtu.