Tačiau galima organizuoti referendumą. Prieš rinkimus tai – patikrintas agitacijos būdas. Įrankis sukelti aistras, sukiršinti, paveikti rinkėjus. Tam Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ėmėsi iniciatyvos rinkti parašus referendumui, kad Seimo narių skaičius būtų sumažintas nuo 141 iki 121.

Seimas, kaip rodo visos apklausos, didelio rinkėjų pasitikėjimo neturi. Kaip ir partijos. Todėl Valstiečių ir žaliųjų sąjunga tokiu referendumu mėgina žaisti nepralošiamą politinio pokerio partiją: jei agituoji prieš ką nors, kas ir taip yra nepopuliaru – visada laimėsi. „Grąžinsime pasitikėjimą Seimu ir partijomis, prisiimdami atsakomybę už rinkiminių pažadų vykdymą“, – skelbė savo programoje valstiečiai-žalieji prieš praėjusius rinkimus. Taip pat žadėjo mažinti valstybės aparatą.

Valdančioji partija taip pat žadėjo taupyti lėšas ir mažinti Seimo vadovybę. Mums užteks ir trijų Seimo pirmininko pavaduotojų, – skelbė valdantieji. Bet per porą metų Seimo pirmininko pavaduotojų skaičius išaugo iki 7. Už daugumos palaikymą buvo vėl įkurti pavaduotojų postai Tvarkos ir teisingumo partijos, Liberalų sąjūdžio, Socialdemokratų darbo partijos atstovams. Kiek mažesniais postais apdalinti Lenkų rinkimų akcijos politikai.
Šiais metais Lietuvoje vyks treji rinkimai. Dar po metų prasidės Seimo rinkimai. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, agituodama už Seimo narių mažinimą, tikisi sukelti aistras ir paveikti rinkėjus.
Jurgis Razma

LVŽS prieš rinkimus teigė būsianti nepakanti korupcijai. Bet ar toks postų steigimas, mokesčių mokėtojų pinigų eikvojimas nėra korupcija? Ar tai nėra naudojimasis padėtimi, mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas tam, kad išliktum valdžioje?

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis jau ne kartą yra pasinaudojęs referendumo korta politinėms manipuliacijoms. Tikiuosi, Lietuvos žmonės dar nepamiršo, kaip R. Karbauskis mėgino organizuoti referendumą prieš stojimą į NATO. Dabar R. Karbauskis sako, kad norėjęs tik atsiklausti tautos.

Panašus referendumas buvo organizuojamas ir dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams. Buvo sukiršinti ir prieš Europos Sąjungą nuteikti rinkėjai. O kas turėjo iš to daugiausia naudos? Žemvaldžiai, sugebėję pigiai supirkti žemę ir susikurti tūkstančius hektarų turinčius ūkius.
Panašų vajų valstiečiai ir jų lyderis organizavo prieš „Chevron“ kompaniją. Prieš naftos paieškas. Ir ilgam laikui pristabdė Vakarų investicijų atėjimą į Lietuvą.

Šiais metais Lietuvoje vyks treji rinkimai. Dar po metų prasidės Seimo rinkimai. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, agituodama už Seimo narių mažinimą, tikisi sukelti aistras ir paveikti rinkėjus. Jei agituoji prieš Seimą (nepopuliarų), rinkėjų akyse daraisi patrauklesnis.

Jau daugiau kaip dvejus metus valdanti dauguma neturi ką pasakyti rinkėjams, pasigirti nuveiktais darbais. Iš esmės visas LVŽS pradėtas „reformas“ lydėjo rinkėjų nepasitenkinimas. Pradedant reformomis švietime (kas sukėlė net mokytojų streikus), baigiant šeimos politika, vaiko teisių apsauga (kai patys valdančiosios partijos nariai galimai bandė sukelti dar vieną Garliavos skandalą).

Kai neturi kuo pasigirti, negali patvirtinti, jog „gražinai pasitikėjimą“, tenka agituoti prieš. Sukelti pyktį, nepasitenkinimą. Ir tikėtis, kad referendumo korta, jau ne kartą išbandyta R. Karbauskio, ir šį kartą padės apdumti rinkėjų protus.