Pasaulį ypač stebina ekspertų privisimas Lietuvos žiniasklaidoje.

Koks tik sakinys nuskambėtų televizijoje ar radijo naujienose, būtinas ir pasikartojantis refrenas yra toks: „Tačiau ekspertai teigia / mano / abejoja / ... “ Laukiu nesulaukiu vakaro, kai orų mergaitė tars kažką panašaus į „rytoj negausiai palis, pūs vidutinio stiprumo vakarų vėjas. Tačiau mūsų ekspertai mano, kad šis kontroversiškas...“ Tada jau būsime pasiekę ekspertinio singuliarumo tašką.

Ekspertai žiniasklaidai reikalingi, juk, žvelgiant iš retorikos disciplinos pozicijų, ekspertas yra autoritetas, ant kurio pečių užsilipęs bet kokio teksto autorius iškyla virš minios, tampa gerai matomas gali iš viršaus ant visų spjauti ir girdimas. Ekspertas – gaivaus vandens sklidinas indas, iš kurio semiame tyrą išminties gurkšnį.

Ekspertas ekspertui nelygu. Dauguma jų išmano apie siaurą sritį – valstybės finansus, socialinę politiką, švietimo reformą ar britų trumpaplaukių kačių veisimą, bet Dievas laimina Lietuvą ir skiria jai universalių ekspertų. Tai jau ne šiaip žinovai, o genijų klasė, kurio Empirėjuje šviečia Ekspertų Ekspertas™ Andrius Užkalnis. Ypač jis kietas kalbos politikos srityje.

Visi ant Lietuvos svajoja būti tokie kaip Andrius, aš taip pat, todėl pamėginau susivokti, kokie bruožai paprastą ekspertą daro Ekspertu™, kur galėtų driektis mano svajonių kelias. O tu, Anonime, šį kuklų mėginimą papildyk savo įžvalgomis.

Tautinis ekspertas turi nuomonę. Jis visada yra vienintelės teisingos nuomonės nešėjas. Nuomonės! Nuomonės!!!

Vienintelės ir neklystamiausios nuomonės!!!!! O kadangi nuomonei gali sutrukdyti tokia smulkmena kaip faktai, Ekspertas™ niekada nesirems pirminiais šaltiniais.

Pirminiai šaltiniai ar pasauliniai autoritetai, drįstu sakyti, ekspertui tik kenkia. Štai paimk, Anonime, į kairiąją ranką planšetę, o dešiniąja atsidaryk Universalaus Eksperto™ Andriaus Užkalnio tekstą „Engėjai mūsų bijo.

Sužinokite, kaip mes juos nugalėsime“ (tai nebuvo straipsnio reklama) ir pamėgink surasti teiginį, besiremiantį faktais.

„Turime kalbą, kuri tiek užreguliuota kalbakrušių, kad taisyklingai moka kalbėti gal dvidešimt žmonių.“

Dvidešimt žmonių? Haliucinogenai Lietuvoje dar neįteisinti, bet Kalifornijose tos saldžios laisvės, regis, daugiau... „Absurdiška yra pati mintis – tęsia Ekspertas™ Andrius, – kad svetima kalba gali kam nors kelti pavojų.“ Tai jau kurgi ne absurdiška, kai kas porą savaičių, pasak „Summer Institute of Linguistics“, planetoje išnyksta po vieną kalbą, kai „Google Scholar“ paieška „English language hegemony“ ar „Linguistic imperialism“ pateikia šimtus mokslo publikacijų.

Kvaileliai mokslininkai linkę remtis faktais, prieš kuriuos Ekspertas™ ramiai pastato savo nuomonę. Galų gale, jį skaitome „Nuomonių“ rubrikoje, tad kokie čia faktai, ponai?

Ekspertas™ yra vienintelė savo balos varlė, todėl tikras Eksperto™ gerbėjas niekada neskaitys / neklausys/ nekasys alternatyvaus eksperto, nes kitokia nuomonė ar nepatogūs faktai sukelia kraupų kognityvinį disonansą.

Aš irgi tokį patyriau, kai perskaičiau bene garsiausio planetos kalbininko David‘o Crystal‘o studiją „Kalbos mirtis“, o ten, įsivaizduokite, kalbama apie dalykus, nesutampančius su Eksperto™ A. Užkalnio nuomone.

Tikiuosi, D. Crystalas nežino, kaip susimovė, nes kitaip žiauriai verktų ir sustot negalėtų (pastarieji penki žodžiai buvo gerbiamo Jurgio Jurgelio parafrazavimas).

Eksperto patirtis užvis svarbiausia, sako gerbiamas Andrius, jos neatstos joks diplomas. Suprask, kieno patirtis didesnė, tas surenka daugiau ekspertinių karmos taškų.

Vėl puolu į emocinę duobę: jau buvau pasirinkęs A. Užkalnį didžiausiu Kalbos Politikos Ekspertu™, bet prisiminiau, kad visai kitokią nuomonę turintis Aldonas Pupkis buvo respublikinio masto kalbos politikos „infliuenceris“ jau tais laikais, kai ponia Užkalnienė meiliai pudravo rožinį Andriuko užpakaliuką. Akivaizdus Eksperto™ pralaimėjimas patirties fronte. Vėl akligatvis!

Ekspertas™ smogia kalbos gimtosios gražumu. Štai kaip Andrius Užkalnis teisingai suraito nuo gyvenimo atsilikusią (= anglų kalbos negarbinančią) oponentę: „Idėjinė počvenykė (ir, pasirodo, žemės referendumo saikinga užtarėja), kalbakrušių dėkinga auka*, rašytoja Giedra Radvilavičiūtė prapliupo ilgu kaip šiltnaminis agurkas tekstu apie tai, kaip mūsų kalbos pamatus klibina – na, žinoma, juk anglų kalba.<...> Gerbiama rašytoja, kaip ir pridera normaliai lietuvių autorei, angliškai moka truputį mažiau negu ni*uja.“

Ar tu, Anonime, dar neįtikintas? Aš klausimų nebeturiu, tik skaitau y verkiu, skaitau y verkiu…

Ekspertas™ turi išugdytą sąlyginį Pavlovo refleksą. Kai kas šūkteli „Uži, uži!“ „Kalbos komisija!“, Ekspertas™ puola viešai draskytis maikę su užrašu Levi‘s, taškytis putomis ir šauktis Dievo dažniau nei atmintinas Irano Respublikos prezidentas Mahmudas Ahmadinedžadas: „Dievo duota teisė bendrauti taip“, „Dievas man davė teisę kalbėti, niekas jos neatims!“ Koks dvasingumas! Ajatolos nervingai rūko nuošalyje. Religinio fanatizmo apimto Eksperto™ netrikdo faktas, kad jo briedų publikavimas savaime paneigia nuomonę apie draudimą rašyti, kas jam ant klaviatūros užeina.

Ekspertas™ gyvena įkvepiantį gyvenimą.

Kai kas mano, kad įvertinti Eksperto™ išmanumą padeda jo biografija: kur gimė, kur mokėsi-studijavo-dirbo-lyderiavo-į tolius žvelgė ir t. t. Tad tiesiog ženk pramintu taku, ir vieną gražią dieną Ekspertas™ tau paspaus ranką.

Bet bėda tokia, kad didžių žmonių gyvenimai dažnai apipinti legendomis, kurias ne visada galiu atskirti nuo teisybės. Štai nepatikrinta legenda, pramanas toks, byloja, neva Andrius Užkalnis labai veržęsis dėstyti Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete ir ugdyti jaunuosius žurnalistus.

Bet čia, tęsia legendos fabula, piktieji VU biurokratai susimanė nebūto dalyko: pareikalavo aukštojo mokslo diplomo, kuris, kaip patys suprantate, tikram ekspertui tik gadina reputaciją. Pikti liežuviai plaka, kad Universalus Ekspertas™ gavo galingą spyrį ton vieton, kur nugara praranda savo garbingą vardą, išlėkė lauk ir nuo tol žeria išmintį apie tai, kad protingam žmogui iš universitetinio išsilavinimo jokios naudos.

Tautinis Ekspertas™ visada kalba APIE KITUS ir niekada nekalba SU KITAIS, nes atvira diskusija tiesioginiame eteryje jam grėstų aureolės praradimu.

Greta jo teksto žiniasklaidoje neišvysi alternatyvios pozicijos, jis niekada nepacituos jam nepatogaus teiginio.

Juk išpūstas Eksperto™ ego patirtų skaudų smūgį, kai skaitytojai imtų ir susivoktų, kad genialus Ekspertas™ kartais pernelyg panašus į Kristijono Donelaičio personažą, kuris ne laiku ir ne vietoje giedoti pradėjo.